cancerul-ar-putea-fi-inclus-in-asigurarea-de-baza-pentru-sanatate

In decursul timpului, necesitatea vindecarii a fost aproape intotdeauna o provocare ce a solicitat, poate cel mai intens, nevoia omului de a-si unifica natura polara a gandirii sale.

In fata confruntarii cu boala, gandirea umana a fost determinata de nenumarate ori sa parcurga – uneori mai repede, alteori mai incet – „distanta” dintre generalizare si particularizare, dintre sinteza si analiza, dintre inductie si deductie sau dintre rationamant si empirism.

In trecut, medicina aborda problema bolii pornind mai ales de la general la particular. In prezent, medicina moderna, pare ca prefera abordarea complementara, pornind de la detaliu si ajungand la intreg.
Adeseori, in prezent, gandirea medicala porneste in abordarea problematicii bolii de la organul bolnav si de la simptomele particulare. Alteori insa a fost preferata premiza observarii de ansamblu si analizarea simptomatologiei generale.

Insa oricare ar fi modalitatea de abordare a problematicii starii de sanatate sau de boala, omul este si ramane o parte a universului, iar intre om si univers exista si va continua sa existe in permanenta o relatie de reciprocitate. Tocmai de aceea, in intelepciunea planetei a ramas vie ideea ca fiinta umana este un veritabil microcosmos.

In calitatea sa de parte constitutiva a intregului, omul este conectat intr-un mod tainic la realitatea vie universala. Vizibil, el este o infima parte a acestui gigantic univers viu. Invizibil insa, el este infinit mai mult. Or, aceasta are in mod esential relevanta pentru starea de sanatate sau de boala a omului.

Si aceasta este valabil indiferent de timpul din care fac parte ganditorii care accepta sau nu accepta aceaste idei fundamentale.

Insa, pentru cei care le iau in considerare cu seriozitate si urmaresc sa le descopere sensul, posibilitatea unificarii fericite a gandirii umane in domemiul vindecarii, gandire care de regula alterneaza inca intre o extrema sau alta, devine din ce in ce mai apropiata. Poate ca o asemenea cale de intelegere superioara va duce in curand la o unificare constructiva in medicina, o unificare intre conventional si neconventional.

Dr. Mirela Wagner

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *