download (19)

Majoritatea persoanelor nu isi dau seama, insa enzimele reprezinta un element vital pentru mentinerea sanatatii. Enzimele sunt responsabile pentru fiecare reactie din corpul uman. Cand productia de enzime a pancreasului este insuficienta, acest lucru poate cauza probleme serioase de sanatate. Un exemplu concludent este boala denumita „Sindromul Shwachman” ce consta in productia insuficienta a enzimelor la copii. Deci, va puteti da seama ca aceeasi problema poate aparea si la adulti, unde reprezinta o adevarata amenintare.

Enzimele se pot gasi doar in alimentele crude, fara a fi gatite sau procesate. Fiecare tip de mancare existent contine propriile enzime care sunt responsabile de digestia proprie. Exemplul cel mai la indemana pentru intelegerea acestui fenomen este observarea alimentelor care se degradeaza ca rezultat al actiunii enzimelor continute.

Si totusi unii se intreaba de ce trebuie sa ne preocupe includerea enzimelor in alimentatie din moment ce pancreasul este responsabil de producerea lor. Raspunsul este ca organismul uman are o abilitate redusa de a produce enzime „de calitate”. Procesul nu este asemanator cu executarea unui produs intr-o fabrica dupa un tipar sau forma. Forma este folosita pentru un numar limitat de enzime pana in momentul in care trebuie inlocuita cu alta. De fiecare data cand este necesar ca pancreasul sa produca enzime, ne „consumam” posibilitatea de a produce o copie fidela sau exacta a unei enzime.

Organismul uman a fost conceput pentru a lucra cu enzimele continute de hrana oferita de natura. Atunci cand consumam alimente, acestea sunt depozitate in partea superioara a stomacului pentru aproximativ o jumatate de ora. Aici este de fapt locul unde digestia se desfasoara. Astfel, suntem indusi sa credem ca acizii din stomac digera hrana, lucru ce nu este adevarat. De fapt enzimele din compozitia alimentelor sunt responsabile de digestie.

Odata ce enzimele actioneaza asupra mancarii, depozitul de hrana coboara in partea inferioara a stomacului, unde enzimele aditionale incep sa lucreze. Acidul clorhidric din stomac are un rol esential pentru ca scade nivelul de PH al depozitului din stomac astfel incat, si alte enzime pot sa lucreze pe compusi diferiti. Trebuie retinut faptul ca atunci cand nu exista enzime in hrana consumata, se produc in organism o serie de reactii daunatoare. Atunci cand consumam alimente ce nu au in componenta lor enzime, organismul este obligat sa le produca pentru ca sunt absolut necesare in procesul de obtinere al substantelor nutritive.

Pancreasul produce in mod normal enzime care se ingrijesc de toate procesele ce se desfasoara in organism pana la ultimele detalii. Consumarea de alimente sarace in enzime intrerupe productia de enzime necesare metabolismului, pancreasul fiind astfel obligat sa produca o cantitate imensa de enzime in incercarea de a digera hrana tocmai consumata.

Pancreasul elimina enzimele in partea superioara a intestinului subtire. Acestea au la dispozitie prea putin timp pentru a digera hrana in mod corespunzator, iar rezultatul este trecerea de hrana nedigerata in intestin. Organismul nu are nevoie de proteine, grasimi si carbohidrati ci de aminoacizi, acizi grasi si monozaharide, ceea ce reprezinta sfarsitul unei digestii corespunzatoare a elementelor de mai sus.

Hrana digerata de enzimele secretate de pancreas este absorbita sub forma de substante nutritive. Hrana ramasa nedigerata intra pur si simplu intr-un proces de putrefactie. Acest proces produce gaze, reziduri daunatoare si avariaza cultura bacteriala din colon.

Pancreasul, fiind fortat sa produca cantitati mari de enzime, de obicei de 2-3 ori pe zi, cu mult mai mult decat ii este menit, pierde gradat abilitatea de a produce enzime. Din cauza acestui fapt, intreg metabolismul este afectat treptat. Procesul de imbatranire prematura, schimbarile degenerative ce se produc odata cu trecerea timpului, cedarea sistemului imunitar, toate acestea sunt rezultate aparute in timp in urma acestei amenintari.

Un alt aspect al acestei amenintari este epuizarea continua a enzimelor metabolice din organism. Enzimele care se gasesc in sange si in tot corpul, ajuta la curatarea organismului, descompun grasimi si reziduri.

A fi sanatos sau a fi bolnav nu este un lucru ce se obtine instantaneu. Sanatatea este rezultatul stilului de viata pe care il ducem si a obiceiurilor zilnice pe care le-am dobandit.

Sursa: http://suntsanatos.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *