Aportul permanent de oxigen la tesuturi este indispensabil pentru mentinerea vietii. Procesele meolice din organism sunt strans legate de prezenta oxigenului. Meolismul celular necesita un aport continuu de oxigen, pentru buna desfasurare a proceselor de oxidare care stau la baza vietii. Oxigenul este adus prin intermediul sangelui la celule care reprezinta cele mai mici unitati structurale la nilul carora se desfasoara procesele meolice. Sangele, la randul sau, ia oxigenul din aerul inconjurator, prin procesul de respiratie. Concomitent, se elimina prin plamani dioxidul de carbon si apa, rezultate din procesele de ardere.
Respiratia contine doua faze: inspiratia, faza activa a respiratiei, care are drept consecinta patrunderea aerului in plamani si expiratia, faza predominant pasiva a respiratiei, in cursul careia se produce renirea la starea de echilibru a elementelor elastice distinse si relaxarea musculaturii care a produs distensia, avand ca rezultat eliminarea unei parti din aerul continut in arborele respirator, in atmosfera inconjuratoare.
Cu fiecare inspiratie normala, plamanul primeste o cantitate de 500 cm3 de aer, ceea ce reprezinta 8 litri pe minut sau 14-l5 m3 in 24 de ore. in respiratiile fortate, poate primi insa 1500-l800 cm3 de aer. Si aceasta, pentru ca noi, oamenii, nu stim sa dirijam corect dialogul plaman-aer\” si respiram numai cu o cincime din intreaga suprafata a plamanului. intr-o respiratie neigenica, o cincime din plamani ramane incarcata cu rezerva de dioxid de carbon, iar alolele raman lipite. Asadar, trebuie sa reinvatam sa respiram. Plamanii, organe foarte adapile, pot fi usor reacomodate in urmatoarele conditii: sa aiba suficient oxigen si caile aeriene superioare sa fie libere. Neajunsurile in igiena respiratiei se raporteaza la lipsa de oxigen adusa de aparatul respirator celui mai nobil tesut, creierul.
Sanatatea creierului are influenta directa asupra duratei vietii omenesti. Ce este de facut? De obicei respiram insuficient si din aceasta cauza celulele noastre duc lipsa de oxigen. Ca sa respiram mai bine nu e de ajuns sa deschidem fereastra (lucru absolut necesar) ci trebuie sa facem niste exercitii speciale, pentru a folosi intreaga capacitate respiratorie.
A respira inseamna a trai, a respira adanc inseamna a trai mai mult si mai bine. Respiratiile adanci, efectuate cu regularitate, sunt deosebit de importante pentru oxigenarea generala a organismului. Ele fortifica organismul, facandu-i mai rezistent impotriva bolilor. Gimnastica respiratorie este un act educational, care ajuta la:
– ameliorarea functiei fundamentale a organismului reprezentata de schimburile gazoase;
– dezvoltarea armonioasa a cutiei toracice si la dezvoltarea unei mai bune elasticitati a toracelui, ca urmare a unei mai bune dezvoltari a multiplilor muschi implicati in actul complex al respiratiei;
– ameliorarea reflexelor de respiratie nazala, contribuind in felul acesta la obisnuinta de a respira pe cale nazala in detrimentul aceleia pe cale bucala, prima fiind inabil mai avantajoasa. Deci, dimineata, 5-l0 minute de respiratie ampla in fata ferestrei deschise (indiferent de anotimp). Un chi prorb hindus spune ca, o respiratie corecta este la fel de necesara ca si hrana\”. Acelasi lucru putem sa-l facem in cursul zilei, la serviciu sau acasa, cand ne simtim obositi datorita aglomerarilor din birouri sau din camera de locuit si a aerului viciat Trebuie sa ne obisnuim sa respiram un aer cat mai curat, sa facem exercitii de gimnastica menite sa imbunatateasca aparatul respirator, sa practicam jocuri in aer liber, fiecare dupa posibilitati. Evadarea in natura, excursiile, mersul pe jos, sunt mijloace foarte bune pentru a putea respira un aer curat si pentru a asigura provizia de oxigen intregului organism.
S-a demonstrat stiintific ca lipsa de oxigen stimuleaza aparitia mai frecnta a unor boli ale batranetii. Numarul congestiilor cerebrale, a cazurilor de anghina pectorala sau infarct creste considerabil. Si racelile isi fac aparitia mai des, iar perioada de regenerare dupa boala se prelungeste. Cantitatea de oxigen din sange scade la o varsta mai inaintata, dar exista si alte cauze: fumatul, infectiile, sedentarismul. Miscarea regulata in aer liber, exercitiile de gimnastica respiratorie provoaca cresterea cantitatii de oxigen din sange.
Instinctiv omul simte un aer bun\” mai ales la munte, in paduri si in cranguri, stiut fiind ca aceste formatiuni getale alcatuiesc in ansamblu plamanii Terrei.
Acest aer curat contine doi constituenti naturali, care, dupa cum au demonstrat cercetari recente, exercita influente dintre cele mai interesante asupra sanatatii. Este vorba de ozon si de ionii negativi. Cercetatorii nu mai au nici o indoiala asupra faptului ca ozonul si ionii negativi, din aer, intervin in mod benefic atai. in viata in general, cat si in prelungirea ei in particular.
Aerisiti bine camera inainte de a va culca. Fiziologii au demonstrat ca un adult consuma, in cursul unei nopti normale de somn, in jur de 165 litri de oxigen, eliminand in acelasi interval de timp, in jur de 130 litri dioxid de carbon.
Este de dorit ca in fiecare familie sa fie folosite un numar corespunzator de incaperi, sa nu aiba loc aglomerarea intregii familii intr-o singura camera, asa cum se mai intampla, mai ales iarna. Aglomerarea incaperilor de locuit si a birourilor duce ia vicierea aerului din interiorul acestora. Oamenii, prin respiratie, consuma din aer elementul cel mai necesar vietii, oxigenul, eliminand in incapere dioxidul de carbon, vapori de apa si caldura. Din caile respiratorii si de pe piele, omul incarca aerul cu microbi, care de multe ori pot duce la imbolnavirea persoanelor sanatoase, tata de ce primenirea aerului din locuinte, birouri, ateliere este o conditie esentiala a sanatatii.Incaperile de lucru in care se degaja substante noci (gaze, pulberi sau vapori) trebuie sa fie dotate cu un sistem de ntilatie care sa asigure eliminarea aerului viciat si introducerea de aer curat. Prin notiunea de aer curat vom intelege desigur acel aer care nu este viciat de prezenta dirsilor agenti poluanti. Un aer curat insa nu este in mod obligatoriu si proaspat, prospetimea fiind imprimata de pronienta sa recenta, de contactul nemijlocit cu masa de aer din mijlocul naturii, de mediul exterior.
Aerul conditionat, purificat de noxe, este curat, dar nu intotdeauna proaspat in aerul conditionat lipsesc doua elemente esentiale: ozonul si ionii negativi, ceea ce are efect negativ asupra capacitatii de munca.
O problema speciala o ridica incalzitul igienic, in sensul asigurarii puritatii aerului din camerele de locuit sau de lucru. Cea mai igienica incalzire o constituie incalzirea centrala, cu apa calda, abur sau energie electrica. incalzirea camerelor de locuit sau de lucru cu sobe, poate duce la vicierea aerului; deoarece, din orice focar de ardere – cu lemne, carbuni, petrol – in cazul arderii incomplete, poate rezulta oxid de carbon, gaz deosebit de toxic, care este eliminat direct in aerul incaperilor. Deci trebuie sa urmarim ca arderea lor sa fie completa, in instalatii bine intretinute si in buna stare de functionare.
Aerul atmosferic este in mod permanent supus poluarii ca rezultat al unor fenomene naturale si ca rezultat al activitatii oamenilor. Cel mai banal poluant atmosferic il constituie praful, pulberile hiculate pretutindeni de curentii atmosferici. Aceste pulberi pot rezulta din:
– emanatiile vulcanice
– rascolirea de catre vanturi a terenurilor uscate si lipsei de getatie
– activitatile desfasurate de om (arderea combustibililor in focarele locuintelor si ale instalatiilor industriale, arderea benzinei si motorinei in motoarele autohiculelor, in diferite tehnologii ca fabricarea cimentului etc.).
Aceste pulberi, respirate de om, dau nastere la diferite afectiuni pulmonare si sunt cu atat mai periculoase cu cat sunt de dimensiuni mai mici.
O alta sursa de poluare a aerului o constituie gazele, rezultate fie ca urmare a eruptiilor vulcanice fie ca urmare a unor activitati desfasurate de om. in fumul emanat de cosurile fabricilor si a sobelor de incalzit, in gazele de esapament ale autohiculelor se gasesc nenumarate substante toxice pentru om, cum ar fi: dioxidul si oxidul de carbon, dioxidul de sulf, oxizi de azot, compusi organici policiclici ca benzopirenul, elemente ca seleniu, galiu, cadmiu, plumb. Toate aceste enorme cantitati de gaze si pulberi acopera, asemenea unei uriase umbrele, marile orase si orasele industriale, otravind atmosfera acestora si daunand sanatatii oamenilor.
Nu trebuie uitat insa ca poluarea contribuie substantial la scaderea stratului de ozon si a procentului de ioni negativi din atmosfera si la cresterea procentului de ioni pozitivi, a caror nocivitate este incontesila pentru oameni. Trebuie sa am cat mai multa grija pentru aerul nostru cel de toate zilele, pe care-l utilizam de 15-l8 ori pe minut.
Lumea getala are un rol deosebit in mentinerea puritatii aerului. Vegetatia consuma dioxidul de carbon, eliminand in schimb oxigen. Un singur copac de coronament mijlociu da in 24 de ore oxigenul necesar pentru 3 oameni. Vegetatia purifica atmosfera nu numai pe calea cunoscuta, a oxigenarii, ci si prin favorizarea procesului depunerii prafului si a tuturor celorlalte impuritati noci pe care aerui localitatilor urbane le contine. Iata de ce este imperios necesar sa protejam padurile, parcurile, zavoaiele, sa marim suprafetele ce revin spatiilor rzi din orase.
Sursa: http://www.mediculmeu.com
Ramona Lengyel