Aditivii alimentari ne-au invadat existenta, patrunzand in casele noastre prin intermediul produselor pe care le consumam. Cunoscuti sub denumirea de „Ei-uri, aditivii alimentari sunt adaugati in produse pentru a le modifica insusirile organoleptice sau pentru a le fi de ajutor in desfasurarea proceselor tehnologice. Din pacate, rolul lor nu este intotdeauna benefic. In lume, la momentul actual, se considera ca alimentatia pe baza de aditivi alimentari este a treia cauza de mortalitate, alaturi de poluare si stres. In tarile mai dezvoltate, tot mai multe „Ei-uri sunt scoase de pe lista aditivilor alimentari permisi. Mai mult, sunt clasificate in „E-urii bune, „E-urii rele si in „E-urii cancerigene. In schimb, in Romania se folosesc in continuare toti aditivii fara a se discerne intre daune si beneficii. Semnale de alarma vin din multe surse de informare, dar nu se fac auzite suficient. Mai ales producatorii parca au surzit si se fac ca ploua cand e vorba, la o adica, de „E-uri. Produsele cu „Ei-uri se vand cu spor, profitul nu sta nici el pe loc, iar firmele care comercializeaza produse naturale, fara adaosuri, fara conservanti isi fac cu greu loc printre monstrii sacri ai aditivilor. Astfel, alimentatia, care joaca in mod normal rolul de furnizor de materie si energie, a devenit dusmanul vietii si al sanatatii oamenilor. Adaosuri de tipul E123, E131, E142, E211, E213, E214, E215, E217, E230, E631 sunt incluse in categoria aditivilor cancerigeni. Atunci de ce ii regasim in compozitia multor produse de pe piata romaneasca? SUA, tarile din Uniunea Europeana, unele state din fosta URSS deja le-au interzis, insa in Romania sunt inca permise. De asemenea, E102, E110, E120, E124 sunt trecute pe lista aditivilor periculosi, iar E220, 221, 223, 224, E461, 463, 465, 466 sunt foarte toxice, producand boli intestinale, boli de piele, boli ale sistemului nervos si totusi se accepta utilizarea lor in compozitia multor produse de larg consum. Conservanti, antioxidanti, acidifianti, antispumanti, emulsificatori, agenti de afanare, stabilizatori, enzime, aromatizanti – iata ce mananca adultii, dar, mai grav, copiii lor. Cele mai bogate in „Ei-uri sunt produsele consumate frecvent de copii – dulciurile si sucurile acidulate – care nu fac altceva decat sa le otraveasca organismul si sa le slabeasca sistemul imunitar in formare. Mamicile, taticii, bunicii, educatorii, profesorii au un rol important in deciderea destinelor micutilor, de aceea educarea comportamentului alimentar trebuie sa debuteze de la cele mai fragede varste. E greu sa opresti un copil sa nu bea sucuri sau sa nu manance bomboane gumate, jeleuri sau acadele. Putem sa alegem insa produse asemanatoare, care nu contin conservanti si adaosuri. Pasivitatea unora va fi insa chinul altora. Lipsa de interes fata de produsele pe care le consumam, dezinformarea, graba alegerii unei cutii mai frumos colorate (dar cu o lista mare de „Eiuri) in locul alteia mai modeste ne costa si acum, dar ne va ustura pe viitor. Opriti-va o clipa din ceea ce faceti. Luati un produs la intamplare si cititi-i eticheta. Cate „Eiuri are ? De ce sa ne complicam existenta cu tot felul de produse care mai de care mai sofisticate cand le-am putea alege pe cele mai simple? Nu uitati, alimentul cel mai sanatos este cel nepreparat, cu un continut enzimatic intact, fara adaosuri, fara conservanti, deci fara E-uri!
Sursa: http://www.revistafelicia.ro/