download (7)

Graul germinat (incoltit) este superior graului negerminat, deoarece contine maximum de substante folositoare organismului (proteine, glucide, lipide, enzime, vitamine, hormoni vetageli), in proportii echilibrate. In acest complex proces biologic, are loc trecerea semintei de la viata latenta la starea activa prin care semintele isi maresc substantial valoarea nutritiva. De asemenea, substantele minerale care in samanta ca atare nu pot fi valorificate de catre organism pentru ca se afla in complex, neabsorbabile, prin germinare devin disponibile. Vitamina C nu este prezenta in semintele negerminate, dar dupa 2-3 zile de germinare graul atinge un continut de vitamina C care depaseste concentratia acesteia din multe fructe.
Nivelul vitaminelor B se mareste de vreo 2-3 ori. Semintele germinate au un efect terapeutic extraordinar in maladii gastro – intestinale, cardio-vasculare, astenii, anemii, hipocalcemii, boli de piele, afectiuni hepatice, tumori, afectiuni respiratorii, insomnii, migrene. Pentru persoanele care au probleme cu dantura, graul germinat se poate trece prin masina de tocat carne. Iata cea mai simpla metoda de preparare a graului germinat: graul (in cantitate dorita) se spala si apoi se lasa acoperit 24 de ore. Se scoate pe o farfurie, unde se mentine umed (se clateste cu apa zilnic) pana germineaza.
Durata curei: 3-6 luni, si chiar mai mult in cazul bolilor grave si al persoanelor devitaminizate. Specialisti spun ca doza zilnica este de 3-6 linguri la adulti si de 1-3 lingurite la copii, luate inainte de masa. Graul germinat are rolul de a echilibra greutatea corporala. Graul germinat are si o contraindicatie: persoanele care au un exces de hormoni estrogeni in organism. La sugari, se administreaza germeni de grau (sub forma de pulbere cumparata de la Plafar), introdusi in biberon, in amestec cu alte cereale, lapte si miere, in sucuri de fructe si chiar in mancare. Graul germinat se foloseste in salate, aperitive, mancaruri pentru felul I si II.
Graul combate colesterolul
Graul il consumam zilnic, fara sa beneficiem insa in totalitate de proprietatile lui. Pe langa obisnuinta de a manca paine integrala, uleiul de germeni de grau completeaza hrana. Acesta contine 72% acizi grasi esentiali care regleaza nivelul colesterolului si evita depunerea lui pe peretii vaselor de sange. O varianta mai ieftina este sa va preparati dumneavoastra germenii de grau. Aveti nevoie doar de boabe din ultima recolta. Le puneti intr-un vas unde vom turna apa calda cat sa le acopere si se lasa timp de 12 ore cu un capac deasupra. Apoi se scurge si se lasa timp de alte 12 ore fara apa. Se repeta operatia pana cand veti observa embrionul crescut de aproximativ 5-6 mm (sa fie vizibil). Aveti grija sa clatiti bine cand schimbati apa ca sa inlaturati bacilii fermentatiei care dau un gust neplacut. Daca la sfarsit boabele sunt acre, reteta inseamna ca nu a reusit si e bine sa renuntati la ele. Graul incoltit e mai gustos daca il indulciti cu miere.

Sursa: http://www.culinar.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *