must

A  venit din nou vremea boabelor coapte ale strugurilor ce ascund in miezul dulce si zamos mangaierea razelor soarelui din timpul verii. in vii au intrat la cules cei care cu multa truda au facut-o sa rodeasca si acum se bucura de bogatia ciorchinelor. Primul dar al lor, mustul este un adevarat cocteil de vitamine, recunoscut pentru proprietatile lui, ca energizant, revigorant, detoxifiant.

Protejeaza inima

Mustul, prin continutul bogat in vitaminele A, B1, B2 si C, stimuleaza imunitatea. in plus, fiind o sursa de minerale (zinc, potasiu, calciu si magneziu) previn imbatranierea precoce si protejeaza inima. Specialistii recomanda in scopul mentinerii sanatatii sa alegem mustul obtinut din strugurii rosii, deoarece acestia au un plus de vitamine fata de cei albi. ^Mustul obtinut in stid traditional, prin stoarcerea strugurilor, pastreza doar o parte din vitamine si minerale. Prin stoarcere eliminam coaja si cea mai mare parte a substantelor biologic active din struguri si ramane doar apa si zaharul din ei. Daca insa strugurii sunt pusi in mixer, mustul astfel obtinut pastreaza vitaminele si mineralele din roadele proaspete^, sunt de parere specialistii. Tot ei ne spun de ce nu e bine sa eliminam coaja. Aici sunt concentrate substantele cu proprietati antioxindate: vitaninele, minerale, polifenoli, antocianidine, acid elagic. Acestea din urma sunt substante care dau strugurilor proprietatile antioxidante. in coaja strugurilor se mai gaseste o substanta care reduce nivelul colesterolului si previne bolile de inima (resveratrolul). Se pare ca resveratrolul are si proprietati antiinflamatoare, motiv pentru care strugurii rosii ar putea fi folositi pentru diminuarea simptomelor astmului. Totodata, vitaminele si mineralele amelioreaza starea persoanelor anemice, iar substantele nutritive contribuie la neutralizarea efectelor negative ale fumatului.

Ce avem de facut?

Pentru a profita pe de-a-ntregul de toate binefacerile mustului, acesta trebuie obtinut in conditii deosebite de igiena si nu trebuie lasat sa fermenteze. Strugurii inainte de a fi pregatit mustul, trebuie spalati cu atentie. Astfel, putem preveni fermentatia si ne protejam de riscul unei eventuale toxiinfectii alimentare.

Prin fierbere sunt distruse enzimele si vitaminele, iar mustul devine doar o bautura cu mult zahar. Aspirina adaugata in must, pentru conservare, nu este nici ea recomandata. Probabil, cea mai sigura metoda de pastrare ar fi …la congelator.

Si totusi… zaharul

Dezavantajul mustului rezida in continutul ridicat in zahar. Un litru de must contine 180-220 g de zahar. in perioadele de seceta strugurii contin mai putina apa si mai mult zahar, motiv pentru care un litru de must poate contine pana la 280 g de zahar. De aceea, se recomanda consumul cu moderatie, pentru a nu ne pune in pericol silueta noastra, caci mustul ingrasa. Tot din cauza zaharului, mustul le este interzis diabeticilor, deoarece provoaca cresterea glicemiei.

Sursa: http://www.graiulsalajului.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *