Trombangeita obliteranta este o boala inflamatorie a arterelor si venelor, urmata de tromboza si obstructia partiala sau totala a vaselor. Cel mai frecvent afectate sunt arterele cu diametru mediu sau mic de la membrele inferioare.
Etiologie. Aparitia tulburarilor se produce de obicei sub 35 de ani. Predminanta sexului masculin este aproape exclusiva.
Etiologia este inca neprecizata. Tutunul a fost luat in considerare , intrucat 90% din bolnavi sunt sau au fost mari fumatori de tigarete. Incetarea fumatului duce la oprirea evolutiei procesului patologic.
Unele cercetari recente par a sustine etiologia tromboembolica.
Etiologia infectioasa – mai ales rickettsiana – a fost luata de asemenea in considerare. lz423x9459rzzc
Simptomatologie. Caracteristice sunt manifestarile de ischemie periferica la membrele inferioare, cu aspectul unei claudicatii intermitente, sau durerile de decubit, nocturne, aparute la un barbat tanar, sub 35 de ani, mare fumator. Durerile au cel mai adesea localizare distala, in molet sau in regiunea plantara. Tulburarile trofice pot aparea de la inceput cu ulceratii sau gangrena limitate distal si semne inflamatorii nete in jurul zonei de necroza.
Atingerea concomitenta a membrelor superioara este prezenta la mai mult de 70% din bolnavi. Adesea leziunile se exprima printr-un sindrom Raynaud, mai rar bilateral.
O flebita superficiala, frecvent cu caracter migrator, preceda sau insoteste manifestarile de ischemie periferica. Flebita este localizata de obicei la gambe, segmentara, superficiala, are caracter recidivant si nu cuprinde niciodata axul venos profund.
Examenul arterelor periferice arata permeabilitatea celor mari (femurale, poplitee) si abolirea pulsatiilor la pedioase si/sau tibialele posterioare, precum si absenta stigmatelor clinice de ateroscleroza.
Diagnosticul. Un barbat tanar, sub 35 de ani, fumator, care are semne de ischemie periferica, precum si istoric de tromboflebita superficiala, recidivanta. In favoarea trombangeitei obliterante pledeaza: aparitia de manifestari ischemice la membrele superioare sau sindrom Raynaud cu ulceratii precoce, absenta diabetului sau valori normale ale colesterolului si lipidelor serice. Aortografia aduce elemente semnificative.: aspect normal al vaselor mari (aorta, iliace, femurale).
Trombangeita localizata la membrele superioare, cu sindrom Raynaud secundar, poate fi confundata cu boala Raynaud.
In unele cazuri tromboflebita superficiala, migratoare, preceda cu o perioada variabila de timp aparitia trombangeitei obliterante. In aceste situatii se vor lua in considerare cauzele posibile ale flebitelor migratoare (in special neoplasme abdominale).
Tratamentul este asemanator celui al aterosclerozei obliterante a membrelor. Suprimarea obiceiului de a fuma este de cea mai mare importanta.
Folosirea vasodilatatoarelor periferice este de asemenea indicata pentru accelerarea dezvoltarii circulatiei colaterale.
In stadiile acute ale bolii, medicatia anticoagulanta – fie cu Heparina, fie cu preparate de dicumarina – are o indicatie mai evidenta decat in ateroscleroza obliteranta, mai ales cand este prezenta si tromboflebita superficiala. Durata tratamentului trebuie extinsa pe o perioada de minimum 3 luni. Daca anticoagulantele au o contraindicatie se pot administra preparate de fenilbutazona (400-600 mg/zi) sau alte antiinflamatorii nesteroidiene.
Simpatectomia preganglionara bilaterala reprezinta procedeul chirurgical de electie pentru tratamentul formelor avansate de trombangeita obliteranta, care nu au raspuns la tratamentul medical. Procedeele chirurgicale actuale, de reconstructie arteriala, sunt foarte rar efectuate in trombangeita obliteranta, din cauza localizarilor distale ale leziunilor.
Ramona Lengyel