download (7)

Somnul, nu mai este nevoie sa o spunem, este vital pentru om, dar si pentru aspectul lui. Pentru frumusete, se stie ca somnul face minuni, ce sa mai vorbim de dispozitie, putere de munca si stare generala a organismului. Acesta se reface cel mai bine in som, si toate rezultatele unui somn linistit sau agitat sunt perfect vzibile a doua zi. Un somn linistit peste noapte poate fi diferenta pe care atitudinea noastra o va fece, in favoasrea sau defavoarea a ceea ce ne dorim, a doua zi. Avem nevoie deci de somn usor, cum procedam?

Iata 5 trucuri pentru un somn linistit:

1. Nu lucrati in pat

Nici macar in dormitor, daca se poate. Daca aveti biroul in dormitor, delimitati mereu utilitatea celor doua piese de mobilier: biroul si patul. Transformarea sternuturilor intr-un birou improvizat pe care sa ne proptim laptopul sau smartphone-ul este, pur si simplu condamnarea la insomnie. Pentru un somn bun, inchideti orice electronice v-ar putea solicita cu ceva timp inainte de ora de culcare. Lumina artificiala interfereaza cu cilul de somn. De televizor probabil nu mai este necasar sa pomenim: el in principiu nu ar trebui sa existe in dormitor. Nu dormiti cu lumina aprinsa- maximum o lampita de veghe.

2. Culcati-va la o ora rezonabila

Intotdeauna e tentant ori sa terminam ce-avem de munca, ori sa ne intindem la jocuri pana tarziu in noapte. Unii stau pe net, eu citesc pana la ore mici, fortand ochii – tpate acestea distrig ciclul de somn, ne incarca memoria de suprafata cu multe informatii care ne agita apoi somnul.

3. Deconectati-va

Este foarte important ca, inainte de a ne baga in pat cu gandul sa dormim, sa ne deconectam de la realitate. Un dus fierbinte, un ceai de tei cu miere si cateva ganduri frumoase, complet visatoare si relaxate sunt exact ceea ce creierul are nevoie pentru a aluneca usor in starea de relaxare.

4. Dormiti suficient

Cei mai multi dintre noi pur si simplu nu gasesc timp suficient sa doarma, si simt ca il rapesc de la lucruri mai importante. Exista cu siguranta lucruri, de la caz la caz mai importante, dar de obicei nu ne lasa sa dormim faptul ca muncim foarte mult -la serviciu, acasa…Piedem mult timp cu transportul in comun, cu televizorul, cu diverse necazuri cotidiene. Ar trebui sa fim mai atenti cu felul in care ne rispim timpul si sa nu-l castigam in detrimentul somnului.

5. Nu mancati inainte de culcare

Digestia in timpul somnului este responsabila pentru vise urate si gastrite. Mancati cu suficient timp inainte de culcare, astfel incat digestia sa se produca iar organismul sa nu mai fie nevoit sa lucreze. Atentie la ce mancati. Va putem recomanda alimente pentru un somn bun, dar trebuie sa stiti, in principiu, ca branza nu este un aliment pe care sa il consumati cu precadere seara, nici celelate mancaruri care se digera greu si rezidual.

Sursa: http://www.dietetik.ro/trucuri-pentru-un-somn-usor/9271.html

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *