Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania demonstreaza la RFI: Cardul de sanatate cu cip este o incercare de abuz din partea statului si comporta riscuri pe toate planurile
Rezumatul ideilor din emisiune:
-Cardul este numai APARENT in favoare asiguratilor.
Cardul nu ar putea contine acordul prezumat pentru transplant de organe, decat daca legea va fi schimbata: in actuala forma a Legii si a proiectului, precum si potrivit declaratiilor ministrului Sanatatii, acordul este de tip informat.
-Este periculos sa fie puse informatiile medicale personale pe cip, deoarece acesta nu este protejat. Oricine are un cititor de cipuri compatibil poate afla tot. Acest lucru violeaza drepturile la intimitate si la demnitate ale persoanei si poate aduce mari prejudicii. La Consiliul Europei exista o imensa presiune din partea angajatorilor si a firmelor de asigurari pentru a deveni licita predictibilitatea ca cineva sa se poata imbolnavi de o anumita boala sau sa evolueze intr-un anumit fel, pe baza unui prognostic. Dar o persoana poate sa aiba un risc de o anumita boala, pe care sa n-o faca. Forta financiara pe care o fac marile societati de asigurare asupra expertilor de la C.E., ii fac pe unii dintre acestia sa cedeze, in sensul acceptarii principiului predictibilitatii bolii, iar persoana sa nu mai poata incheia un contract de asigurare, sau i se dubleaza ori tripleaza prima de asigurare.
-Exista riscul discriminarii persoanelor pe baza informatiilor personale asupra starii de sanatate, atata vreme cat acestea nu mai sunt protejate.
-Datele medicale pot fi utilizate inclusiv pentru a distruge o anumita persoana, mai ales intr-o societate conflictuala ca a noastra.
-Devenim vulnerabili fata de Stat si fata de anumite institutii care ne pot marginaliza.
-Era posibila crearea unui sistem de carduri de sanatate fara cipuri, care sa fie conectat la un sistem informatic national (SIUI), care este, teoretic, protejat si confidential.
-Se aminteste si despre licitatia organizata de Ministerul Sanatatii inaite de a se fi pus capat dezbaterilor asupra proiectului.
-Lipseste orice analiza etica a acestei actiuni.
-Exista o tendinta, din partea Statului, spre autoritarism si paternalism excesiv, in sensul de a cauta a se cunoaste totul despre cetateni si de a fi dirijati de catre cei care „stiu mai bine”.
-„Fereste-ma, Doamne, de prostul harnic”…
-Este o incercare de abuz din partea statului si nu exista dezbateri publice.
-Mi se introduce o noua taxa, fara sa fiu intrebat, desi platesc asigurarile de sanatate.
-In privinta donarii de organe: vom intra in circuitul European si vom transfera numarul de organe disponibile spre alte tari. Si daca ar exista mai multi donatori de organe, nu vor exista mai multe transplanturi in tara noastra. Asta pentru ca fondurile de la noi disponibile pentru transplanturi de organe sunt limitate, iar cresterea numarului de donatori ar depasi limita bugetara.
-Oare de ce aceasta goana dupa transplant? De ce nu se aloca fonduri pentru campanii de informare a populatiei si pentru a face un sistem bine organizat de transplant?
-Situatia din Spania (unde exista acordul prezumat soft, din parte familiei) – da nastere la puternice discriminari inpotriva imigrantilor, care nu au familiile alaturi de ei, acolo.
-In alte tari (ex: Anglia) se fac campanii puternice pentru introducerea consimtamantului prezumat.
-Nu exista nicio ratiune sa se abandoneze consimtamantul informat in favoarea celui prezumat.
-Introducerea acordului prezumat nu creste numarul de organe disponibil (concluzia uni raport din Anglia, facuta de o comisie formata din membri adepti chiar ai consimtamantului prezumat).
-Nu este S.F. ceea ce se spune despre abuzurile care pot sa apara! Trebuie sa existe un control etic. Exista un comert ilicit de organe de transplant, este dovedit, iar acordul prezumat ridica aceasta problema.
-Medicii sunt si ei oameni. Daca ne uitam la istoria sec. XX, o sa vedem ca medicii erau cei care faceau experimente in lagarele de concentrare naziste, medicii erau cei care faceau abuzuri in psihiatria sovietica…
-Acolo unde exista posibilitate de abuz e bine sa ne retinem.
-Ultimul exemplu este A1H1 (gripa porcina). In acest moment s-a dovedit ca cei care au intretinut spaima au avut contracte cu firmele ce au produs vaccinurile.
-Cardul de sanatate – cu cip (putea fi si o varianta fara), creeaza mari dificultati si poate chiar impiedica accesul la serviciile medicale.
-Vor exista dificultati tehnice in operabilitatea sistemului.
Puteti sa vizitati pentru mai multe informatii site-ul: http://paginadefolos.blogspot.ro/2013/01/de-ce-nu-cardului-de-sanatate.html?spref=fb
Dr. Mirela Wagner