download (7)

Resveratrolul, un colorant polifenolic, este considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, de patru – cinci ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C. In limbaj medical, antioxidant inseamna, in primul rand, anticancer, preventie si terapie, antiimbatranire, antiinflamator.

Se gaseste in tot ceea ce noi numim noi fructe silegume negre, de fapt o culoare intermediara, intre indogo si negru si visiniul cel mai inchis. Astfel, resveratrolul se gaseste in fructele de culoare indigo-visiniu spre negru, cum ar fi agude negre, struguri negri, samburii de struguri negri si albi, vinul rosu, negru, mure, corcoduse negre, prune de culoare inchisa, coacaze negre, afine, mere inchise la culoare. Legumele bogate in resveratrol sunt ceapa rosie, fasolea neagra si lintea neagra. Varza de Bruxelles, fragii si alunele nu au culoarea neagra, dar contin resveratrol intr-o cantitate mai mica.

Resveratrolul este o substanta antitumorala. Incetineste cu pana 50% inmultirea celulelor cancerigene sau poate chiar sa le si opreasca. Stimuleaza inmultirea celulelor sanatoase si capacitatea lor de regenerare. Consumul de fructe si legume inchise la culoare, cele care contin resveratrol, scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul celui bun.

De asemenea, aceasta substanta mentine capacitatea de functionare normala a trombocitelor, ajuta la scaderea vascozitatii sangelui, imbunatatind astfel, circulatia sangelui, arterele ramanand elastice. Are un puternic efect antiinflamator si antibacterian, mentine elasticitatea si fermitatea pielii, impiedica imbatranirea prematura.

Bun antialergic

Resveratrolul este, de asemenea, un bun antialergic, recomandat si persoanelor care sufera de astm bronsic, tot o forma de alergie. In acest caz, vindecarea se produce in timp, de obicei intr-un an, un an si jumatate, de aceea trebuie foarte multa rabdare si incredere, dar si renuntarea la tot ce inseamna fast-food, bauturi racoritoare dulci, conserve, salamuri, afumaturi si alte „delicii” culinare ale timpului in care traim.

Resveratrolul din fructele si legumele enumerate mai sus imbunatateste capacitatea memoriei, creste rezistenta organismului la stres, scade nivelul glicemiei, echilibreaza tensiunea arteriala, imbunatateste vederea, blocheaza procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central.

Dupa cum era de asteptat, industria farmaceutica a si iesit pe piata cu capsule si comprimate cu resveratrol, la preturi ametitoare. Niciun produs de sinteza nu va avea, niciodata, efectul pe care-l are substanta dintr-un produs natural. De aceea, se recomanda consumul regulat de fructe si legume care contin aceasta substanta, ca atare, ori sub forma de suc.

Sursa: http://www.ziare.com

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *