Exista mezeluri care favorizeaza aparitia cancerului de colon, avertizeaza cercetatorii din cadrul Institutului National de Cercetari Agronomice (INRA) din Toulouse, Franta, intr-un studiu publicat recent. Potrivit autorilor studiului, pornind de la aceasta concluzie ar trebui revazute metodele de fabricare a mezelurilor. Cercetatorii de la INRA au stabilit existenta a patru factori de risc in ceea ce priveste consumul de mezeluri: colorantii, adaugarea de nitriti, coacerea si oxidarea. Acesti factori contribuie la cresterea semnificativa a leziunilor precanceroase la nivelul colonului.
Cercetatorii sustin ca asocierea celor patru factori simuleaza procedeul de fabricare al mezelurilor. In timpul prepararii are loc transformarea moleculelor care sunt la originea culorii rosii a carnii. Aceasta transformare ar putea facilita aparitia agentilor cancerigeni in timpul procesului de fabricare a mezelurilor. De asemenea, este incriminat continutul foarte mare de sare, care ii expune pe consumatori mai ales bolilor de inima si de rinichi.
Sursa: http://www.ghidcabinet.ro/
Ramona Lengyel