download (12)

Proiectul Hospice Casa Sperantei a pornit la drum datorita britanicului Graham Perolls, care a vizitat Romania in anii 70 si dupa caderea comunismului a revenit in tara noastra. Tatal lui, pe nume Norman, a murit de cancer, ingrijit la Hospice St. Christopher (in Londra), iar ingrijirea de care a avut parte acolo l-a inspirat sa infiinteze un hospice de caritate, „Fundatia Hospice Ellenor”, in orasul natal, Dartford, din comitatul Kent. Rvenind in tara noasta in 89 si, vazand conditiile ingrozitoare din spitalul de oncologie si din unul dintre orfelinatele locale, s-a gandit ca trebuie sa faca ceva asa cum a facut in orasul lui natal in Marea Britanie. Comitetul de garantii al Fundatiei Ellenor si-a dat acordul pentru initierea unei campanii de strangere de fonduri pentru a pune bazele unui hospice in Romania la Brasov si acesta a fost punctul de plecare pentru actuala Fundatie „Hospices of Hope”. Fondurile stranse in aceasta prima campanie a ajutat pe domnul Graham Perolls, sa studieze terenul si sa stabileasca legaturi cu personalul medical din Brasov. La momentul acela nu se stia nimic despre ingrijirea hospice in Romania. Cadrele medicale nu erau instruite in domeniul ingrijirii bolnavilor incurabili in stadii terminale. Cu sprijinul Directiei Sanitare Brasov, domnul Graham Perolls, a reusit sa duca in Anglia un medic roman, pe Dr.Constantin Voinicu, pentru un training de 3 luni in ingrijirea paliativa.

Din acel moment, totul a evoluat rapid. In 1992, s-a organizat o conferinta la Brasov, pentru a trezi interesul in legatura cu ingrijirea paliativa, iar succesul evenimentului a fost imens. Oameni din diferite domenii s-au unit in atasamentul lor fata de miscarea hospice. Dupa aceasta conferinta s-a nascut Fundatia Hospice Casa Sperantei. Dr. Voinicu a devenit primul director medical al fundatiei si lui i s-a alaturat curand Sylvia Jarrett, o asistenta medicala specializata in ingrijiri paliative de la Fundatia Ellenor din Marea Britanie. Impreuna au inceput sa acorde ingrijiri paliative la domiciliu in Brasov si apoi sa instruiasca in acest domeniu prima asistenta medicala, pe Gabriela Baila.

In scurt timp, micii echipe i s-au alaturat alti voluntari din randul cadrelor medicale. Echipa facea vizite si in spitalele brasovene pentru a acorda asistenta bolnavilor incurabili si consultanta personalului din spital. In 1996, un medic pediatru si o asistenta medicala specializata in pediatrie s-au alaturat echipei, ceea ce a insemnat ca, pentru prima oara, familiile care aveau copii cu boli incurabile grave aveau parte de sprijin.

Pentru a putea continua serviciile hospice, era nevoie de cadre medicale instruite in ingrijirea paliativa, asa ca am infiintat, in 1997, Centrul de Studii pentru Medicina Paliativa din Brasov, in cadrul Fundatiei Hospice Casa Sperantei. De atunci, centrul a instruit peste 11.000 de medici, asistenti medicali si alti profesionisti in acest domeniu nou pentru Romania.

In anul 1998 autoritatile locale din Brasov au donat un teren pentru construirea unei unitati cu paturi pentru internare. Primul hospice din tara, dotat cu un serviciu de internare si indeplinind totodata un rol de instruire in ingrijirea paliativa, a fost deschis in anul 2002 , avand o capacitate de 13 paturi destinate adultilor si 7 paturi pentru copii. Cladirea mai include un ambulatoriu si doua centre de zi, unul pentru adulti si celalalt pentru copii, unde pacientii pot lua parte la diferite activitati cu scop terapeutic, pot primi ingrijire medicala si pot socializa. Copiii care nu pot sa mearga la scoala din cauza bolii pot participa la diferite activitati educative, menite sa compenseze acest fapt.

De atunci, ingrijirea paliativa din Romania a continuat sa se dezvolte. In 2003, un raport de la Open Society Institute se refera la Hospice Casa Sperantei din Brasov ca la un “centru de excelenta al ingrijirii paliative” in Sud – Estul Europei si sugereaza ca ar trebui “sa-si extinda in continuare rolul regional in Balcani”. 2003 este anul lansarii proiectului Beacon. Acesta a urmarit ca serviciile hospice sa devina accesibile pentru inc? aproximativ 5000 de pacienti din Romania si din tarile din zona si sa consolideze Casa Sperantei ca Centru de Excelenta al regiunii. In acest scop, a fost creat la Bucuresti un nou centru de resurse care se numeste „Nicholas Edeleanu” si care a fost inaugurat in noiembrie 2004, iar Fundatia „Hospices of Hope” a stabilit parteneriate si cu alte orase din Romania precum Bacau, Oradea si Cluj.

Hospices of hop ”e este acum o adevarata organizatie internationala care si-a extins programele menite sa sustina dezvoltarea unitatilor de tip hospice, prin intermediul Proiectului Beacon si in tarile din zona. In prezent sprijinim o organizatie din Chisinau – Hospice Angelus si o alta din Belgrad – BELhospice, primul hospice din Serbia. BELhospice isi dezvolta in prezent serviciile de ingrijire la domiciliu si echipele mobile de ingrijire in spital, totodat? instruind in domeniu personalul medical de acolo, in cadrul centrului “Prue Dufour Education Centre”. Profesionistii de la Hospice Casa Sperantei au instruit, de asemenea, echipe din Albania, Bulgaria, Macedonia si din fostele state sovietice.

Domnul Graham Perolls, a declarat: „Pentru mine, acesta a fost un drum plin de statisfactii. Nu mi-am imaginat nici macar pentru o clipa, atunci cand am vizitat Romania, in urma cu 30 de ani, ca va deveni a doua mea casa. Munca de aici mi-a daruit prieteni minunati (dar si multe frustrari!). Este incredibil cat de multe a realizat de-a lungul timpului aceast? echipa minunata impreun? cu numerosii ei sustinatori! Sunt atatea lucruri pentru care trebuie sa-i multumesc lui Dumnezeu! Sume imense au fost donate de-a lungul timpului de diferite organizatii, persoane fizice, scoli, biserici, cluburi si au fost stranse fonduri importante in urma evenimentelor caritabile sau prin intermediul magazinelor noastre de caritate. Pe langa biroul nostru specializat in strangerea de fonduri din Otford, avem acum un altul in Edinburgh precum si o organizatie de caritate in New York ”.

Daca aveti nevoie de un sfat sau de ingrijiri medicale luati contact cu Hospices, n-o sa va pare rau. Adresa site-ului este: http://www.hospice.ro/

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *