* 80% din sistemul imunitar se afla in intestin *
Avand intre 5 si 7 metri lungime si o suprafata de 200 pana la 300 de metri patrati, intestinul nu este doar cel mai mare organ al nostru, ci si cel mai important. El adaposteste o multitudine de microorganisme, al caror numar depaseste de zece ori totalul celulelor ce compun organismul. Aceasta flora intestinala fiziologica, un adevarat ecosistem intestinal, traieste in simbioza cu omul, asadar, intr-un echilibru de care depind in mare masura sanatatea, starea de bine si sentimentele noastre. Mai mult: 80% din sistemul nostru imunitar se afla localizat in intestin. Orice deficit de imunitate ce ar implica flora intestinala ar duce la
consecinte grave pentru toate organele, pentru sanatatea noastra in ansamblu. Bacteriile saprofite s-ar putea inmulti fulgerator, dublandu-se in numai 20 de minute si transformandu-se in germeni patogeni, capabili sa declanseze o septicemie, prin infectarea sangelui si a tuturor organelor.
Intestinul si… sufletul
In acelasi timp, sistemul digestiv – si in primul rand intestinul – constituie o tinta a tuturor reactiilor psihice si emotionale produse de stres, teama, griji si suparari, deoarece intestinul si psihicul sunt strans legate intre ele. Fiecare dintre noi a intalnit situatii cand emotia unui examen a provocat diaree sau intestinul a cedat in fata unor evenimente traumatizante, cum ar fi un divort, o concediere sau pierderea partenerului. In concluzie, se poate afirma ca intestinele reflecta fidel starea noastra sufleteasca si reprezinta un instrument de masura pentru calitatea sistemului imunitar, care poate evolua rapid, fie in sens pozitiv, fie negativ.
In zona afectiunilor digestive, stiinta tamaduitoare a Hildegardei van Bingen se dovedeste de o complexitate surprinzatoare pentru timpul in care a trait. Ea se ocupa de afectiunile intregului tract digestiv, de la cavitatea bucala pana la rect, inclusiv de organele anexe si glandele cu secretie interna, pe care le cuprinde sub denumirea generica „viscera”: pancreasul, ficatul, vezica biliara, splina, ovarele, glanda suprarenala si creierul endocrin, hipofiza. Iata cateva din celebrele leacuri ale calugaritei germane, care au supravietuit pana azi.
1. Respiratie urat mirositoare – mirosul neplacut al corpului
De ce au new-yorkezii cel mai mare consum de deodorante din lume? Fiindca nicaieri nu se intalneste atata stres si nu se mananca atatea alimente cu multe calorii, dar putine substante hranitoare, ca la New York. Stresul si alimentatia gresita reprezinta cauzele digestiei defectuoase si ale gazelor de putrefactie, care sunt eliminate odata cu aerul expirat. Adesea, mirosul greu nu provine din gura sau din plamani, ori de la vreun abces dentar, ci este un semn care indica o digestie proasta. Pentru aceasta, Hildegard ofera doua remedii foarte eficiente: vinul de salvie si anasonul.
Vinul de salvie
Indicatii terapeutice: halena, boli infectioase, exces de mucozitati.
Reteta: 1 lingura frunze de salvie, 1/2 l vin natural.
Fierbeti vinul si salvia 2-3 minute, strecurati lichidul si lasati-l sa se raceasca. Beti de 2-3 ori pe zi, cate o cana.
Anasonul
„Oricum ar fi consumat, rece, in seminte, sau sub forma de ceai, el inveseleste omul si ii aduce o caldura placuta (activeaza circulatia), o transpiratie fara miros si o digestie buna. Caci cine mananca in fiecare zi pe stomacul gol anason proaspat micsoreaza flegma rea sau putreziciunea din maruntaiele lui si alunga mirosul greu al rasuflarii sale”.
Mestecati 1-2 lingurite de seminte de anason inainte de fiecare masa si la nevoie sau preparati un ceai dintr-o lingurita de seminte oparite cu o cana de apa.
2. Obezitate
Obezitatea nu este doar un defect estetic, ci si o boala pe care ne-am incumeta chiar s-o numim „sinucidere cu furculita si cutitul”. Lasand la o parte obezitatea patologica, Hildegard mentioneaza trei deprinderi gresite care duc la ingrasare, acolo unde exista o astfel de predispozitie:
– consumul exagerat de carne;
– asocierea nepermisa a unor alimente;
– multe bai calde.
In special din cauza publicitatii rafinate si insistente, folosite de producatorii din diversele ramuri ale industriei alimentare, multi oameni din ziua de azi tind sa devina supraponderali. Motivul: ei ingurgiteaza zilnic cantitati prea mari de carne, mezeluri, branza grasa, inghetata si alte dulciuri. Mai ales ciocolata este un adevarat drog: cand ai inceput s-o mananci, nu te mai poti opri. Deja o reducere drastica la carne, branza grasa si oua ne poate ajuta sa ne mentinem greutatea in limite normale. Importanta este trecerea la o alimentatie mai mult sau mai putin vegetariana, bazata in primul rand pe cereale, fructe si legume, ca si cunoasterea catorva secrete culinare, ca acestea de mai jos.
Carnea de strut
„Carnea pasarii care se cheama strut este buna de mancat pentru oamenii grasi si voinici, fiindca le da putere, dar nu-i lasa sa puna prea multa carne pe ei. Nu e potrivita pentru cei slabi si fara vlaga”.
Painea de secara
„…e buna pentru cei ce s-au ingrasat, caci le mai ia din carne si cu toate acestea le da putere”.
Recomandarea de mai sus nu este valabila pentru persoanele care sufera de o forma grava de gastrita, deoarece ele nu pot digera secara.
Supa de regim cu frunze de vetrice
„Cine se simte ghiftuit de la multe mancaruri grele si are o apasare in stomac si pe intestine sa-si fiarba o supa (de carne, de oase, de pui), fara a folosi alte legume sau plante. Pune in aceasta supa frunze proaspete de vetrice, fierbe-o inca o data si mananca supa cu frunze de vetrice cat de des (zilnic). Iti va usura din nou stomacul si intestinele si le va face ascultatoare si vei mistui bine mancarea”.
Pestele
„Impreuna cu pestii se duc ca pe apa si kilogramele”.
Carnea de pui
„Pentru cei sanatosi, carnea de pui e buna de mancat, fiindca nu-i ingrasa”.
3. Bolile de stomac
Cura de primavara cu pelin este o terapie cu spectru mai larg de actiune, care mentine sanatatea stomacului si a intestinului, iar atunci cand stomacul este bolnav si exista tulburari de digestie, combate insuficienta renala. Efectele pelinului se explica prin continutul sau de substante amare si uleiuri eterice. Aceste principii active stimuleaza intreaga productie de lichide ce participa la procesul digestiei, respectiv saliva, sucuri gastrice, secretii din duoden, ficat si colecist. De asemenea, substantele amare impulsioneaza formarea de anticorpi pe intreaga mucoasa, din cavitatea bucala pana in stomac si intestin, prin urmare, activeaza sistemul imunitar. Apoi, datorita uleiurilor eterice pe care le contine, pelinul favorizeaza o buna irigare cu sange a rinichilor, incat functionarea lor deficitara revine la normal. De aceea, Hildegard scrie:
„Elixirul cu pelin alunga din tine boala de rinichi si melancolia, iti face vederea limpede, intareste inima si nu lasa plamanii sa se imbolnaveasca, incalzeste stomacul, curata maruntaiele si se ingrijeste ca digestia sa fie buna”.
Vinul cu pelin
Reteta: Pelinul se culege in mai sau iunie, in perioadele cand Luna este in crestere. Se stoarce sucul din frunzele proaspete. Se infierbanta 1 litru de vin indulcit cu 150 g de miere, si cand a ajuns la temperatura de fierbere, se toarna in el sucul de pelin (40 ml) – si se ia imediat de pe foc. Se strecoara si se pastreaza in sticle curate.
Utilizare: Se bea cate un paharel de lichior (20 ml), din trei in trei zile, inainte de micul dejun, pe stomacul gol. Vinul cu pelin se ia din luna mai pana in octombrie, in cantitatea indicata mai sus. Din trei in trei zile inseamna: se bea in prima zi, a doua zi se face pauza, iar a treia zi se bea din nou. In cazuri de o gravitate deosebita, pelinul poate fi administrat pe durata intregului an. Copiilor li se da o cantitate redusa corespunzator (1 lingurita pana la 1 lingura).
4. Durerile de stomac provocate de inflamarea mucoasei (gastrita, ulcer gastric si duodenal)
Daca ne dedam adesea la orgii culinare, daca facem combinatii gresite de alimente, abuzam de cruditati sau mancam prea multa grasime, in corpul nostru iau nastere substante toxice daunatoare, cu miros greu, care ne pot imbolnavi nu numai stomacul, ci intregul organism. Terapia clasica, folosita pentru vindecarea completa a stomacului si disparitia durerilor, este cura cu suc stors din bujori.
