Dr. Med. Max Gerson s-a nascut in 1881 in Wongrowitz, Germania. A studiat la universitatile din Breslau, Wurzburg, Berlin si Freiburg. Gerson suferea inca din timpul studentiei de migrene foarte grele. Toti medicii consultati ii spusesera ca boala este incurabila si ca trebuie sa invete sa traiasca cu ea. Dar el nu se multumeste cu acest verdict si cauta mai departe, iar in 1910, descopera cartea unui medic italian, care recomanda, in cazul migrenelor, diete alimentare. Asa a inceput Gerson sa experimenteze, pe propria persoana, cele citite. Mai intai a incercat o dieta cu lapte, care nu i-a adus insa nici o alinare a suferintelor. Dupa aceea, a incercat o cura de fructe, urmata de o cura de legume, iar in final, o cura mixta de fructe si legume, in timpul careia a simtit o imbunatatire considerabila a starii sale de sanatate. Migrenele devenisera mai rare si durerile mai putin intense, insa nu incetasera cu desavarsire. Gerson a cercetat mai departe si a ajuns la concluzia ca migrenele se datoreaza unei deranjari a metabolizarii mineralelor, in special a clorului. Asa ca a pornit un nou experiment, reluand dieta pe baza de fructe si legume, dar de data aceasta a renuntat total si la sare, si acest lucru i-a adus in cele din urma succesul mult asteptat! Gerson stia acum cu siguranta, dupa doi ani de experiente dietetice, ca migrenele se pot vindeca si tine sub control, prin simpla respectare a unor norme alimentare. Orice reintoarcere la un regim „normal” aducea cu sine, de fiecare data, reaparitia migrenelor. Incurajat de experienta facuta pe sine, Gerson a inceput sa le prescrie pacientilor sai bolnavi de migrene, in loc de medicamente, regimul alimentar. Unul dintre ei ii comunica, in 1920, ca regimul alimentar ii vindecase nu numai migrena, ci si tuberculoza cutanata (Lupus vulgaris). Gerson il consulta cu atentie pe pacientul sau si constata ca, intr-adevar, starea pielii sale se imbunatatise considerabil. Dupa o cumpanire indelungata, Gerson a emis ipoteza ca regimul dietetic intareste sistemul imunitar, putand fi aplicat si altor boli. Din acel moment, medicul a decis sa caute dovezile care sa-i confirme teoria.
TBC-ul si cancerul, vindecate spectaculos
Incepand din anul 1924, dr. Gerson a fost sprijinit de dr. Ferdinand Sauerbruch, cel mai cunoscut specialist in tuberculoza la acea ora din Germania, care recunoscuse importanta unei terapii dietetice in tratarea TBC-ului.
Gerson a fost numit seful unei sectii speciale de tuberculoza din cadrul Universitatii din Mnchen si a inceput tratarea bolnavilor cu regimul sau alimentar. Sauerbruch si Gerson relateaza despre o experienta clinica efectuata de ei, in cadrul careia fusesera vindecati 446 din 450 (99%!!) de bolnavi de tuberculoza cutanata, numai prin regimul alimentar, fara nici un fel de medicamente! Rezultatele exceptionale obtinute la clinica din Munchen au fost recunoscute si oficial, de catre „Comitetul Consiliului Prusian de Stat pentru Sanatate” (1930), in tratarea tuberculozei osoase, cutanate si articulare. Este, de aceea, de necrezut ca terapia dietetica nu a reusit sa capete o aplicare mai mare, nici macar in cazul tratarii bolilor TBC. Din pacate, Gerson a intampinat o opozitie masiva din partea corpului medical, rezultatele cercetarilor sale in domeniul tratarii bolilor prin terapia dietetica fiind absolut ignorate de catre colegii sai!
In anul 1928, Gerson a fost chemat la patul unei bolnave de cancer, care fusese deja operata si careia medicii care o tratasera ii declarasera ca nu mai poate fi salvata. Gerson i-a spus pacientei ca nici el nu poate sa o ajute, deoarece nu are nici un fel de experienta in domeniu, mai ales intr-un astfel de caz grav. Bolnava i-a raspuns insa ca ea a auzit de rezultatele exceptionale in vindecarea TBC-ului si a artritei si a insistat sa fie tratata prin metoda sa. Gerson i-a prescris aceeasi dieta pe care o administra in cazul tuberculozei. Dupa sase luni, pacientei, careia ii mai fusesera date de catre medicii care o tratasera pana atunci numai cateva saptamani de viata, ii mergea foarte bine. Gerson a devenit constient de faptul ca terapia sa nu este o terapie specifica unei anumite boli.
Fara proteine animale
„Cu aceeasi terapie dietetica, adaptata in parte pentru fiecare bolnav, ca baza a tratamentului, am vindecat la fel de bine si TBC, precum si astm, boli ale aparatului locomotor, boli metabolice sau boli nervoase”.
Planul dietetic prescris de Gerson interzice fumatul, alcoolul, cafeaua si ceaiul negru, sarea, zaharul, cacao, conservele de orice fel, branza, carnea afumata sau condimentata, salamul, sunca, parizerul s.a.m.d. si recomanda consumul de fructe, salate, legume, lapte crud (nepasteurizat sau fiert), cereale, cartofi, seminte.
De-a lungul anilor, Gerson a schimbat adeseori planul dietetic pentru a-i imbunatati efectul tamaduitor. In 1926, a inceput sa reduca drastic consumul de proteine animale, iar din 1929 a introdus si cantitati mari de sucuri de fructe si de legume.
Situatia politica din Germania il obliga insa pe Gerson sa emigreze in 1933, mai intai in Austria, apoi in Franta, iar din 1936, in SUA. Gerson il cunoaste in acest timp si pe laureatul premiului Nobel, Albert Schweitzer. Sotia lui Schweitzer era bolnava de TBC, iar in cazul ei fusesera deja aplicate, fara nici un succes, toate metodele terapeutice cunoscute in medicina alopata, la momentul respectiv. Minune! Helene Schweitzer se vindeca, si ea, cu ajutorul metodei Gerson, iar Gerson si Schweitzer raman prieteni toata viata. Ani de zile mai tarziu, atunci cand lui Albert Schweitzer i s-a diagnosticat un diabet zaharat, el s-a tratat si s-a vindecat tot prin terapia Gerson.
In cursul anilor, cabinetul doctorului Gerson din New York a fost asaltat din ce in ce mai mult de bolnavi de cancer, aflati in stadiul final al bolii. Peste 90% din pacientii sai erau oameni la care se incercasera, fara succes, toate metodele obisnuite de tratare a cancerului, oameni carora ceilalti medici care ii tratasera nu le mai dadusera nici o sansa de supravietuire. Gerson nota, in 1954, ca in cazurile bolnavilor aflati in stadiul final al bolilor, el obtinea, totusi, cu terapia sa, o rata de vindecare de 50%. Un an inaintea mortii sale i-a aparut cartea „A cancer therapy – results of fifty cases”, in care este prezentata experienta sa, adunata de-a lungul anilor cu mii de bolnavi.
Max Gerson s-a stins din viata in 1959, la 78 de ani. Albert Schweitzer, el insusi medic, scria intr-un necrolog: „Gerson a fost pentru mine unul dintre cele mai mari genii din istoria medicinii”.
Sursa: http://www.formula-as.ro
Ramona Lengyel