Macul de camp si macul de gradina, doua flori ce ne bucura privirile atat in propria curte, cat si pe taluzurile soselelor detin numeroase proprietati medicinale.
MACUL DE CAMP
Macul de camp este o planta anuala ce creste in flora spontana decorand pajistile, parloagele, fanetele, culturile de cereale, taluzurile soselelor si ale cailor ferate, terenurile abandonate. Inaltimea macului de camp poate ajunge pana la un metru. Tulpinile sunt paroase, iar frunzele carnoase avand forma oval-alungita.
Macul de camp creste din primavara pana in toamna. Florile au petalele foarte mari ce pot ajunge chiar si pana la 10 cm in diametru. Culoare florii de mac de camp poate fi rosie, alba, violeta, roz. Fructul este o capsula ovoida in care se gasesc semintele.
Pentru uz medicinal, de la macul de camp se recolteaza (in iunie – iulie) petalele de flori folosite, de altfel, si in industria farmaceutica.
Ceaiul de petale de mac de camp este un bun agent antibronsic si antitusiv. Petalele de mac fac parte din reteta celebrului ceai din patru flori, utilizat in bolile de piept.
Ceaiul din petale de mac este indicat in bronsita acuta, largingita acuta, angine pectorale si in gripa. Cu preparat de mac se trateaza si inflamatiile pleoapelor, in timp ce infuzia de mac este revigoranta si actioneaza eficient impotriva contractiilor si a spasmelor.
Specialistii recomanda multa precautie in utilizarea infuziei de flori de mac, si a macului in general, deoarece pot aparea complicatii grave. Din acest motiv, administrarea acestui tip de tratament se face numai sub indrumarea specialistului. De asemenea, e important sa nu se utilizeze in terapii alte specii de mac, mai putin cunoscute.
MACUL DE GRADINA
Macul de gradina se deosebeste de macul de camp prin faptul ca este mult mai robust. Are o radacina puternica si lunga de aproximativ 25 de cm si groasa de un centimetru. Tulpina este consistenta si poate ajunge pana la 1.5 metri inaltime, uneori fiind ramificata in partea superioara. Frunzele sunt groase si au forme neregulate. Florile macului de gradina sunt colorate in alb, roz, rosu, violet. Fructul este o capsula de doua sau trei ori mai mare decat o nuca. Intreaga planta contine un suc laptos, un latex.
Macul de gradina este cultivat pentru utilizare in alimentatie, in farmacie, precum si ca planta ornamentala.
Valoare medicinala au semintele de mac, frunzele si, mai ales, latexul, un produs obtinut din peretii capsulei inainte de uscarea acesteia. Acest latex contine opiul – substanta folosita intens in medicina. Din opiu si din cojile uscate de mac de gradina se obtine o alta substanta, morfina. De fapt, opiul este un amestec de circa 25 de alcaloizi, dintre care cel mai important este morfina.
Semintele de mac de gradina contin un ulei considerat a avea calitati de exceptie.
Din macul de gradina se obtin urmatoarele preparate medicinale: decoct din coji de capsule, pudra de opium, morfina, tinctura de morfina, siropuri.
Din cauza numarului mare de substante toxice, macul de gradina este considerat o planta periculoasa, utilizarea preparatelor pe baza de mac urmand a se face cu precautie.
Compusii obtinuti din mac sunt indicati in calmarea oricarei dureri din organismul omenesc, desi initial produc o stare de agitatie. Morfina anuleaza, practic, senzatia de durere din sistemul nervos central. Codeina, de pilda, se intrebuinteaza impotriva tusei, actionand asupra centrului nervos care dirijeaza respiratia. La randul sau, papaverina reduce spasmele musculare si de aceea este folosita in combaterea colicilor intestinale, stomacale, uretrale, precum si ale vezicii, colecistului si uterului.
Sursa: http://healthy.kudika.ro
Ramona Lengyel