Traim intr-un Palat al Posibilitatilor
Este o structura chiar mai extinsa si este plina de camere si anexe incarcate de realizari si bucurii.
Aceste camere sunt deschise tuturor, desi cei mai multi dintre noi doar vizitam cateva dintre ele. Si nu pentru ca ca am fi privati de oricare dintre aceste camere. Deloc! Nicidecum! Ele reprezinta, oarecum, dreptul nostru nativ. Este vorba mai degraba despre faptul ca alegem sa locuim doar in acele camere in interiorul carora ne simtim confortabil. Intr-un fel, nu „apartinem”celorlalte, camerelor mai spatioase. Acestea sunt pentru altii. Sunt pentru oamenii bogati si privilegiati, oameni mai talentati decat noi. Locuim acolo unde ne este familiar,(zonele noastre de confort) si nu ne aventuram dincolo de peretii (limitele) camerelor pe care le-am ales.
De ce? Deoarece putintele si neputintele noastre sunt scrise pe acesti pereti si ascultam de aceste indemnuri ca si cum ar fi reale. Veniturile noastre reflecta aceste limite. La fel si imaginea de sine. De fapt, nu este nici macar o parte a mastii noastre care sa nu fie afectata de ceea ce este scris pe acesti pereti.
Cuvintele de pe peretii nostri sunt metafore pentru vocea interioara. Reprezinta atitudinile, opiniile, si credintele pe care le-am acumulat de-alungul anilor. Multe dintre acestea sunt preluate de la parinti, bunici, profesori, coachi, religie, carti,TV, si o lista nesfarsita de alte „autoritati” din vietile noastre. Daca le analizam, multe dintre acestea sunt hilare. Nu mai putin, ele par a ne ne impiedica progresul.
Cu totii avem scrise diferite cuvinte pe peretii nostri.
De aceea parem a avea limite diferite. Limitele tale sunt diferite de ale mele deoarece „adevarurile” scrise pe peretii tai difera de „adevarurile” scrise pe ai mei. Totusi, acestea nici macar nu sunt „adevaruri”. Sunt doar liniile directoare pe care ni le-am insusit pentru a razbate in viata. Si multe dintre acestea nu sunt reale. Sunt credinte preluate ce au fost scrise pe peretii nostri, de catre altii, iar noi ne-am supus lor printr-un sentiment al datoriei,inca de cand au aparut pe peretii nostri. Acest lucru nu este necesar.
Aceasta ma duce catre un concept fundamental pe care este construit Palatul Posibilitatilor. Este foarte important, si subliniaza fiecare idee pe care urmeaza sa o exploram in aceste serii. Ar trebui sa fie tatuata in interiorul pleoapelor noastre, astfel incat sa o vedem de fiecare data cand clipim. Este adevarata, este de necombatut, desi atat de subtila incat tindem sa o ignoram. Iata-o:
„Verificam in mod constant scrierea de pe peretii nostri.”
Acea scrierea este sfatuitorul nostru cel mai important si o consultam cat e ziua de lunga. Si, de ce nu? Reprezinta fiecare experienta pe care am avut-o vreodata. Contine toti acei „cum sa…”Contine acei „pot”si „nu pot” precum si acei „ar trebui” si „nu ar trebui”. Contine acei „trebuie”si „nu trebuie” ai nostri, precum si simtul nostru de fair play. Contine propria noastra varianta de comportament adecvat, precum si ceea ce este bine sau rau in aceasta lume. Contine judecatile noastre, succesele si insuccesele noastre. Totul este acolo-tot ceea ce consideram ca fiind adevarat-scris pe peretii nostri. Spre exemplu, mancam supa cu o lingura in loc sa o mancam cu o furculita, deoarece bagajul nostru informational (scrierea de pe peretii nostri) ne sfatuieste sa procedam astfel. Acest lucru este subtil, stiu, dar este ca si cum am intreba: „Cum sa mananc aceasta supa?”, iar scrierea de pe peretii nostri ar raspunde:”Foloseste o lingura!” De aceea si purtam jeansi in anumite ocazii, costum elegant sau tinuta de seara in altele. Consultam in mod constant scrierea de pe peretii nostri cu privire la ceea ce facem. Aceste cuvinte reprezinta „adevarul”, asa cum ni l-am insusit.
Consultam acesti pereti aproape pentru orice. Aceste cuvinte vorbesc despre posibilitatile, precum si despre limtele noastre. Adesea se cearta intre ele. In legatura cu partea financiara, spre exemplu, ne pot spune: „Aceasta este America,tara tuturor posibilitatilor…actioneaza.” Dar, ne pot spune si:
„Esti prea tanar (prea batran) pentru aceasta.”
„Nu esti destul de instruit.”
„Esti femeie si esti limitata de tavanul de sticla.”
„Esti in minoritate.”
„Oamenii care isi asuma riscuri sfarsesc prost.”
„Sa avansezi depinde de persoanele pe care le cunosti.”
„Oamenii bogati sunt necinstiti.”
Aceasta lista fictiva de limitari merge la nesfarsit, bineinteles. Sunt vreunele dintre acestea scrise pe peretii tai? Daca crezi in oricare dintre ele- sau daca vreuna dintre ele iti suna ca fiind adevarata,-presupun ca ti-ai achizitionat o „limita scumpa”, care nu este necesar sa existe.
Nu este nimic in esenta bun sau rau in ceea ce priveste banii. Este o forma de energie. Poate fi folosita pentru a finanta razboaie si distrugere sau poate fi folosita pentru a facilita ca dragostea sa ajunga in cele mai indepartate colturi ale lumii. Ne putem cladi propriile bariere catre ea sau o putem lasa sa curga prin noi ca un semn al dreptului nostru nativ catre bunastare. Toate acestea sunt dictate de catre acei ”pot” sau „nu pot”, scrisi pe peretii nostri financiari. In cele din urma, terapia libertatii emotionale(EFT) va fi folosita in egala masura in afaceri, sport, chestiuni academice, spiritualitate, si realizari umane de toate tipurile. Acest lucru este inevitabil. In consecinta, terapeutii trebuie sa-si extinda viziunile. Trebuie sa paseasca in afara peretilor camerelor anterioare, in Palatul Posibilitatilor, si sa locuiasca in camerele care permit propriei lor libertati emotionale sa se extinda alaturi de cea a clientilor lor. Parca vad ziua in care un expert in terapie isi va angaja clientii si ii va duce din temnita in Palat si chiar dincolo de el. Mai mult, il vad pe terapeut ghidand prin exemplu. Ce cale mai buna in a preda bunastarea, bucuria si libertatea, decat sa dezvoltam noi nivele mai intai pentru noi insine.
Vom descoperi, de asemenea, ca scrierea noastra pe pereti nu este gravata in piatra pe totdeauna. Sunt fericit sa va anunt ca toate scrierile sunt cu creta. Pot fi sterse prin terapia libertatii emotionale (EFT) si inlocuite cu alte unelte. Vei vedea.
Traducere dupa un articol de Gary Craig
Ramona Lengyel