images (10)

Cancerul de col uterin reprezinta o boala destul de des intalnita, ce afecteaza doar femeile si care se manifesta, asa cum ii spune si numele, la nivelul colului uterin in partea ingusta a uterului. Astfel, celulele care se regasesc in interiorul colului sufera mutatii lente ce le transforma in celule cancerioase. Aceasta situatie se regaseste cel mai adesea la femeile aflate in intervalul de varsta 20-35 de ani, insa in anumite cazuri a fost inregistrata si la unele adolescente. De asemenea, cancerul poate aparea si la femeile pana la 50 de ani dar aici este vorba de forme mult mai invazive ce nu se limiteaza doar la regiune colului.Deoarece celulele colului sufera mutatiile mai sus amintite in cadrul unui proces destul de lent, inainte de vorbi de cancer de col uterin, medicii denumesc aceasta tranzitie mutagenica, displazie. De fapt, displazia nu duce mereu la cancer insa in lipsa unui tratament adecvat, urmat sub stricta supraveghere a medicului, probabilitatea de mutatie cancerigena este cu mult mai mare.

Cu toate ca adeseori este asimptomatic, cancerul de col uterin se poate totusi manifesta si prin afectiuni secundare cum ar fi sangerarile sau scurgerile vaginale, durerile de spate sau prin inflamarea picioarelor, toate fiind motive temeinice de a merge urgent la medic.

In general, toate femeile tinere sunt expuse acestui risc dar daca ar fisa aruncam o privire pe cateva statistici ar deveni rapid evident ca exista anumitit factori de risc care accentueaza si mai mult riscul de aparitie al cancerului de col uterin.

Mai intai trebuie sa discutam de factorii de natura sexuala. Astfel, tinerele care si-au inceput viata sexuala la o varsta mult prea mica (in adolescenta sa spunem) sau cele care chiar si acum se impart intre mai multi parteneri trebuie sa stie ca un asemenea comportament le expune la un risc marit de aparitie a cancerului. Un alt aspect care tine de stilul de viata este si consumul excesiv de alcool si tutunun dar si cel de droguri, toate fiind catalizatori ai dezechilibrului organic si indirect si al aparitiei cancerului de col uterin.

Pentru a preveni cancerul de col uterin si reactiona din timp la aparitia unei asemenea afectiuni, este nevoie de o testare regulata a regiunii colului. Aceasta se poate face folosind binecunoscutul test Papanicolau, elaborat de un roman si a carui eficienta este extrem de ridicata. Practic, medicul razuie celule din regiunea colului si le foloseste pentru analiza. Astfel, el poate determina daca pacienta sufera deja de cancer, daca este sanatoasa sau daca se afla in etapa de displazie.

Pentru o analiza corecta si pentru a evita riscul aparitiei cancerului de col uterin trebuie sa efectuati un test Papanicolau macar odata pe an.

Sursa: http://www.cancerul.org/cancerul-de-col-uterin/

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *