Loboda ( Atriplex hortensis) este o planta anuala care face parte din familia Amaranthaceae. Aceasta este folosita in special in bucatarie, la prepararea diferitelor retete culinare.
Loboda este o planta cu tulpina dreapta, care poate ajunge pana la 2,5 m inaltime.
Frunzele sunt asezate alternativ pe tulpina si au o forma aproape tringhiulara. In functie de specie, frunzele acesteia pot fi verzi, rosii sau galbene.
Florile sunt atat masculine cat si feminine pe aceeasi planta. Acestea cresc in varful plantei sub forma de ciorchine si au aceeasi culoare cu cea a frunzelor.
Loboda poate fi intalnita in salbaticie in zonele temperate ale Asiei si Europei. Loboda a fost apoi intens cultivata in aproape toata Europa si Asia. Aceasta a fost introdusa apoi in SUA si Canada. Loboda care creste de-a lungul coastei marine din Maine pana in Virginia, are un gust usor sarat datorita apei marii.
Loboda se inmulteste prin seminte. Acestea se planteaza primavara, in locuri in care nu sunt plantate alte legume sau flori, la o distanta intre plante de aproximativ 40-50 cm. Acestea prefera locurile semi-umbroase insa pot creste la fel de bine si in locuri umbroase sau insorite, fiind o planta foarte rezistenta.
Nu are nevoie de udari decat in verile secetoase. Udarile se vor face destul de rar insa, lasand pamantul sa se usuce intre doua udari.
Loboda poate fi recoltata la aproximativ 40-60 de zile de la insamantare . Uneori chiar mai devreme, in functie de conditiile meteo, clima si solul in care a fost plantata.
Loboda este utilizata in special ca aliment inca din era Mezoliticului. Aceasta este utilizata pentru prepararea anumitor mancaruri, asemanatoare cu cele de spanac. In unele zone ale Europei este folosita la prepararea supelor sau a ciorbelor.
Frunzele tinere ale acesteia pot fi folosite laprepararea diferitelor salate. De asemenea, frunzele de loboda verzi sunt folosite in Italia la colorarea pastelor fainoase
Loboda este o planta de primavara extrem de benefica pentru organismul uman, ajuta la detoxifierea si curatarea sangelui si este ideala pentru consumul in salate sau ciorbe. Contine cantitati impresionante de vitamine, minerale, fibre si alti nutrienti extrem de importanti, care intaresc sistemul imunitar.
Primavara este anotimpul ideal pentru consumul acestei plante, care se gaseste deja in piete. Poate fi consumata cruda sau fiarta, in salate. De asemenea, loboda poate fi conservata si peste iarna, in borcane cu sare.
Loboda este o planta extrem de puternica, care contine cantitati mari de antioxidanti, care dau si culoare purpurie. Antioxidantii din loboda reduc riscul de numeroase afectiuni, printre care si cancerul.
Loboda are cantitati impresionante de proteine pentru o planta. 100 grame de loboda contine peste 17 grame de proteine. Proteinele sunt o parte importanta a dietei zilnice deoarece ofera energie si ajuta organismul sa functioneze corect.
Loboda poate fi consumata zilnic, in special de persoanele vegetariene sau care consuma cantitati mici de carne.
Aceasta planta contine si fibre alimentare, extrem de importante pentru organism. O persoana sanatoasa trebuie sa consume zilnic 20 – 35 de grame de fibre in fiecare zi. 100 grame de loboda contine peste 10 grame de fibre. O dieta bogata in fibre reduce riscul de afectiuni cardiace, constipatie sau diabet.
Loboda contine cantitati mari de fier, peste 10 miligrame la 100 de grame, fiind asemanatoare cu spanacul. De asemenea, loboda este si o sursa importanta de calciu si betacaroten, un antioxidant foarte puternic.
Frunzele purpurii ale lobodei sunt si o sursa importanta de magneziu si potasiu, doua minerale esentiale pentru sanatatea inimii si a muschilor.
De asemenea, loboda contine si antocianine si fenoli, antioxidanti puternici care previn imbatranirea prematura, stimuleaza sanatatea creierului si imbunatatesc memoria. Reduc si riscul de cancer si infectii urinare.
Loboda este eficienta in tratarea unor afectiuni precum acnee, astm, chisturi ovariene sau alergii. Imbunatateste circulatia sanguina, purifica sangele si previne formarea de cheaguri de sange.
Previne si inlatura astenia de primavara, are efect mineralizant si vitaminizant. Ajuta la detoxifierea generala a organismului, incetineste procesul de imbatranire si ajuta la regenerarea celulara.
Are si puternice efecte diuretice si laxative, fiind ideala in curele de slabire. Loboda contine si o cantitate mare de vitamina K care reduce riscul de accident vascular.
Infuzia de loboda este utila in tratarea afectiunilor pulmonare si a durerilor de stomac. Sub forma de cataplasma, loboda ajuta la vindecarea bubelor si ranilor.
Loboda este utila si pentru tratarea tusei, a gatului inflamat si a gutei. De asemenea, stimuleaza metabolismul.
Contraindicatii
Ca si spanacul, loboda contine cantitati importante de acid oxalic. In cantitati mari, loboda este contraindicata persoanelor care sufera de litiaza renala.
Sursa: http://sanatate.acasa.ro
Ramona Lengyel