tnr_200x200_48472_raceala_a52ee39adb
Daca ai intreba mai multe persoane ce ar trebui sa faci ca sa nu racesti, cu siguranta cele mai multe te-ar sfatui sa stai in casa, lucru imposibil si total gresit, intai pentru ca exista un loc in care trebuie sa fii prezent in fiecare zi, si apoi, pentru ca izolarea te face mai vulnerabil pentru atunci cand tot va trebui sa iesi din casa.

Asa ca iesi din casa, plimba-te, mergi in colectivitate, la scoala sau la birou, dar respecta cu sfintenie niste reguli care sa-ti intareasca sistemul imunitar si sa te fereasca de gripa si raceli. Chiar daca este frig, innorat, bate vantul si ploua, nu sta numai in casa. Fa o plimbare de macar 15 minute, timp suficient pentru ca organismul, cu ajutorul luminii preluata de corp prin piele, sa fabrice vitamina D.

Miscarea in aer liber este, de asemenea, benefica pentru ca fortifica organismul, stimuleaza circulatia sangelui si activeaza sistemul de aparare al organismului. Indiferent daca alergi sau mergi mai repede, cu pas ceva mai alert, aerul rece si proaspat de afara este o binefacere pentru plamani.

Spala-te pe maini cat de des poti, igiena mainilor este absolut necesara. Virusii sunt peste tot: in aer, pe balustrada, in autobuz, pe mainile cunostintelor cu care ne intalnim pe strada, in magazinele de unde ne facem cumparaturile, pe tarabele pietelor de unde cumparam fructe si zarzavaturi. Apa si sapunul sunt cele doua leacuri minune care te pot pazi cel mai bine de bacterii.

Dormi suficient. Sapte, opt ore de somn pe noapte sunt necesare pentru o odihna completa. Lipsa somnului slabeste sistemul imunitar si predispune organismul la imbolnaviri. Fa-ti un program de somn si respecta-l. Culca-te si trezeste-te la aceleasi ore. Chiar daca la inceput va fi mai greu, insista, nu renunta.

Baile calde, totale sau doar la picioare, inainte de culcare, stimuleaza circulatia sangelui, linistesc, indeamna la somn. Chiar daca nu esti racit, ca sa previi raceala, pune in apa o mana de sare mare, grunjoasa, din cea pentru muraturi, sau o ceasca de otet de mere si stai cu picioarele in apa macar zece minute.

Peste zi, cand ti-e sete, bea apa, dar nu de la frigider pentru ca risti sa te imbolnavesti. Apa e singura bautura care potoleste setea. Nu fa exces de cafea ca sa poti dormi noaptea, evita bauturile energizante si pe cele dulci, carbogazoase, dar si ceaiul verde daca bei cafea. Pentru ca e sanatos, poti bea si ceaiuri din fructe de padure, coji de mere, de tei ori sunatoare. E buna si apa minerala dar cu masura si doar la nevoie. Bauta zilnic, apa minerala poate provoca balonari si constipatie. Bea un pahar de apa minerala daca te simti obosit, sfarsit, epuizat, fara putere si asta dupa o zi foarte incarcata si stresanta.

O alimentatie echilibrata, din care fructele si legumele sa nu lipseasca, iti asigura vitaminele si mineralele necesare pentru un sistem imunitar echilibrat, in forma. Fructele si legumele pot fi consumate ca atare, sub forma de suc ori in salate de sezon. Si tineti minte ca persoanele care mananca zilnic ceapa si usturoi racesc foarte rar sau deloc.

Sursa: http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/gripa/cum-sa-ne-ferim-de-gripa-si-raceala-1137685

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *