Folosirea aurului in medicina si in stomatologie dateaza de mii de ani. Inca din antichitate, acest metal pretios a fost asociat cu zeii si cu nemurirea, oamenii crezand ca el confera sanatate, tinerete si, in anumite culturi, chiar nemurirea. Aceste calitati ii erau atribuite aurului si pentru ca era considerat elementul perfect al naturii.
Aurul este folosit pentru a vindeca de cel putin 5.000 de ani. Arheologii au descoperit in Egipt, in apropiere de Alexandria, dovezi care arata ca in jurul anului 3000 i.e.n. aurul era un ingredient cheie al unei bauturi purificatoare. Egiptenii considerau ca aurul are proprietati mistice si ca o anume potiune cu aur reprezenta un medicament ce avea puterea de a reda tineretea si vitalitatea celui ce il consuma.
In cealalta parte a planetei, in China, dovezile arheologice care atesta folosirea aurului ca medicament dateaza din 2500 i.e.n., tincturile medicinale descoperite de cercetatori continand praf si fulgi de aur.
In India, de mii de ani aurul este folosit in medicina ayurvedica pentru tratarea unui spectru vast de afectiuni, printre care pierderea memoriei, infertilitatea, diabetul sau astmul. Si in ziua de astazi numerosi indieni considera ca aurul are un efect de intinerire, consumat zilnic in cantitati mici.Pentru ca medicina ayurvedica are milioane de adepti, se estimeaza ca se consuma anual cateva tone de aur in acest scop.
In stomatologie, prima dovada a folosirii aurului dateaza din secolul 7 i.e.n., etruscii folosind firele de aur pentru a fixa dintii falsi. Aurul prezinta mai multe avantaje care il recomanda ca ingredient pentru protezele dentare: este foarte maleabil, nu rugineste si nu provoaca reactii adverse din partea organismului. Aurul a jucat acest rol in stomatologie pana in 1780, cand au inceput sa fie utilizati dintii de portelan.

De la artrita la lupta impotriva cancerului si a virusului imunodeficientei umane
Folosirea aurului in medicina poarta numele de crisoterapie,  chrysos  fiind denumirea in limba greaca a acestui metal pretios. Incepand cu 1929, anul in care un doctor francez i-a descoperit proprietatile antiinflamatoare, aurul a fost introdus in compozitia mai multor medicamente folosite pentru a trata artrita reumatoida.
Un medicament folosit si astazi impotriva artritei reumatoide este Auranofin, acesta putand fi administrat fie ca tableta, fie ca injectie. Medicamentul functioneaza in ameliorarea durerilor reumatice. Medicii nu au putut explica inca mecanismul prin care aurul reduce reactia exagerata a sistemului imunitar, reducand astfel inflamatia din articulatii.
In ultimii ani, aurul a devenit tot mai raspandit in medicina, fiind folosit in tratamentele contra HIV si chiar in cele contra cancerului.”Anumite medicamente anti-cancer, precum cisplatina, contin platina. Acest medicament ucide celulele canceroase, dar are si efecte secundare, precum pierderea parului. Recent, o companie americana a descoperit ca substantele anti-cancer pot fi transportate direct la tumori, cu efecte secundare reduse, folosind particule de aur”, a explicat Dr. Holliday.
O tehnica dezvoltata de specialistii de la Universitatea Rice din Houston, Texas, promite sa reduca efectele scundare neplacute ale chimioterapiei.  Cercetatorii au folosit nanoparticule de aur pentru a transporta moleculele medicamentului folosit in chimioterapie, biocompatibilitatea aurului permitandu-le acestora sa ajunga la tumoare fara a fi distruse de sistemul imunitar al pacientului.
O noua procedura chirurgicala pentru operatiile de cancer la prostata implica introducerea a 3 particule de aur in zona delimitata pentru operatie. Chirurgii pot identifica pozitia acestora cu ajutorul razelor X si pot opera cu o precizie de 1-2 milimetri. Inainte ca aurul sa fie folosit in acest scop, prostata putea fi confundata cu vezica sau cu rectul, astfel ca exista riscul ca pacientului sa-i fie iradiat tesutul sanatos.
O companie americana a conceput un tratament pe baza de nanocapsule de aur ce contin dioxid de siliciu. Acestea sunt injectate in corp, acumulandu-se in interiorul tumorii canceroase. Zona este apoi iluminata cu un laser, iar nanocapsulele de aur transforma lumina in caldura, distrugand cancerul.

In ceea ce priveste virusul HIV, cercetatorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord au descoperit ca nanoparticulele de aur, combinate cu un medicament anti-HIV ce prezenta rezultate dezamagitoare, reuseau sa creasca in mod considerabil eficacitatea acestuia pentru a proteja sistemul imunitar al pacientilor.
Implanturile in zonele sensibile, posibile gratie aurului
„Aurul este foarte rezistent la bacterii, motiv pentru care este materialul preferat pentru implanturile in zonele cu un risc mare de infectii, precum urechea interna”, explica Dr. Richard Holliday, specialist in medicina la World Gold Council. In cazul in care bacteriile ajung in zona operata, proprietatile anti-microbiene ale aurului actioneaza inainte ca particulele straine sa poata produce infectii.
De asemenea, aurul este folosit in firele aparatelor de tip pacemaker si in stenturile care sustin vasele de sange ale pacientilor cu probleme cardiace. De altfel, multi chirurgi prefera stenturile coronariene placate cu aur, deoarece acestea se vad cel mai bine in scannerele ce folosesc raze X, permitand doctorilor sa le pozitioneze exact in zona in care vasul de sange e afectat.
Aurul reprezinta o solutie si pentru persoanele cu probleme la nivelul ochilor care afecteaza nervii ce controleaza miscarile pleoapei. Doctorii au descoperit ca aurul poate fi o solutie in cazul pacientilor ce nu isi pot inchide ochii cum trebuie. Se implanteaza in pleoape mici particule de aur ce sunt atent cantarite, ca sa fie suficient de grele pentru a permite acoperirea in totalitate a ochiului, dar nu prea grele, astfel incat sa faca imposibila deschiderea pleoapelor.
Aurul este prezent si in testele de sarcina, acest lucru datorandu-se faptului ca nanoparticulele din acest metal raman stabile in timpul reactiei chimice in urma careia banda testului isi schimba culoarea, pentru a anunta rezultatul.
Cea mai recenta aplicare a aurului – vaccinurile
In mai 2010, cercetatorii de la Universitatea Buffalo in colaborare cu specialistii de la  Center for Disease Control (CDC)  au publicat rezultatele cercetarii lor asupra celor mai bune metode pentru distribuirea vaccinurilor impotriva potentialelor pandemii. In acest studiu, cercetatorii au demonstrat folosirea cu succes a nanoparticulelor de aur ca purtatoare ale unei molecule de ARN capabila sa provoace in corp o reactie imuna. Aceasta reactie imuna era suficient de puternica pentru a proteja persoana vaccinata de mai multe tulpini ale gripei, inclusiv H1N1, stimuland corpul sa produca interferon, o proteina care limiteaza raspandirea virusurilor in celulele umane.
In precedentele incercari, moleculele de ARN deveneau instabile si ineficiente, aurul dovedindu-se unicul mijloc de transportare a acestora in celulele umane. Oamenii de stiinta au considerat ca excelenta biocompatibilitate a aurului a stat la baza acestei reusite.
Aceasta descoperire a deschis noi cai in dezvoltarea terapiilor antivirale, constituind o noua piatra de hotar in medicina publica.
Nanoparticulele de aur ofera un motiv de bucurie si celor carora se tem de ace.  O companie britanica, PowderMed, a dezvoltat o noua metoda de introducere a vaccinurilor in corp ce nu necesita folosirea unei seringi.  Cum functioneaza? Vaccinul este atasat de nanoparticulele de aur, ce sunt lansate prin epiderma cu un jet de heliu presurizat. Pentru ca particulele sunt foarte mici, acestea patrund prin piele prin spatiile dintre celule.

Studiul nanoparticulelor de aur a devenit posibil abia recent, pe masura ce capacitatile tehnologice ale omenirii au avansat. In ultimii ani, numeroase guverne si companii private au investit sume considerabile in cercetare, numeroasele studii efectuate promitand ca aurul va continua sa aduca noi beneficii unui numar tot mai mare de suferinzi.

Sursa: http://www.descopera.ro/povestea-aurului/8866869-crisoterapia-atunci-cand-aurul-vindeca

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *