Unghia protejeaza varful degetului si faciliteaza apucarea obiectelor de dimensiuni reduse. Insa ea este folosita si la aparare, poate sa zgarie sa fisureze si sa ciupeasca. Nu in ultimul rand, joaca un rol important in sensibilitatea buricului degetului. Rolul de baza al unghiei se afla in functionalitatea sa, dar aspectul sau poarta o semnificatie majora in imaginea omului. Umiditatea si uscaciunea sunt factorii ce influenteaza hidratarea, astfel unghia poate sa fie prea moale sau prea fragila.
Unghia este o lama cornoasa care se formeaza din celulele epidermei. In momentul cand substante fiziologice patrund in aceste celule se deregleaza procesul natural de intarire. Unghia devine fragila, se crapa, devine moale, subtire sau uscata. Unghia este in principiu formata din cheratina, apa si grasimi, calciu si fier.
PRINCIPALELE COMPONENTE ALE UNGHIILOR:
Radacina (supranumita si matrice) este partea vie a unghiei. Acolo se produc celulele noi, care resping celulele moarte spre exterior astfel formand partea vizibila a unghiei. Calitatea si vitalitatea celulelor produse in matrice sunt responsabile pentru aspectul unghiei. Aceste celule formeaza suprafata cornoasa pana la marginea unghiei. Atata timp cat cresterea nu este afectata de infectii sau alte leziuni ea poate sa ajunga la un ritm de crestere de 2-3 milimetri pe luna. Cresterea unghiei poate sa fie constransa in cazul in care radacina este ranita. Striatiile pot fi de asemenea un efect care pe parcurs pot inainta pana in varful unghiei. In cazul unei rani grave poate sa apara o deformare durabila a unghiei. Cand unghia sufera de alte influente nocive, (ca de exemplu febra tifoida, pneumonie) dar chiar si o nastere poate aduce repercursiuni de acest gen asupra unghiilor, astfel formanduse striatii in forma de semiluna, pana si un soc psihic poate afecta unghia avand ca rezultat striatii orizontale.
Patul unghiei: reprezinta prelungirea radacinii si este de fapt purtatorul lamei cornoase. Este format din numeroase striatii mici care sustin lama cornoasa. Unghia este intinsa pe toata suprafata patului in afara de terminatia exterioara, marginea libera a unghiei. Semiluna este numita astfel din cauza formei sale. Semiluna alba formeaza prelungirea radacinii, insa este foarte vizibila numai la degetul mare.
Semiluna:a capatat acest nume datorita formei sale. Culoarea ei alba delimiteaza prelungirea radacinii unghei si este mai vizibila la degetul mare.
Lama cornoasa: la timp este partea cea mai evidenta si este marginita pe de-o parte de semiluna si pe de alta parte de extremitatea libera a unghiei. Ea este formata din celule albuminoide care nu contin nici sange si nici celule nervoase si provin din radacina unghiei. Celulele formeaza trei straturi suprapuse a caror unire este sustinuta de o substanta formata din apa si grasimi. Dar nu au toate aceeasi consistenta. Cea superioara este cea mai dura, cea mijlocie mai putin si cea de jos este mai moale.
Extremitatea libera: este separata de deget. De aceea este partea cea mai expusa pericolelor, loviturilor de diferite feluri, crapaturilor si pilitului nepriceput.
Cuticula: este o parcela mica de piele care incadreaza lama cornoasa in trei parti. Cuticula reiese din piele si produce la randul ei celule respingandu-le pe cele moarte. Aceste celule noi se stabilesc pe suprafata unghiei, apoi se intind odata cu cresterea pana in punctul cand se rup daca nu sunt ingrijite. Cuticulele neingrijite fac unghia sa para mai mica decat este, exista chiar cazuri in care incetinesc cresterea unghiei.
Cum se dezvolta unghia: Unghia se formeaza de la radacina. Ea se intareste prin asa numitul proces de cheratinizare. La inceput nu creste bine fixata pe patul unghiei, fapt recunoscut prin culoarea mai deschisa a semilunei. O data cu cresterea sa aceasta se subtiaza, fixandu-se din ce in ce mai bine de patul unghiei obtinand astfel o culoare roz. Procesul dezvoltarii se finalizeaza dupa o perioada de 3-5 luni. Vara creste mai repede decat iarna, s-a observat de asemeni un ritm mai accelerat de dezvoltare a unghiilor la femeile insarcinate. Un alt detaliu interesant: la dreptaci cresc unghiile de la mana dreapta mai repede decat la mana stanga si vice versa, la stangaci cresc mai repede la mana stanga decat la mana dreapta. Se pare ca dezvoltarea lor depinde de vitalitatea individului si schimbul constant de substante si materiale.
Factorii ce influenteaza cresterea unghilor: Influenta de hranire: cresterea este incetinita la oamenii care duc lipsa de vitamine si aminoacizi. Unghiile, asemeni parului, au nevoie de un flux constant de aprovizionare cu aminoacizi, pentru o dezvoltare sanatoasa. Vitaminele A si D sunt si ele necesare (ele faciliteaza prelucrarea calciului prin celulele radacinii). Insa si lipsa vitaminelor din grupa B duce la lezari. Fierul este esential in constructia formei: lipsa de fier poate duce la deformari ale unghiei.
Influente mecanice: micro-leziunile afecteaza cresterea unghiei.
Influente neurologice: functionarea anormala a hipofizei provoaca deformari ale unghiei.
Influente hormonala: Tiroida si hormonii glandei suprarenale au si ele efecte.
Influenta varstei: cresterea si aspectul unghiei difera de la varsta la varsta. La copiii mici unghia este foarte moale si fina, ea creste foarte incet cu 1 milimetru pe luna. La varsta de aproximativ 4 ani rata cresterii unghiei ajunge la 2-3 milimetri pe luna avand o consistenta neteda si transparenta. Dupa varsta de 40 de ani incetineste ritmul de crestere; la varstnici ajunge sa fie de 1 milimetru pe luna. Iar la oamenii foarte batrani, unghia incepe sa aibe o culoare galbuie sau gri, isi pierde transparenta si devine casanta.
Unghiile sanatoase si alimentatia: Un proverb vechi spune „Esti ceea ce mananci” si intr-adevar unghiile pot fi o reflexie a alimentatiei. Lipsurile in alimentatie pot avea un efect negativ asupra aspectului si rezistentei unghiilor. Vitaminele, calciul si sarurile minerale sunt foarte importante pentru unghii sanatoase si puternice. Mancarea vegetariana poate sa faca unghiile sa fie casante deoarece lipsesc grasimile animale. De asemeni si curele radicale de slabit afecteaza sanatatea unghiilor. Substantele benefice de baza pentru sanatatea unghiilor dumneavoastra se afla in sarurile minerale regasite in natura.
Fier: impotriva anemiei. joaca un rol important in alimentarea cu oxigen a tesutului. Fierul se regaseste in spanac, caise, fructe uscate, galbenus de ou si melasa
Siliciu: se regaseste in diferite legume.
Magneziu: se regaseste in fructe, legume si vin
Minerale: Calciu – este esential pentru fixarea unghiilor. Se regaseste in lapte si in produse lactate cum sunt iaurtul, cascavalul, untul, dar si in peste si fructele de mare
Iod: favorizeaza cresterea unghiilor. Se regaseste in peste, scoici, midii, spanac si nasturel.
Sulf: este esential pentru formarea unghiei si impiedica aparitia infectiilor. Se regaseste in varza, ceapa si dovlecei.
Vitamina A: fortifica unghiile si favorizeaza cresterea. Se regaseste in unt, caise, legume verzi, morcovi, rosii, cirese si uleiuri de peste.
Vitamina B: Joaca un rol pozitiv impotriva bolilor de piele
Vitamina B2: sustine echilibrul celulelor nervoase
Vitamina B6: este esentiala pentru distribuirea grasimilor. Se regaseste in galbenus de ou, varza, drojdia de bere
Vtamina B12: actioneaza impotriva anemiei.
Vitamina C: intareste sistemul imunitar, impotriva infectiilor, sustine dezvoltarea oaselor, dintilor si tesutului si regleaza vasele sangvine. Se regaseste in fructe proaspete, citrice si ardei verde.
Vitamina D: face posibila fixarea calciului in organisim cu ajutorul razelor solare. Se regaseste in lapte si lactate, uleiul de masline, galbenus de ou, dar si in peste si fructe de mare
Vitamina E: actioneaza in principiu sub forma unui antioxidant printre tesuturi. Se regaseste in cereale si toate tipurile de ulei.
Sunt diferite motive ce cauzeaza probleme ale unghiilor. Aceste motive pot fi de natura interna sau externa. Cauzele interne sunt factori care privesc pe medic si nu pot fi rezolvate cosmetic. In schimb, pentru problemele provocate de factori externi, exista produse care le pot rezolva cu succes.
In principiu, acestea sunt toate dereglarile si fenomenele de disfunctie care afecteaza fluxul sangvin catre patul unghiei si impiedica hranirea si dezvoltarea acesteia. Multe disfunctii actioneaza impotriva cresterii unghiei: tulburarea ganglionilor, alergiile, insuficienta fluxului de calciu si a diferitilor aminoacizi, anemia etc. Alte probleme ale unghiilor pot fi cauzate de aparitia unei ciuperci sau a unei infectii. Pentru indepartarea acestor cauze, apelati la un medic de specialitate. Abia apoi apelati la tratamente cosmetice.
Urmatoarele cauze pot da unghiei sanatoase un aspect maladiv si deteriorat:
folosirea detergentilor lovirea de suprafete dure aplicarea directa a ojei colorate pe unghii fara folosirea prealabila a unui produs de protectie (baza) frigul sau caldura rosul unghiilor aplicarea unghiilor artificiale schimbarea anotimpurilor scurtarea necorespunzatoare a unghiilor. In toate aceste cazuri va ajuta produsele specifice la obtinerea unor unghii sanatoase, lungi si frumoase.
Sursa: http://www.mavala.ro
Ramona Lengyel