– Tratamente pentru STOMAC SI INTESTIN”
Indicatii terapeutice: balonari, dispepsie, gastrita cronica.
Reteta: 200 ml tinctura din suc de bujori, 50 ml tinctura din suc de pelin, 40 g cinci-degete – planta zdrobita.
Puneti cele de mai sus intr-un vin natural de buna calitate (600 ml), dati totul intr-un clocot, apoi strecurati si turnati vinul intr-o sticla. Dupa ce se raceste incalziti-l din nou si cand a ajuns la temperatura de fierbere, adaugati-i putina pulbere de tarhon si piper macinat (1 varf de cutit). Timp de cinci zile se bea 1 paharel de lichior pe zi, incalzit, inainte de masa.
In continuare, alte cinci zile se mananca o data pe zi, la inceputul mesei, urmatorul amestec: 1 paharel de lichior din elixirul cu bujori, 1 galbenus de ou si 1 lingura de faina de grau nedecorticat se bat bine cu putina apa, preparandu-se astfel un aperitiv cald. Nu se adauga grasime sau ulei. Va poate fi de folos si isopul proaspat, macerat in vin, din care se bea 1 paharel de lichior, o data pe zi.
Indicatii terapeutice: gastrita, ulcer gastric, sensibilitate la stomac, digestie defectuoasa, ulcer duodenal, dispepsie, lipsa poftei de mancare.
Reteta: 10 g frunze de iarba Sfantului Ioan (sanziene), 6 g menta, 2 g seminte de anason, 50 g miere lichida.
Ingredientele enumerate mai sus se dau intr-un clocot cu un litru de vin alb de buna calitate, dupa care licoarea se strecoara si se pastreaza intr-o sticla curata.
Administrare: dupa masa de pranz si dupa cina, se beau 1-2 paharele de lichior, pline. Daca aveti stomacul sensibil, puteti incepe cu o cantitate mai mica (1 lingura).
Elixirul cu iarba Sfantului Ioan este principalul remediu pentru vindecarea unei inflamatii cronice a mucoasei gastrice. In majoritatea cazurilor, aceasta apare ca o consecinta a cantitatii insuficiente de acid gastric si poate da nastere foarte usor unui ulcer care – in lipsa tratamentului adecvat – se transforma in cancer.
Alifia de brad
Indicatii terapeutice: dureri de stomac si intestine, afectiuni ale pancreasului, splinei si vezicii biliare, spasme, colici gastrointestinale, dureri de cap provocate de hipertensiune (inainte de un accident vascular cerebral).
Utilizarea alifiei de brad s-a dovedit deosebit de utila la suferintele gastrointestinale generate de stres, ca si pentru stimularea digestiei, in conditiile unei disfunctii pancreatice. Chiar daca bolnavul sufera deja de diabet, pancreasul poate fi activat cu ajutorul alifiei de brad, astfel incat sa produca mai multa insulina.
Reteta: 50 g ace, scoarta si lemn de brad, recoltate primavara, 25 g frunze de salvie, 100 g unt de casa din lapte de vaca (preferabil din luna mai), 250 ml apa.
Taiati marunt acele, scoarta si lemnul de brad, impreuna cu frunzele de salvie, si fierbeti-le in apa, transformandu-le intr-o pasta. Adaugati untul, amestecand mereu, pana la omogenizare. Lasati compozitia sa se raceasca, apoi amestecati-o din nou, scurgeti apa – si ati obtinut alifia, pe care o veti pastra in frigider, pusa intr-un borcan.
Utilizare: Se maseaza cu ea mai intai zona inimii, dupa aceea plexul solar. Daca aveti dureri de cap, va puteti masa cu alifie de brad si tamplele, fruntea, eventual tot capul. Alifia s-a dovedit foarte eficienta la calmarea durerilor din sinusurile frontale si maxilare, prin masaj extern. Chiar si narile se pot unge cu alifie de brad.
Persoanele cu afectiuni gastrointestinale ar trebui sa evite: fructele acre * cruditatile * toate alimentele prajite si preparate cu grasime * tutunul, alcoolul, cafeaua si ciocolata * condimentele tari, ca mustarul si ardeii iuti * zaharul si dulciurile, precum si sucurile asa-zis naturale din comert.
Nu uitati Red Reishi detoxifica organismul, sa nu va lipseasca niciodata, mai ales persoanelor peste 40 ani.
Dr. Mirela Wagner