Ceaiul negru este recunoscut in intreaga lumea pentru proprietatile sale antioxidante, pentru beneficiile sale in ceea ce priveste frumusetea si, de ce nu, pentru gustul sau minunat. Recomandat indeosebi pe perioada iernii, ceaiul negru imbunatateste rezistenta la frig si ajuta corpul sa isi pastreze resursele de energie.
“Acesta are un continut bogat de aminoacizi, uleiuri volatile, potasiu, iod, fosfor, fluor, vitaminele B1, B2, C, PP si K. Frunzele din care este facut ceaiul negru ( Camellia sinensis ) contin ingrediente precum catechine, polifenoli si flavonoizi care influenteaza neurotransmitatorii din creier, importanti in combaterea stresului . De asemenea, cafeina, teobromina sau teofilina care au un efect revigorant asupra sistemului nervos”, a spus Angela Beju – terapeut naturist.
Ceaiul negru poate inlocui cafeaua
Ceaiul negru contine mai multa cofeina decat ceaiul verde, insa mai putina decat cafeaua. De aceea, este considerat un bun inlocuitor al acestei licori savurate cu precadere dimineata. Atentie insa, nu trebuie sa consumati mai mult de doua cani de ceai negru pe zi. Baut in exces, acesta poate provoca insomnii, stari de agitatie si nervozitate.
Protejeaza organismul
Pentru ca are un continut ridicat de antioxidanti, vitamine si minerale, ceaiul negru protejeaza organismul de diverse boli. „Consumat cu regularitate, ceaiul negru previne cancerul si bolile cardio-vasculare, contribuie la o scadere a colesterolului si a numarului de trigliceride din sange precum si la o reducere a masei de grasime din organism. In acest fel, ajuta foarte mult in reglarea greutatii corporale. De asemenea, o cana de ceai negru, bauta zilnic, previne si vindeca ateroscleroza”, a completat doamna Beju.
Pastreaza silueta frumoasa
O solutie la indemana pentru femeile care au probleme cu greutatea este ceaiul negru. „Prin consumul de ceai negru este stimulata digestia si arderile de grasimi, fiind de ajutor mai ales persoanelor care au o dieta bogata in alimentele grele. Astfel, ceaiul negru este indicat sa se includa in dietele supraponderalilor si a obezilor. In plus, doua cesti pe zi din aceasta licoare pot preveni diabetul”, a declarat doamna Beju.
Mentine sanatatea danturii
Polifenolii continuti de ceaiul negru inhiba enzimele, impiedica formarea placii bacteriene si aparitia cariilor. Astfel, persoanele care isi clatesc gura, de mai multe ori pe zi cu ceai negru nu se supun riscului de a fi afectate de placa dentara.
Utilitatea ceaiului negru si cosmetica
“Ceaiul negru este recomandat in tratarea petelor care apar in cazul persoanelor cu ten matur . Prepara o infuzie cu ceai negru si pune cate o compresa in special in zonele unde au aparut riduri. Lasa-le sa actioneze pentru cateva minute, dupa care indeparteaza-le fara sa speli fata cu apa., stimuleaza circulatia sangelui in zona fetei prin masarea zilnica cu un cub inghetat de ceai negru (cuburile se prepara saptamanal). De asemenea, daca ai buze uscate si crapate aplica pe ele un plic se ceai inmuiat in apa si maseaza timp de cateva minute fara sa te clatesti cu apa”, a recomandat Angela Beju.
Daca vrei sa ai un ten bine hidratat, neted si luminos, stimuleaza circulatia sangelui in zona fetei prin masarea zilnica cu un cub inghetat de ceai negru (cuburile se prepara saptamanal). De asemenea, daca ai buze uscate si crapate aplica pe ele un plic se ceai inmuiat in apa si maseaza timp de cateva minute fara sa te clatesti cu apa”, a recomandat Angela Beju.
Pentru persoanele cu parul inchis la culoarea, ceaiul negru se foloseste pentru a revigora nuanta. Foloseste la ultima clatire o infuzie de ceai negru si parul tau va deveni mult mai stralucitor.
Tips: in perioada verii, daca ai stat prea mult la soare si te-ai ales cu o piele arsa, pune 5 – 6 pliculete de ceai negru in cada cu apa calduta si lasa-le 15 minute. Stai in aceasta apa cel putin 10 minute. Amestecul rezultat iti va calma pielea.
Contraindicatii
Terapeutul naturist Angela Beju atentioneaza asupra efectelor negative pe care le poate avea ceaiul negru pentru starea de sanatate:
Nu depasi doua cesti pe zi! In exces, ceaiul negru ar putea diminua absorbtia fierului la nivelul intestinelor, ceea ce ar putea dauna persoanelor anemice si femeilor insarcinate.
Daca ai o lipsa de calciu si bei ceai negru, poti avea ameteli sau chiar senzatia de pierdere a constiintei.
Intrucat ceaiul negru este bogat in teina, hipertensivii pot consuma o ceasca de ceai pe zi, dar numai cu acordul medicului in prealabil.
Este contraindicat copiilor de varsta mica, avand influenta asupra sistemului nervos.
Sursa: http://sanatate.acasa.ro
Ramona Lengyel