Ce sa faci daca esti martorul unei crize epileptice. Epilepsia este o boala neurologica. Mai corect spus: sub denumirea de epilepsie sunt regrupate mai multe boli neurologice care au ca si manifestare comuna crizele epileptice.
Multa vreme oamenii au crezut ca manifestarile epileptice se datoreaza unei forte supranaturale: omul posedat de spirite rele.
In realitate epilepsia este doar o boala ca oricare alta, iar organul afectat este creierul.
Neuronul este unitatea functionala a creierului si a intregului sistem nervos. Acesti neuroni sunt conectati intre ei in retea. Cred ca e mai usor de inteles, daca iti imaginezi reteaua de neuroni ca reteaua de energie electrica a unui oras. Neuronii seamana mult cu cablurile electrice. Neuronii functioneaza pe baza de impulsuri electrice.
Creierul, atata vreme cat este viu, are o activitate electrica care poate fi inregistrata. Aceasta inregistrare a activitatii electrice a creierului poarta denumirea de Elecro-Encefalo-Grama: EEG.
Crizele epileptice sunt fenomene de supra-excitare a retelei neuronale care apar brusc si fara o cauza decansatoare (febra, hipoglicemie, traumatism cranian, etc.) Aceste crize pot fi generalizate, cu pierderea cunostintei, asemeni unui scurt-circuit intr-o retea, care devine disfunctionala pentru o scurta perioada. Sau crizele pot fi partiale determinand doar miscari intr-un segment de corp, sau diferite senzatii (vizuale, auditive), sau fenomene vegetative (varsaturi).
Orice persoana poate prezenta de-a lungul vietii o criza epileptica.
Ce poti face tu daca esti martor la o criza epileptica?
1. Ai grija ca persoana sa nu se loveasca. Protejeaza-i capul punand o haina, o perna, patura sub cap. Lasa-i mainile si picioarele sa se miste libere. 2. Dupa ce criza a trecut, aseaza persoana in pozitie de siguranta (culcat, lateral).
3. Suna la 112.
4. Informeaza personalul medical despre: modul in care a inceput criza, cum s-a desfasurat si cat a durat.
Ce sa nu faci:
1. Nu panica. Desi e senzational si infricosator cand vezi pentru prima data o persoana in criza, e important sa-ti pastrezi calmul.
2. Nu-i introduce NIMIC in gura. NU isi va inghiti limba. Daca iti introduci degetele in gura unei persoane in criza de epilepsie risti sa te trezesti muscat, uneori chiar grav.
3. Nu incerca sa-i dai apa!
De cele mai multe ori cizele se opresc de la sine dupa mai putin de 5 minute. Uneori persoana revine rapid la starea de dinainte de criza, alteori revenirea poate dura mai mult: pana la cateva ore.
Diagnosticul de epilepsie il stabileste medicul specialist pe baza descrierii crizei si pe baza inregistarilor EEG (inregistrarile video ajuta mult la diagnostic). Rareori o singura criza impune diagnosticul de epilepsie. Epilepsia este particularitatea creierului de a prezenta crize.
Medicul stabileste tratamentul cel mai potrivit in cazul fiecarui pacient.
Sursa: parintifericiti.com/2013/10/20/epilepsia-ce-sa-faci-daca-esti-martorul-unei-crize-epileptice/
Ramona Lengyel