Cel pe care medicina moderna il considera, cu mare respect, drept parintele sau – Hipocrat – spunea discipolilor sai: sa faci din fiecare aliment un medicament! Poate ca marele medic al antichitatii grecesti avea atunci viziuni uimitoare, ori, poate ca el insusi calatorise prin Orientul indepartat si invatase cate ceva de la experimentatii medici tibetani, chinezi sau indieni. Cert este ca sfatul sau este extrem de valoros – ca si multe altele lasate mostenire urmasilor sai – dar, din nefericire, a cam fost dat uitarii de catre sclavii supertehnologiilor moderne ale sfarsitului de mileniu II.
Intr-adevar, studiind experienta milenara a medicinii traditionale chinezesti, descoperim la cele mai banale alimente virtuti medicinale surprinzatoare. Ne vom ocupa in acest articol de banalul si aproape nelipsitul morcov. Desigur, multi stiu cate ceva despre valoarea morcovului prin continutul sau de vitamina A, ca si de beta-caroten (un pretios compus anticancerigen). In conceptia traditionalista chineza, morcovul este privit drept o leguma cu mireasma dulce si energie neutra, care are calitat diuretice si digestive si actioneaza benefic asupra plamanilor si splinei. Consumul regulat de morcov proaspat gatit este o solutie minunata de prevenire a pierderii vederii in intuneric (numita popular: orbul gainii).
Dar, iata si alte cateva proprietati terapeutice interesante: O supa de morcov si curmale rosii poate alunga tusea magareasca la copii. Gatit impreuna cu pastarnac, poate deveni o mancare ideala pentru grabirea aparitiei eruptiei cutanate la copiii bolnavi de varicela.
Arsurile pielii pot fi tratate cu mare succes prin comprese cu suc de morcov proaspat.
Pentru a scapa de edeme, fierbeti pe foc mic 5g seminte de morcov in 500 ml apa, pana cand apa se injumatateste. Consumand zeama rezultata, puteti sa imbunatatiti semnificativ diureza; Interesant!
Daca veti coace pe plita coji de morcovi – pana se innegresc – si le mancati fierbinti, puteti scapa de urinarile prea dese din timpul noptii. Obtineti acelasi efect si daca impartiti un morcov in 3 parti egale si mancati cate o parte la fiecare masa, zilnic.
Morcovul mai poate fi folosit si ca un tonic al sangelui, daca se gateste din el o supa cu spanac si radacini de lotus, sau o mancare de morcovi cu rosii, ceapa si carne de vita, sau o mancare de morcovi cu ficat de porc.
Pentru cei care vor sa-si imbunatateasca vederea, o mancare de morcov cu ficat de pui sau de rata.
Sa mai retinem ca, la copiii cu enuresis nocturn se recomanda eliminarea completa a morcovului din alimentatie, timp de 30 – 50 zile. In schimb, consumul de morcov proaspat poate fi de folos in tratatmentul proceselor inflamatorii ale vezicii urinare si/sau al rinichilor, dar si in orice alta inflamatie.
Morcovul este un foarte bun izvor de betacaroten (provitamina A), dar si de caroten si carotenoid, care alaturi de lipidele active din continutul sau, confera acestei plante actiuni miraculoase. Beta carotenul are un rol deosebit in impiedicarea formarii ridurilor, deoarece neutralizeaza trei factori majori: impiedica uscarea pielii, protejeaza de raze UVA si ca puternic antioxidant neutralizeaza actiunea radicalilor liberi care sunt raspunzatori de deteriorarea celulelor. De asemenea, regleaza activitatea glandelor sudoripare si sebacee, precum si ciclul cresterii parului. Grabeste formarea celulelor noi, protejeaza straturile periferice ale pielii si impiedica deteriorarea parului. Morcovul este de asemenea bogat in bioflavonide (substante care protejeaza si accentueaza actiunea vitaminei C in organism), si contine bor, calciu, cupru, fier, zinc. Principiile active ale morcovului sunt: tonic capilar, intervine favorabil in functiile musculaturii netede
Sursa: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/42554/Proprietatile-terapeutice-ale-morcovului.html
Ramona Lengyel