images (3)

In perioada 21 – 27 ianuarie 2013 se desfasoara Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, eveniment organizat de Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, initiativa a Fundatiei Renasterea. Scopul actiunii este acela de a sensibiliza populatia cu privire la acceptarea vaccinului HPV si cresterea increderii in eficienta acestuia.

„Stim cu totii ca sanatatea este cea mai de pret. Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a o pastra deoarece este mult mai usor sa previi decat sa tratezi. Mesajul pe care Fundatia Renasterea il transmite femeilor este acela ca putem preveni aparitia cancerului de col uterin, printr-un regim de viata sanatos, prin controale medicale periodice si prin vaccin, realizare a medicinei moderne. Sta in puterea noastra sa ne ferim de cancer, sa diagnosticam precoce orice afectiune prin investigatii medicale regulate si sa ne salvam sanatatea”, a declarat Mihaela Geoana, presedintele Fundatiei Renasterea.

Conform European Cervical Cancer Association (ECCA), programele coerente de screening pentru cancerul de col uterin pot preveni pana la 80% din cazurile de cancer de col uterin. In contextul in care aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit, 60.000 de femei dezvolta aceasta boala in Europa in fiecare an, iar 30.000 mor din cauza ei.

Multe tari  nu au adoptat programe eficiente si coerente de screening

Unul din motivele pentru care ne lovim de aceste cifre este reprezentat de faptul ca multe tari (printre care si Romania) nu au adoptat inca programe eficiente si coerente de screening si de vaccinare, astfel ca oamenii din aceste tari nu au acces la aceste mijloace de protectie.

Preventia va fi reflectata si in bugetul aferent anului 2013. „Am alocat fonduri suplimentarea pentru screeningul de cancer de col uterin. Vom demara un proiect pilot in Bucuresti, ca sa putem urmari bine ceea ce se intampla, iar la sfarsitul anului vom vedea daca ceea ce ne-am propus s-a realizat. In trei ani, vrem sa finalizam screeningul de cancer de col uterin la toata populatia aflata la risc”, a declarat ministrul Sanatatii in urma cu doua saptamani.

In perioada urmatoare, va fi construit un mecanism prin care campania de vaccinare importiva cancerului de col uterin va fi reluata. „In continuare, cancerul de col uterin este o foarte mare problema, screeningul si vaccinarea fiind cele mai bune solutii pentru a scadea rata mortalitatii”, a completat Nicolaescu. Mecanismul de reluare a campaniei de comunicare pentru vaccinarea HPV va fi pus la punct de catre MS in colaborare cu societatea civila, in speta cu Fundatia Renasterea.

„Vom incheia contract cu furnizorul de vaccin, cu care am convenit principial ca vom incheia contract cu decontare numai pentru ceea ce se vaccineaza, pentru ce avem liste si ce se vaccineaza efectiv”, a explicat ministrul Sanatatii.

OMS: Vaccinul, metoda de preventie primara impotriva cancerului de col

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinul anti-HPV este metoda de preventie primara impotriva cancerului de col uterin.

In Romania 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, ceea ce ne situeaza pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de aceasta afectiune. intre timp, peste 20 de tari din cadrul Uniunii Europene desfasoara in acest moment campanii de vaccinare impotriva HPV, inclusiv Bulgaria si Cehia, cele doua tari lansand astfel de programe in anul 2012.

Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost creata special pentru a rezolva aceste probleme si pentru a creste gradul de constientizare asupra cancerului de col uterin si a modalitatilor prin care poate fi prevenit.
Sursa: http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Incepe-Saptamana-Europeana-de-Prevenire-a-cancerului-de-col-uterin_18260/

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *