images (62)

Rosiile au aparut pentru prima data in America de Sud, acum cateva mii de ani. Ele au fost cultivate la inceput de catre vechiul popor al maiasilor. Ele au intrat pe continentul nostru in secolul al XVI-lea. In primii ani, ele au fost catalogate drept periculoase pentru oameni si au fost utilizate ca ornamente. In secolul al XIX-lea, rosiile au inceput sa fie folosite in mancaruri, precum ciorbele, supele sau la diferite sosuri. Acest lucru s-a datorat francezilor si italienilor, care au descoperit gustul acestor legume si calitatile pe care le au in gastronomie. Se credea chiar ca rosiile au proprietati afrodisiace. La inceputul secolului trecut, legumele se raspandesc pana in America de Nord, unde, in prezent, sunt pe locul doi in topul celor mai consumate legume (cartofii sunt preferati inaintea lor).

De cateva decenii s-a discutat problema rosiei, in sensul ca expertii inca nu se pot pune de acord daca rosia este leguma sau fruct. Din punct de vedere stiintific, ea este catalogata drept fruct, insa in realitate, ea este considerata leguma de catre consumatori.

Rosiile au in componenta o multime de vitamine, printre care vitamina A, aproape toate tipurile de vitamina B, vitamina C, vitamina E si vitamina K. In plus, ele au si o cantitate mare de calciu, fier, fosfor sau magneziu. Ea este aproape 95% apa, iar numarul de calorii este de pana 30 (aproximativ 25).

Datorita unei substante numite licopen, rosia este un bun aliment contra infectiilor. De asemenea, ea ajuta la metabolism, este foarte bun antiinflamator, este folositoare in mentinerea organismului sanatos si rezistent si scade sansele imbolnavirii de cancer de prostata sau a osteoporozei.

Rosiile folosite in uzul intern

Rosiile sunt utilizate in tratementul diabetului, a infectiilor de respiratie, a constipatiei si a bolilor gastrice. O rosie pe zi este recomandata atat copiilor, cat si adultilor.

De asemenea, sucul de rosii are rolul de energizare a organismului uman si de a a elimina toxinele, cu precadere cele din ficat. Rosiile sunt bune si pentru mentinerea tensiunii arteriale la un nivel normal. Colesterolul este reglat si el, daca se consuma aceste legume in mod regulat.

Rosiile folosite in uzul extern

Rosiile mentin tenul sanatos si vitalizat. Vorbim aici despre posibilitatea de a fi utilizate pe post de masca de fata, in cazul in care legumele sunt coapte si decojite, intrucat rosiile ajuta la indepartarea punctelor negre sau a altor anomalii ale pielii. In afara de asta, rosiile au proprietati de hidratare a pielii si de regenerare a acesteia.

In prezent, exista cateba mii de feluri de rosii, raspandite peste tot in lume. Acestea apar in diverse, forme, marimi sau chiar culori: de la cele de dimensiunea unei capsuni, la cele de dimensiunea unei nuci de cocos sau de la cele portocalii, roz sau pana la rosu foarte inchis, apropiat de negru.

Se pare ca tara care produce cel mai mare numar de rosii este China, cu aproximativ 60 de milioane de astfel de legume in fiecare an. De asemenea, potrivit mai multor cercetari, aproximativ 70% din bucatariile din lume prefera sa foloseasca rosiile la conserva, pentru ca se pastreaza mai bine atat din punct de vedere calitativ, dar si din punctul de vederea al aromei.

Daca vreti sa stiti cum anume puteti pastra aceste legume, este bine sa stiti ca trebuie sa le tineti la o temperatura de aproximativ 22-24 de grade. Nu este recomandat sa le tineti prea mult timp la frigider, intrucat isi pierd din elementele nutritive si din aroma lor proaspata. Totusi, ele se pot congela, insa trebuie sa fie curatate de coaja. Dupa aceea, este recomandat sa le fierbeti cateva minute, inainte de a le pune la congelator.

Este indicat sa fiti foarte prevazator atunci cand mergeti la piata sa cumparati rosii. Aveti grija ca legumele sa nu fie foarte moi, dar nici prea tari, iar greutatea lor sa fie in jur de 150-200 de grame per bucata. In cazul in care aceste elemente nu sunt astfel, atunci exista toate sansele ca rosiile sa nu fie proaspete sau sa fie tratate cu diverse substante care pot fi nocive pentru dumneavoastra.

In concluzie, rosiile sunt niste legume foarte sanatoase pentru organismul uman. Este de preferat sa consumati cel putin o rosie proaspata pe zi, fie in starea ei cruda, fie sub forma de suc. Avand nenumarate utilizari in gastronomie, dar si ca ingredient care poate stopa cateva infectii sau boli, rosia este recomandata persoanelor de toate varstele si de toate sexele, intrucat mentine corpul sanatos si plin de viata, atat in exteriorul acestuia (este folosita si pentru infrumusetarea tenului), dar mai ales in interiorul lui.

Sursa: http://dli.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *