Cercetarile mai vechi sau mai noi au concluzionat ca persoanele care mananca fructe si legume inchise la culoare, aproape negre, sunt ferite de grave probleme de sanatate, cum ar fi bolile hepatice, cancerul, anemia, osteoporoza, afectiunile cardiace sau degenerative, precum maladia Alzheimer.Asta, deoarece aceste fructe sunt foarte bogate in vitamina C si grupul de vitamine B cu efect antiinflamator, antiimbatranire, antidiabetic si care, impreuna, actioneaza ca un adevarat scut impotriva cancerului.Afinul, un arbust nu prea inalt care creste in zonele montane, infloreste in mai, iunie si fructele sale, afinele, niste bobite bleumarin, brumate, suculente, dulci-acrisoare, se coc in iulie, august. Consumate cu regularitate, afinile cresc imunitatea organismului, au grija de ficat si stomac, curata sangele, vindeca bolile rinichilor, intretin mintea sanatoasa.Afinele sunt bogate in acizi organici, minerale precum fier, potasiu, mangan, cupru, sulf, fosfor, zinc si crom, vitamine, taninuri, alcool si ului esential. Frunzele de afin, culese primavara, inainte de a ajunge la maturitate, au si ele o compozitie care ajuta in tratarea a numeroase boli, cum ar fi diabetul zaharat.Afinele pot fi consumate ca atare, congelate, gasindu-se sub aceasta forma tot anul la supermarket, sub forma de suc proaspat, pulbere preparata din afine uscate ori sub forma de decoct, din frunze ori fructe uscate.Bolnavilor de diabet li se recomanda sa consume afine pe tot parcursul anului si sa bea decoct din frunze ori fructe uscate, care se gasesc de cumparat la plafar. Afinele reduc cantitatea de zahar din sange si stimuleaza functionarea pancreasului.Stimuleaza regenerarea celulelor de la nivelul retineiConsumul de afine proaspete trateaza infectiile urinare, afectiunile hepatice, stimuleaza regenerarea celulelor de la nivelul retinei cu efect benefic asupra vederii noastre, reduce riscul de boli cardiovasculare, previn infarctul miocardic. Daca mesteci fructe de afine, aftele dispar.Studii recente spun ca un consum frecvent de afine ajuta la mentinerea sanatatii creierului, prevenind astfel boala Alzheimer si sporind performantele intelectuale. Afinele imbunatatesc semnificativ memoria, motiv pentru care elevii si studenii constiinciosi, cei care invata mult, dar si alte persoane care inca mai au de studiat, ar trebui sa le consume zilnic.Pulberea de afine se obtine macinand fructele uscate in rasnita electrica de cafea. Nu se rasneste mult odata, e suficienta o portie pentru 10 – 15 zile. Zilnic se iau cate patru lingurite de pulbere, cu putina apa, cu o jumatate de ora inainte de mese.
Mierea de afine este unica, atat in ceea ce priveste gustul, cat si proprietatile terapeutice, de aceea este si foarte scumpa. Este parfumata si inchisa la culoare.
„Preparatele din afine – extract, tinctura, ceai – sunt indicate mai ales persoanelor cu diabet non-insulino-dependent, insa este de ajutor si celor dependenti de insulina. Tot ce trebuie sa stie o persoana care sufera de diabet este ca aceste remedii naturiste sunt adjuvante, decinu inlocuiesc tratamentul medicamentos recomandat de catre medicul specialist”, a declarat medicul nutritionist-biolog, Livia Nena.Deoarece ceaiul de afine nu este un medicament, ci un adaos nutritiv, medicii specialisti nu recomanda persoanelor cu diabet un tratament bazat pe plante medicinale, deoarece „este periculos sa ai un pacient cu glicemia ridicata, iar tu ca medic sa astepti sa isi faca efectul ceaiul de afine”.”Fructele sunt bogate in antioxidanti, acid elagic, fribre, vitamina A, B, C, E etc, tanin, ericolina, flavonoizi, pectine, mirtilina, zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic), glucochinina, anticianina. Frunzele de afin contin: tanin, arbutina, hidrochinona, mirtilina, neomirtilina, flavonoizi”, a precizat medicul biolog, Livia Nena.In scopuri medicale sunt folosite atat fructele cat si frunzele arbustului.Datorita continutului de tanin, frunzele si fructele acestui arbust au proprietatiastrigente si sunt un bun antibiotic, modificand favorabil flora patogena intestinala si antidiareica. De asemenea, au proprietati hipoglicemiante si antihelmintice, adica distrug viermii intestinali.Glucochinina este un compus regasit in fructele de afin despre care cercetatorii considera ca reduce nivelul de zahar din vasele de sange, si prin urmare, reduce dependenta de insulina.Afinul contine vitamina A si C care in combinatie cu pigmentul antocianina imbunatatesc acuitatea vizuala, circulatia sangelui la nivelul ochilor si la nivelul sistemului nervos si pot preveni sau ajuta la tratarea unor boli de ochi precum retinitapigmentoasa, glaucomul, miopia etc. „De asemena, antocianinele ajuta la protejarea tesuturilor retinei impotriva radicalilor liberi”, a specificat medicul biolog.
Flavonoidele protejeaza peretii vaselor sangvine, imbunatatesc circulatia cardiovasculara si maresc acuitatea vizuala.Mirtilina si neomirtilina au actiune hipoglicemianta, determinand o hipergeneza la nivelul celulelor beta. Astfel, in formele usoare de diabet se poate asocia cuinsulinoterapia, determinand reducerea cantitatii de insulina injectabila.Proprietati teraputice ale afinelor1. Hipoglicemiant
„Afinul este recomandat persoanelor cu diabet, deoarece scade concentratia de zahar din sange, dar si in caz de guta, enterocolita, parazitoze intestinale, infectii urinare, diuretic, dar si in reumatism, afectiuni dermatologice, tulburari ale circulatiei periferice, eczeme sau ulceratii cronice”, a declarat medicul biolog Livia Nena.”In acest caz, se tine un tratament timp de 40 zile cu 2 cani de ceai, consumate zilnic. Ceaiul trebuie pregatiti din frunze de afin, o lingurita de frunze la o cana de apa fiarta”, a adaugat medicu biolog.2. Vindeca ranile
Datorita continutului de flavonoizi afinele ajuta la sinteza vitaminei C, folosita de catre organism pentru obtinerea colagenului, o molecuta ce intra in alcatuirea unor tesuturi. Astfel, afinele ajuta la regenerarea tesuturilor si accelereaza vindecarea bolilor.3. Antihemoragic
Prin actiunile de la nivelul peretilor vaselor de sange, afinele refac elasticitatea peretilor vasculari si ajuta la prevenirea infarctului miocardic.4. Acuitatea vizuala
Sporesc acuitatea vizuala, mai ales pe timp de noapte, regenereaza retina si imbunatateste circulatia sangelui la nivelul ochilor si la nivelul sistemului nervos si pot preveni sau ajuta la tratarea unor afectiuni ale ochiului precum: glaucomul sau miopia. Aceste efecte pozitive sunt datorate antocianinelor, care protejeaza tesuturile retinei impotriva radicalilor liberi.5. Remediu pentru indigestie
In acest scop sunt indicate fructele de afine, ce pot fi folosite sub forma de ceai, dulceata sau suc de afine. Ceaiul din fructe uscate si frunze poate fi folosit cu succes in infectiile gastrointestinale.Dulceata de afine trebuie introdusa in alimentatia copiilor deoarece ii fereste de rahitism si le fortifica sistemul respirator, dupa afectiuni precum bronsita sau tuse convulsiva.Mod de folosireCeai
Ceaiul trebuie preparat atat din frunze de afin cat si din fructe uscate. In cazul persoanelor cu diabet sau persoanelor obeze sunt indicate doua cani de ceai in fiecare zi. Totodata, in cazul acestor persoane dar si celor care sufera de diaree este obligatoriu ca ceaiul sa fie consmat neindulcit.Infuzia
Se obtine din 2 lingurite de frunze uscate la o jumatate de litru de apa clocotica. Pot fi consumate mai multe cani de infuzie in fiecare zi, insa sa nu se depaseasca un litru pe zi.Decoct
Acesta se obine prin fierberea unei cantitati egale de fructe si frunze de afin. Decoctul are proprietati astringente si antibiotice, astfel, poate fi folosit pentru ameliorarea afectiunilor gastrontestinale (enterite si diaree). Extern, se recomanda sub forma de gargara in faringite, afte, stomatite si comprese pentru hemoroizi si eczeme.
Sursa: http://www.eva.ro
Ramona Lengyel