images (61)

Alunul este un arbust cu fructe placute la gust ce constituie un aliment foarte hranitor. Studiile facute pe dietele bogate in alune au aratat ca aceasta leguma face foarte bine inimii. Contin un miez bogat in vitaminele A, B, C si E precum si in calciu, fier, fosfor si potasiu. In plus, alunele au un continut scazut de colesterol si sodiu. Constituie un aliment foarte hranitor datorita continutului mare de proteine, uleiuri, vitamine si saruri minerale.
Alunele de padure romanesti sunt considerate a fi o adevarta sursa de enrgie avand o valoare calorica si nutritiva foarte apropiata de cea a carnii. Vitaminele din complexul B care intra in compozitia alunelor au rol in mentinerea tonusului muscular, usurand activitatea tractului gastro-intestinal, avantajand totodata functionarea ficatului, a ochilor si favorizand pielea. Diabeticii pot consuma alune fara teama, datorita continutului foarte redus de hidrati de carbon.

Pentru ca florile sale sunt bogate in polen, primavara, alunul este o sursa principala pentru albine. Alunele de padure romanesti sunt o adevarata mina de energie, cu o valoare calorica si nutritiva foarte apropiata de cea a carnii.

Alunele se consuma proaspete, usor prajite si sarate sau prelucrate in diferite produse de cofetarie – ciocolata, prajituri, bomboane, inghetata, creme. Ca medicament, alunele trebuie consumate crude, neprajite si nesarate.

Vitaminele din complexul B care intra in compozitia alunelor contribuie la mentinerea tonusului muscular, usureaza activitatea tractului gastro-intestinal, precum si buna functionare a ficatului, ochilor si pielii.

Miezul de alune este indicat in alimentatia copiilor, a adolescentilor, sportivilor, batranilor, persoanelor anemice, tuberculosilor, femeilor cu tulburari de menopauza, precum si in cazuri de neurastenie, impotenta, nefrite, colici nefritice, viermi intestinali.

Alunele se numara printre fructele cele mai consistente si au, in plus, un procent crescut de calciu si fosfor, substante care cresc puterea de concentrare si receptivitate.

Deoarece au un continut foarte redus de hidrati de carbon, alunele pot fi consumate de diabetici fara teama.

Atentie! Alunele, ca si nucile si migdalele, ingrasa! De aceea, trebuie mancate rational.

Uleiul extras din miezul de alune este foarte gustos si placut aromat, dar rancezeste foarte repede. Din tortele ramase dupa extragerea uleiului se fabrica halvaua de calitate superioara si ciocolata.

Uleiul de alune, consumat dimineata, cate o lingurita, timp de 15 zile, este unul din cele mai bune leacuri impotriva teniei. Luat dupa un compot de prune sau mere, uleiul de alune usureaza evacuarea intestinului.

Ajuta la buna functionare a creierului

Un studiu publicat in Jurnalul Bolii Alzheimer arata ca  alunele de padure incetinesc procesul de imbatranire. Acesta a fost efectuat pe 447 de spanioli intre 55 si 80 de ani. Capacitatea lor de memorare si concentrare a fost considerabil imbunatatita.

Scad riscul de cancer la san

Cercetatorii de la Universitatea Marshall spun ca alunele de padure consumate zilnic reduc la jumatate riscul de cancer la san.

Cancerul la prostata

Studiile pe soareci arata ca grasimile sanatoase, precum cele continute de alune de padure, protejeaza de tumori.

Stomac plat

Aceste alimente te ajuta si in cura de slabire, atat timp cat sunt consumate in moderatie si regulat. Ele ajuta la obtinerea unui abdomen plat. Prin eliminarea grasimii abdominale, scade riscul numeroaselor boli

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *