Magneziul este considerat a fi un mineral vital, intervenind in marea majoritate a proceselor biologice din organismul uman. Lipsa acestui mineral poate duce la afectiuni de la usoare la grave, pana la deces.
De asemenea magneziul este considerat un bun remediu natural antistres, reducand stresul neuronal prin imbunatatirea mecanismelor celulelor nervoase (neuroni).
Magneziul este de obicei stocat in tesuturile umane, o mare cantitate gasindu-se in oase. O parte mica din magneziu se afla circulanta in sange, dar este foarte importanta pentru anumite procese.
Magneziul este un mineral ce regleaza metabolismul altor minerale vitale, cum este de exemplu calciul, dar si fosforul si asa mai departe. Tot magneziul este implicat de exemplu in functionarea inimii, iata inca un rol vital.
Carenta de magneziu se manifesta printr-o serie de semne si simptome mai mult sau mai putin grave pe care fiecare le poate identifica daca prezinta carenta (lipsa) acestui mineral.
Deficienta de magneziu poate sa apara atat la persoanele care au o alimentatie inadecvata – carente alimentare – de exemplu in cazul celor care tin dieta sau nu consuma zilnic fructe si legume. De asemenea persoanele care iau o perioada indelungata diuretice sau cele care au suferit de diaree pot prezenta cu o probabilitate mare lipsa de magneziu.
GREATA SI STARI DE VOMA
Greata si starile de voma sunt printre primele simptome care apar in carenta de magneziu.
Acest mineral prezinta functii digestive, de aceea persoanele care au lipsa de magneziu se pot plange de stari frecvente de greata sau chiar de voma fara a avea motive clare pentru aceste simptome. Unele femei pot considera chiar ca sunt insarcinate, insa… este de vina deficienta de magneziu.
IN CARENTA DE MAGNEZIU SCADE SI POFTA DE MANCARE
Scaderea apetitului, la fel ca si in cazul starilor de greata si voma, nu reprezinta un semn specific pentru lipsa de magneziu, pofta de mancare putand fi scazuta in multe alte patologii: afectiuni digestive, infectii, anemie etc. Dar acest simptom apare si in carenta de magneziu, de aceea scaderea apetitului trebuie investigata prin analize medicale.
FURNICATURILE IN MEMBRE SI AMORTIRE
Unele parti ale membrelor – zone, degerete – pot amorti atunci cand persoana respectiva a avut o pozitie vicioasa, a stat, a presat un nerv – prin munca la calculator, o pozitie vicioasa in somn etc. Insa atunci cand aceste cauze nu sunt identificate, ne putem gandi fie la o afectiune nervoasa sau de schelet (diabet, coloana vertebrala stramba) sau la carenta unor vitamine si minerale implicate major in metabolismul sistemului nervos. Asadar furnicaturile in degete sau in zone ale corpului (buze de exemplu), dar si amortirea unor zone pot reprezenta simptome pentru lipsa de magneziu.
LIPSA DE MAGNEZIU POATE DA PALPITATII
Magneziul este implicat major in functiile inimii, avand astfel roluri vitale. Atunci cand magneziul scade, inima sufera.
Pacientul cu lipsa de magneziu acuza des palpitatii pe care le poate simti atat ziua, cat si noaptea. Desigur, palpitatiile nu apar numai in lipsa de magneziu, ci si in alte carente de vitamine sau minerale ori in unele afectiuni. Asadar trebuie sa inveztigati cauzele palpitatiilor.
OBOSEALA
Oboseala reprezinta unul din cele mai comune simptome pentru lipsa de magneziu. Persoana in cauza se simte obosita si fara energie, desi are o alimentatie normala si doarme suficient. Oboseala reprezinta simptom si pentru alte patologii, de aceea va sugeram sa cititi si articolul:
LIPSA DE MAGNEZIU DE ASOCIAZA CU SCADEREA CALCIULUI SI FOSFORULUI IN SANGE
Pentru ca magneziul este implicat in absorbtia si metabolsimul calciului si fosforului, de multe ori lipsa de magneziu se asociaza si hipocalcemie (scaderea calciului in sange) si hipofosfatemie (scaderea fosforului in sange).
SPAME SAU CRAMPE MUSCULARE
Crampele musculare apar frecvent in lipsa de magneziu, manifestate in special la nivelul degetelor sau gambei. Pot sa apara ziua, dar si noaptea. Uneori pot sa apara spasme ale buzelor sau muschilor din jurul ochiului („mi se zbate ochiul sau buzele”).
TREMUR
Extremitatile pot prezenta tremur in cazul lipsei de magneziu. Carenta acestui mineral nu reprezinta singura cauza pentru tremurul extremitatilor, dar o serie de analize pot elucida cauza.
TULBURARI PSIHICE SI DE SOMN
LIPSA DE MAGNEZIU DUCE LA O SERIE DE TULBURARI PSIHICE:
– insomnie;
– agitatie;
– anxietate;
– sensibilitate anormala la zgomote, pacientul este deranjat de zgomotele firesti, chiar si noaptea;
– agresivitate;
– confuzie pana la convulsii;
– irascibilitate, nervozitate etc.
ALTE MANIFESTARI PENTRU LIPSA DE MAGNEZIU:
– aparitia aritmiilor;
– lipsa de magneziu perturba metabolismul lipideic, astfel pacientul poate prezenta colesterol mare;
– afectarea vaselor in timp;
– afectari cardiace pana la infarct miocardic;
– osteoporoza prin afectarea metabolsimului calciului si fosforului;
– calculi biliari sau renali (sitiaza renala sau pietre la fiere);
Sursa: http://healthy.kudika.ro
Ramona Lengyel
Aveam o stare cumplita , cu dureri ingrozitoare de cap,stari de voma si foarte multa slabiciune, am luat Magnerot, niste pastile cu magneziu, care trebuie luate conform prospectului numai cate 2 x3 pastile /zi si mi-am revenit foarte repede.Foarte important este magneziul pt organismul nostru, in fiecare zi 300 de procese chimice si reactii necesita prezenta acestui mineral si merita administrat pt ca viata noastra sa fie mai sanatoasa!