images
Ziua Internationala a Fericirii este celebrata in intreaga lume pe 20 martie. Data a fost aleasa de Adunarea Generala a ONU, pe 12 iulie 2012, asa ca acesta este abia al doilea an in care este sarbatorita.

Potrivit declaratiei ONU, “urmarirea fericirii este un scop fundamental uman”.

Cel care a luat cuvantul la cea de-a 66-a intalnire a Adunarii Generale, secretarul general Ban Ki-moon, declara ca “lumea are nevoie de o noua paradigma economica, una care sa recunoasca egalitatea dintre cei trei stalpi ai dezvoltarii sustenabile: social, economic si cel care tine de bunastarea mediului. Cei trei sunt indivizibili si impreuna definesc, in mare, fericirea la nivel global”.

Pe data de 12 iulie 2012, Adunarea Generala a ONU a adoptat, printr-o rezolutie, 20 martie ca Zi Internationala a Fericirii. Initiativa unei astfel de intalniri a venit din partea Buthanului, prima tara care a adoptat un nou sistem de masurare a progresului national. Pe langa PIB, natiunea ia in calcul rezultatele sporului national de fericire, care contabilizeaza nivelul de sanatate, bunastarea fizica si spirituala sau statutul social al cetatenilor sai.
In ultimele trei decenii, lumea s-a bazat pe indicatorii financiari pentru a masura prosperitatea. Insa, in lumina ultimelor trenduri economice in scadere, abordarea micului stat a suscitat un interes global.

Prin aceasta initiativa, ONU recunoaste importanta fericirii si a bunastarii, pe care le considera teluri universale si aspiratii de seama in viata oamenilor de pretutindeni, precum si importanta integrarii acestora in obiectivele de politici publice.

Bhutanul este dat drept exemplu si pentru dezvoltarea surprinzatoare pe care a inregistrat-o. In ultimii 20 de ani, micul stat si-a dublat speranta de viata, a facut importante schimbari in domeniul infrastructurii si a reusit sa isi integreze aproape toti copiii in sistemul educational.

Sursa: http://protv.md
Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *