download (5)

La fel ca si pielea, parul si unghiile pot sa fie afectate de mancarea pe care o consumam.

Atat parul, cat si unghiile pot deveni fragile si uscate. In plus, podoaba capilara se poate subtia si in final sa cada. Toate aceste probleme apar daca dieta nu include substantele nutritive potrivite sau este dezechilibrata.

Atat parul, cat si unghiile arata cat de bine iti hranesti organismul, spune medicul dermatolog Jessica Wu, conform Huffington Post.

Parul si unghiile contin aceeasi proteina numita cheratina, astfel ca se explica de ce alegerile din dieta noastra le afecteaza pe ambele. Desigur, o serie de alegeri in ceea ce priveste stilul nostru deviata joaca un rol important (de exemplu, fumatul, care afecteaza circulatia sangelui si reduce cantitatea de biotina sau vitamina H din sange).

Biotina, atunci cand este inclusa in produsele pentru par si unghii, le fortifica pe ambele.

Potrivit cercetarilor in domeniu, exista o serie dealimente ce trebuie evitate daca vrem ca unghiile si parul sa fie intr-o stare buna.

Pestele cu un nivel ridicat de mercur

Anumite tipuri de peste contin un nivel ridicat de mercur, care determina pierderea parului. Medicul dermatolog Jessica Wu spune ca persoanele care mananca mult peste, in special peste crud, sub form de sushi, de patru sau cinci ori pe saptamana, au probleme cu parul.

O astfel de intoxicatie este rara, insa anumite tipuri de peste, precum pestele spada, macroul sau tonul, contin mercur in concentratie mare. Conservele de ton in suc propriu, de somon si crevetii au niveluri scazute de mercur.

Zaharul

Asa cum zaharul nu este benefic pielii, nici produsele care il contin nu ajuta parul si unghiile.

Atunci cand cantitatea de zahar din sange creste, organismul pompeaza mai multa insulina, crescand in acelasi timp si nivelul hormonilor androgeni. Aceste modificari determina subtierea foliculilor de par atat la femei, cat si la barbati.

Mancarurile cu indice glicemic ridicat

La fel ca in cazul dulciurilor, si painea, pastele si prajiturile, mancaruri cu indice glicemic ridicat, afecteza parul si unghiile. O dieta cu indice glicemic ridicat creste nivelul hormonilor androgeni, in timp ce un nivel scazut al indicelui glicemic reduce nivelul acestor hormoni.

Prea multa vitamina A

Consumata in doze ridicate, vitamina A poate duce la pierderea parului. Un complex obisnuit de multivitamine nu contine de obicei o doza ridicata de vitamina A, insa daca este luata separat ca supliment, ar putea rezulta o hipervitaminoza A.

Prea putine proteine

Tinand cont de faptul ca parul si unghiile au in componenta lor proteine, persoanele care nu reusesc sa le introduca intr-o cantitate suficienta in dieta lor vor avea unghii fragile, iar parul le va cadea. In general, aceste probleme apar in cazul unei diete haotice sau tulburarilor de alimentatie.

Cum proteinele nu trebuie sa provina neaparat din carne, vegetarienii trebuie sa aiba in vedere alimente ca fasolea, branza tofu, spanacul, lintea si alte legume inrudite cu acestea.

Produsele care contin un anumit tip de aminoacid care produce cheratina, numit cisteina, pot avea un rol benefic pentru par si unghii. In acest caz este vorba de carnea de porc, broccoli, germeni de grau sau ardei rosu.

Prea putin fier si zinc

Ideea potrivit careia petele de culoare alba de pe unghii ar indica depozite de calciu este gresita. Potrivit Reader’s Digest, aceste puncte ar putea trada carenta de zinc.

Atat zincul, cat si fierul – gasite ambele in carnea rosie si in fructele de mare – sunt esentiale pentru formarea cheeratinei. Daca aceste elemente lipsesc din alimentatie, rezulta o serie de probleme pentru par si unghii.

Vegetarienii acestia isi pot lua fierul si zincul necesar din boabele de fasole.

Sursa: http://www.ziare.com

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *