Zoia Alecu (uneori scris si Zoe Alecu ), s-a nascut pe . 10 ianuarie 1956 la Bucuresti. Ea este o cantareata, chitarista, cantautoare si textier?, interpreta de muzica folk si rock.
Zoia Alecu a inceput sa cante in 1973 Folk. Prima data a participat la un concurs interliceal unde a obtinut locul 2 cu o compozitie proprie intitulata ‘Orbii’.
Apoi, in acelasi an, si-a facut debutul pe scena ‘Clubului A’. Tot in iarna lui ’73 a ajuns la ‘Cenaclul Flacara’. De acolo a fost vazuta de Aurel Gherghel care la vremea aceea era impresar. El a dus-o la o gramada de concerte si asa, la finele lui ’74, deja se stia de Zoia Alecu. Tot in ’74 a fost cooptata in ‘Cenaclul Amfiteatrul Artelor’. A fost de doua ori laureata a festivalului ‘Primavara Baladelor’, a colindat prin toata tara de-a lungul a 13 ani, sustinand concerte Folk. A compus muzica pentru doua spectacole de muzica si poezie la ‘Teatrul Nottara’, in anii ’76 – ’78, muzica pe care a si interpretat-o. 

         In 1986 a compus si interpretat muzica petru Circul de stat. In acelasi an i s-a propus de catre trupa ‘Sfinx’ sa cante cu ei. Zoia a acceptat si a plecat cu ei din ’86 pana in ’96 in turnee prin Scandinavia (Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda), Austria, Germania. Din ’96 pana in 2005 au hotarat ca trupa sa-si reconstruiasca imaginea pentru publicul roman. 
Ca atare nu a mai sustinut concerte in afara Romaniei. Din 2005 trupa ‘Sfinx Experience’ si-a incetat activitatea, fiecare dintre membrii formatiei avand alte activitati care nu-i mai lasau timp destul pentru munca in trupa.

images (10)
Zoia Alecu s-a intors la Folk si din 2005 a colindat pe la 4 orchestratori, cu care sa-si faca primul ei album de autor. Dupa zece mii de piedici, in sfarsit, la sugestia bunei mele prietene Teo Ionescu de la „Radio Bucuresti” si cu ajutorul lui Fisa ( Emanuel Gheorghe ) am ajuns la „Ovo Music” studioul lui Ovidiu Comornic, care mi-a si produs albumul. Pe 16 februarie 2007 a avut loc lansarea albumului meu „Vino aici” care contine 10 compozitii proprii (text si muzica).

„ Acest album este un cumul de experienta a 33 de ani de stat pe scena, ma reprezinta si pot spune ca in el puteti gasi multe asemanari cu intamplari din vietile voastre.
Sper sa-l ascultati cu sufletul asa cum si eu l-am facut cu tot sufletul meu. “
In 2009 Zoia Alecu a mai mai lansat un album tot cu compozitii proprii „ Carari de Maci ” In 2012 a lansat al treilea album solo „ Printre lupi ”
SURSA: http://zoiaalecu.ro
 
Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *