Din fericire pentru noi, anul acesta a fost un an bogat pentru agricultura iar vara prelungita a facut ca strugurii sa atarne greu si dulce in vii, asteptandu-si rabdatori culegatorii.
E timpul ca acum strugurii sa nu lipseasca de pe masa, deoarece bogatia nutrientilor din compozitia lor daruieste energie, frumusete si tinerete.
Consumati ca atare sau sub forma de must, un alt dar divin al toamnei, strugurii remineralizeaza organismul si-i dau un plus de energie. Nutritionistii ne sfatuiesc sa consumam strugurii cu tot cu coaja si samburi si sa bem mustul obtinut din acesti struguri, deoarece sunt bogati invitamine si minerale ca niste adevarate farmacii.
n ceea ce priveste valorile nutritive, o portie de 32 de boabe de struguri fara seminte are:
– calorii: 110;
– grasimi: sub 1 gram;
– grasimi saturate: zero;
– colesterol: zero;
– carbohidrati: 29 grame;
– proteine: 1 gram;
– fibre alimentare: 1 gram;
– sodiu: 3mg;
– vitamina B6: sub 1 mg;
– magneziu: sub 1 mg;
– potasiu 306 mg.
Unele varietati de struguri sunt disponibile pe toata durata anului. Atunci cand ii cumperi, ai grija ca ei sa fie cat mai suculenti, bine colorati si ca ciorchinele pe care sunt asezati sa mai fie inca verde. Strugurii moi si ridati, sau cei cu zone decolorate sunt culesi demult si trecuti. Exista 3 categorii principale de struguri: cei albi/galbeni, cei rosii si cei negri/albastri. Culoarea da multe detalii despre calitatea fructului. Cei galben-verzui sunt cei mai dulci, cei rosii au cea mai buna aroma si cei negri sunt cu atat mai gustosi cu cat sunt mai inchisi la culoare.
Depoziteaza strugurii nespalati in frigider si nu-i tine mai mult de o saptamana. Inainte sa-i consumi, spala-i si usuca-i cu un servetel. Daca sunt usor reci, vor avea un gust mai bun. Amestecati cu iaurt degresat vor fi excelenti, iar consumati inghetati sunt o gustare racoritoare de vara.
Strugurii contin vitaminele A, B1, B2, B6 si C, aminteste Buzzle. Vitamina K si vitamina E ajuta la coagularea sangelui, iar vitamina A este importanta pentru sanatatea ochilor.
Printre acizii continuti de acest fruct se numara acidul tartric, folic, malic, succinic (butandioic), fumaric si cafeic. Din struguri asimilam si beta-caroten, acid licopen, elagic si resveratrol. Este cunoscut faptul ca acidul folic este important in perioada sarcinii, iar resveratrolul ajuta in controlul colesterolului si reduce riscul atacurilor de cord.
Antioxidantii prezenti in struguri, precum antocianinele, geraniolul, linalolul si nerolul si taninele, sunt extrem de importanti pentru ca protejeaza organismul de cancer.
De asemenea, in aceste mici bobite mai gasim calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, siliciu si sulf.
Potasiul si sodiul sunt stimulenti importanti pentru sistemul nervos, iar magneziul ajuta la contractia musculara.
Strugurii au foarte putine calorii, au proteine si fibre alimentare care ajuta digestia. Cei uscati contin bor, necesar oaselor.
Sa nu uitam sa strugurii reduc febra, combat oboseala si asigura energie organismului. De asemenea, sucul din acest fruct ajuta in problemele legate de acnee. Chiar si reumatismul, guta si astmul pot fi controlate cu struguri, deoarece contin agenti anti-inflamatori.
Strugurii ajuta in eliminarea pietrelor de la rinichi, te scapa de migrene, intaresc sistemul digestiv, detoxifica ficatul, cresc umiditatea din plamani, micsoreaza tumorile mamare si sunt folositi in tratamentul bolii Alzheimer.
Se afirma tot mai des ca strugurii negri sunt mai bogati in nutrienti decat cei albi. In compozitia strugurilor negri, de fapt o culoare intermediara, intre indogo si negru si visiniul cel mai inchis, intra resveratrolul, o minunatie de antioxidant, care neutralizeaza efectul radicalilor liberi si previne oxidarea celulara, principala cauza a imbatranirii premature.
Pe langa aceasta substanta-minune, strugurii mai au in compozitia lor proteine si grasimivegetale, elemente precum glucoza, levuloza, tanini, flavone, saponine, acid citric si tartric, provitamina A, vitamine din grupul B, vitamina C si K, si minerale esentiale precum potasiul, calciul, fierul, fosforul, magneziul si seleniul.
Consumul de struguri proaspeti si must li se recomanda persoanelor anemice, dar si fumatorilor inraiti deoarece prin bogatia lor in substante nutritive pot neutraliza efectele tutunului.
Strugurii negri contin taninuri care imbunatatesc digestia si relaxeaza musculature intestinala. Persoanele care sufera de constipatie pot manca dimineata struguri, la micul dejun. Sunt hranitori, energizanti, dulci, tocmai buni pentru inceputul unei noi zile de munca.
Strugurii au proprietati diuretice si depurative deosebite, ajutand la eliminarea retentiilor de apa, de aceea se recomanda, fara rezerve, in curele de slabire. Mustul, insa, contine, in mod normal, cam 200 de grame de zahar la litru, insa, in anii secetosi, cum este acesta, contine chiar 280 de grame de zahar la litru, si baut in cantitati mari ingrasa din cauza zaharului. Tot din cauza zaharului, mustul nu se recomanda persoanelor care sufera de diabet.
Pentru ca are un continut ridicat de lecitina, mustul este un medicament natural pentru sistemul nervos, fara reactii adverse si dependenta. Mustul se recomanda in curele rapide de dezintoxicare, persoanelor care depun un intens efort intelectual, dar si ca diuretic pentru tratarea bolilor de rinichi cronice. De asemenea, mustul este un excelent intaritor pentru persoanele grav bolnave si convalescente.
Desi au o valoare calorica foarte mare, de 900 kcal la kilogram, strugurii sunt considerati un aliment-medicament cu efecte dintre cele mai benefice pentru organismul uman.
Astfel, strugurii au efect remineralizant, antitoxic, diuretic, decongestionant hepatic, laxativ, tonic muscular si nervos.
Strugurii contin vitamine din complexul B, asa explicandu-se proprietatile calmante, sedative si hipnotice. Un pahar de suc de struguri seara, inainte de culcare, te ajuta sa dormi mai bine, sa ai un somn sanatos.
Buni in caz de guta, reumatism si boli de piele
Pe langa vitaminele din grupul B, strugurii mai contin vitaminele C, A, PP, K si potasiu, fosfor, magneziu, siliciu. Pentru ca sunt un bun diuretic, strugurii se recomanda ca remediu natural impotriva reumatismului, gutei, bolilor de piele.
In coaja strugurilor, mai ales a celor de culoare inchisa, rosii sau negri, exista resveratrol, cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, care reduce riscul cardiovascular cu 40%, fiind mult mai eficient decat vitamina E, de exemplu.
S-a constatat ca resvaratrolul din compozitia strugurilor, dar si a altor fructe si legume de culoare neagra, are un rol „defensiv”, deoarece se formeaza in momentul cand planta este atacata debacterii si ciuperci parazite.
In organismul uman, resveratrolul are efecte terapeutice deosebite, de aceea curele de toamna cu struguri negri sau rosii, consumati cu tot cu coaja si samburi, must sau vin rosu ajuta la normalizarea circulatiei sangelui, scad nivelul colesterolului rau crescand-l, in acelasi timp, pe cel bun.
Antioxidantii din compozitia strugurilor negri, consumati cu tot cu samburi si coaja, stopeaza dezvoltarea celulelor canceroase, in acelasi timp protejandu-le pe cele sanatoase, ajuta la buna functionare a creierului si au efect antiimbatranire. Consumul constant de struguri negri prevene bolile degenerative, cum ar fi boala Alzheimer.
Sucul de struguri, indicat in caz de ulcer
Sub forma de suc, must sau vin, strugurii au proprietati tamaduitoare. Sucul de struguri, obtinut acasa, prin stoarcerea boabelor, se recomanda impotriva crizelor de ulcer. Se bea timp de trei zile la rand cate o jumatate de litru de suc.
Mustul, trei pahare pe zi, baute timp de o luna, dezintoxica organismul si-l pregateste pentru iarna. De asemenea, mustul este indicat si in hepatita cronica, tuberculoza, enterocolite, cistite.
Vinul, si in special vinul rosu, cel recomandat de francezi, are proprietati anti-imbatranire, ca si boabele de struguri din care este produs, si poate lupta cu cancerul si bolile de inima. Ca sa-ti fie medicament de leac, bea vinul cu masura!
Sursa: http://www.ziare.com
Ramona Lengyel