Cacaua a fost folosita drept medicament inca din urma cu doua mii de ani, de pe vremea civilizatiilor azteca si mayasa, cand, sub forma de ciocolata lichida, era considerata hrana zeilor. In Evul Mediu a fost importata in Europa si sunt consemnate peste 100 de utilizari ale ei ca medicament.
Cercetari recente arata spre cacao ca fiind una dintre cele mai bogate surse de antioxidanti, mai bogata chiar decat ceaiul si vinul rosu.
Savantii de la Universitatea Cornell, citati de womenfitness.net, sustin ca o cana de cacao calda (facuta din pudra de cacao, nu ciocolata calda la plic) e cea mai buna metoda de a obtine cele mai mari beneficii din cacao si de a ne alimenta organismul cu antioxidanti, substante care lupta cu bolile de inima, cancerul si imbatranirea.
Desi multe alte produse contin cacao, dintre care cel mai indragit e ciocolata, cercetatorii spun ca a consuma cacao in forma lichida e cel mai bun mod de a beneficia de toate calitatile sale utile pentru sanatatea noastra. Asta deoarece o tableta de ciocolata de 40 de grame contine aproximativ 8 grame de grasimi saturate, pe cand o cana medie de cacao calda contine doar 0,3 grame.
Cacaua in stare pura (consumata de noi sub forma de pudra in diverse preparate, inclusiv ciocolata calda) reduce riscul de atac cerebral, stop cardiac, cancer si diabet la sub 10%, si are efecte pozitive asupra tensiunii arteriale. Ideal e ca pudra de cacao sa fie consumata in preparate cu cat mai putine ingrediente grase sau zaharuri, deoarece inastfel de preparate continutul de cacao e scazut fata de o cana de ciocolata calda.
Cacaua naturala contine cantitati mari de epicatecina, un flavonoid extrem de important si benefic pentru organism, datorita, printre altele, capacitatii sale de a relaxa tesutul vaselor sanguine. Rezultatul e o circulatie sanguina mult imbunatatita, avand drept consecinta scaderea dramatica a riscului de boli cardiovasculare. Alte efecte pozitive aleepicatecinei: scade riscul formarii cheagurilor in fluxul sanguin, impiedica formarea placii aterosclerotice, reduce hipertensiunea.
Actiunea de antioxidanti a flavonoizilor din cacao inlatura mare parte din radicalii liberi din organism, molecule responsabile de imbatranire, maladii degenerative si numeroase alte boli, insa cercetarile recente au dovedit ca efectele benefice ale cacauei nu tin doar de actiunea sa ca antioxidant. Savantii cred ca substantele din cacao pot fi folosite sipentru a lupta impotriva bolilor inflamatorii si ale sistemului imunitar.
In forma sa bruta, cacaoa contine anandamida (o substanta care determina o stare de euforie), arginina (un afrodisiac natural), neurotransmitatori care stimuleaza si echilibreaza activitatea cerebrala, triptofan (o substanta cu rol antidepresiv), antioxidanti si alte componente benefice, cunoscute ca avand proprietati de reininerire si antiimbatranire. Cacaoa este bogata in magneziu, care ajuta inima sa pompeze sange mai eficient, ajuta la consolidarea oaselor si scade tensiunea arteriala. De fapt, puternica nevoie si dorinta a femeilor de a manca ciocolata in perioada ciclului menstrual poate avea legatura cu lipsa de magneziu, un mineral care are abilitati de calmare. Cacaoa este o sursa importanta de sulf, mineralul frumusetii, responsabil de sanatatea pielii, a unghiilor si a parului.
Untul de cacao este un extras de grasime naturala din boabele de cacao. Cunoscut si sub numele de ulei de theobroma, untul de cacao are o culoare galbuie si este folosit pe post de ingredient in diferite produse alimentare, in produse farmaceutice si in multe produse destinate ingrijirii pielii. Intra in componenta multor produse cosmetice, a sampoanelor si a sapunurilor, si este ideal ca lotiune sau balsam de buze deoarece face pielea catifelata si supla.
Numele acestei substante a fost imprumutat de la numele arborelui de cacao, Theobroma, care in limba greaca inseamna “mancarea zeilor”. Arborele de cacao a fost cultivat si folosit in Lumea Noua timp de secole, pana cand exploratorii europeni l-au descoperit, iar acest aliment a inregistrat imediat succes, mai ales atunci cand a fost combinat cu zaharul de trestie de zahar, adus din coloniile Caraibiene. Acaesta planta contine un sortiment complex de substante chimice, care contribuie la aroma sa unica si la efectele fiziologice pe care le are ciocolata.
– Datorita abilitatilor sale de hidratare intensa este recomandat in mod frecvent pentru tratarea pielii si a buzelor crapate, dar si ca hidratant zilnic pentru a preveni uscarea pielii si a senzatiei de prurit a acesteia.
– Gratie faptului ca este un conservant natural si are un miros placut aduce multe beneficii atunci cand este folosit in industria produselor de infrumusetare si ingrijire.
– Probleme ale pielii – cacaoa este foarte buna pentru tratarea probelemelor tenului. Expunerea constanta la soare provoaca pigmentarea pielii, pete intunecate si in final degradeaza pielea. Bogatul continut in flavanol pe care il are cacaoa ajuta la prevenirea imbatranirii premature, inmoaie pielea aspra si este mai eficient in fata radiatiilor ultraviolete decat orice crema cu factor de protectie. Unele studii au demonstrat si faptul ca, este posibil, ca aceasta planta sa aiba proprietati anticancerigene, sa previna aparitia cancerului de piele. Asadar, daca aveti o dieta bogata in flavanol va asigurati o piele sanatoasa.
– Untul de cacao penetreaza epiderma, stratul exterior al pielii. Insa poate patrunde si pana in derma, care este stratul mediu al pielii. Untul de cacao este alcatuit din grasimile vegetale din boabele de cacao. Este foarte eficient in lubrefierea pielii uscate. De asemenea, acest hidratant natural ajuta la catifelarea pielii. Untul de cacao este un excelent emolient care este bine absorbit de catre piele. Continutul sau ridicat de vitamina E este respnsabil de proprietatile sale benefice. S-a dovedit ca vitamina E ajuta la reinnoirea si refacerea pielii.
– Beneficii aduse pielii uscate: untul de cacao, datorita faptului ca este un excelent emolient si agent de hidratare este foarte potrivit pentru persoanele care sufera de afectiuni legate de pielea uscata cum sunt eczemele si psoriazisul, care sunt caracterizate prin senzatie de prurit, piele cu aspect solzos si piele uscata. Cel mai frecvent, untul de cacao este folosit pentru a aduce alinare zilnica pielii uscate, care de cele mai multe ori provoaca mancarimi, inrosiri locale si descuamari.
– Proprietati antiimbatranire – cacaoa este foarte bogata in antioxidanti, mai bogata chiar decat vinul rosu sau ceaiul verde. Pentru femeile cu varste cuprinse intre 25 si 30 de ani, mastile cu cacao, aplicate regulat, au efect de prelungire a tineretii pielii. Pentru femeile trecute de 30 de ani cacaoa are efecte de restabilire a elasticitatii pielii, de estompare a aspectul ridurilor si de catifelare a pielii. Datorita flavonidelor pure pe care le contine, cacaoa ajuta la protejarea fibrelor de colagen impotriva rupeii generate de poluarea mediului. cacaoa contine antioxidanti si componente fenolice, la fel ca vinul rosu si ceaiul. Polifenolii sunt un tip de antioxidanti care ajuta la mentinerea tineretii pielii si la detoxifierea organismului. Insa este mult mai bine sa beti cacaoa decat sa mancati o tableta de ciocolata, deoarece aceasta din urma contine grasimi saturate, care anihileaza beneficiile aduse de cacaoa pura.
– Elasticitatea pielii si tratamentul vergeturilor si celulitei – Femeile gravide au folosit timp de multi ani untul de cacao pentru a-si mentine pielea catifelata si pentru a reusi sa elibereze pielea de tensiunea determinata de vergeturi. Untul de cacaoa aplicat pentru a detensiona pielea, o si hidrateaza in acelasi timp. Are eficienta si in reducerea aspectului vergeturilor, dar si in prevenirea aparitiei lor, datorita proprietatilor hidratante pe care le are, caci reuseste sa inmoaie aceste cicatrici (vergeturile sunt un fenomen de cicatrizare a pielii dupa ce au loc microleziuni), dar si datorita prezentei vitaminei E, care ajuta si ea in tratarea vergeturilor, si grabeste si stimuleaza procesul natural de reparare a pielii. Untul de cacao este des folosit in tratarea pielii gravidelor pentru a reduce astfel riscul aparitiei vergeturilor si trebuie utilizat zilnic. Untul de cacao face pielea sa fie mai moale, astfel ca intinderea acesteia in rimpul sarcinii nu va mai intampina atat de multa rezistenta, caci pielea va fi mai elastica si astfel este preintampinata formarea vergeturilor. De asemenea este eficient si in reducerea celulitei.
– Continutul bogat in flavonide protejeaza si mentine niveul optim de colagen din piele. De asemenea, ajuta si la reducerea degradarii provocate de razele ultraviolete.
– Protejeaza impotriva unor boli – una dintre componentele untului de cacao- polifenolul masei de cacao – poate suprima productia organismului de imuno- globulina. Asta inseamna ca afectiunile influentate de imuno globulina, inclusiv afectiuni ale pielii cum sunt dermatitele si psoriazisul, pot fi reduse sau prevenite prin aplicarea locala de unt de cacao.
– Untul de cacao este recomandat pentru a elimina vergeturile, dar si alte cicatrici. Multe persoane au constatat ca cicatricile lor s-au redus dupa ce au folosit unt de cacao. Chiar si chirurgii plasticieni si-au sfatuit pacientii sa foloseasca unt de cacao aplicat local pe cicatricile ramase in urma operatiilor. Insa momentan nu s-au gasit explicatii pentru faptul ca untul de cacao ajuta in cadrul proceselor de cicatrizare.
– Atunci cand este folosit ca agent de hidratare, furnizeaza o bariera pe pielea dumneavoastra, care pastreaza umiditatea si hidratarea in interior. Untul de cacao aduce multe beneficii si persoanelor care sufera de dermatite si eczeme.
– Multe dintre produsele de ingrijire a pielii care sunt facute din unt de cacao imbunatatesc textura pielii, o hidrateaza si maresc densitatea si grosimea acesteia.
– Unul dintre cele mai recunoscute atribute ale untului de cacao este aroma sa. Parfumul sau are o nota de aroma de nuci amestecata cu cea de cacao sau ciocolata. Untul de cacao este foarte apreciat de catre cei carora le palce sa aibe pielea bronzata, datorita nuantelor sale tropicale si poate fi des regasit ca ingredient in lotiunile si uleiurile autobronzante. Hidrateaza pielea si transforma pielea uscata in piele moale si catifelata, in acelasi timp dandu-i si o stralucire naturala.
– De untul de cacao poate beneficia si parul dumneavoastra si multe persoane il folosesc pe post de balsam.
– Il puteti pune chiar si in apa in care faceti baie pentru a va face pielea sa fie frumoasa si catifelata pe intreg corpul.
Sursa: http://www.biorigine.ro
Ramona Lengyel