Zaharul a fost dintotdeauna controversat. Studiile au incercat sa gaseasca noi informatii cu privire la modalitatile prin care el actioneaza asupra organismului nostru. Dupa ce a fost interzis in dietele recomandate anumitor afectiuni, zaharul a castigat teren in fata indulcitorilor sintetici.
Totusi, care este adevarul cu privire la unul dintre cele mai consumate alimente? How Stuff Worksne prezinta istoria zaharului, utilizarile acestuia, tipurile de zahar existente si alte informatii utile.
Din punct de vedere istoric, se pare ca cei din Polinezia foloseau trestia de zahar ca indulcitor acum mai bine de 5.000 de ani. Cu timpul, trestia de zahar a inceput sa fie cultivata in India, de acolo raspandindu-se si in Vest. In 1493, Cristofor Columb a adus trestia de zahar in Caraibe, un loc prielnic pentru cultivarea acesteia. In urmatoarele sute de ani, zaharul provenit de la trestia de zahar a inceput sa fie suficient de ieftin pentru a deveni accesibil celor mai multi europeni.
Sfecla de zahar este astazi cultivata in Europa, Asia, Orientul Mijlociu si parti din Africa de nord si America de Sud. Pe de alta parte, trestia de zahar necesita un climat tropical sau semitropical, asa ca este cultivata in sudul Statelor Unite ale Americii, America de Sud, Africa sau sudul Asiei.
Zaharul este responsabil cu gustul dulce al multormancaruri pe care le consumam. O lingurita de zahar alb are 4 calorii, oferind o doza rapida de energie. Corpul proceseaza aceste calorii mai rapid decat proteinele sau carbohidratii complecsi, insa prea mult zahar va face ca excesul de energie sa fie stocat ca grasime.
Utilizarile zaharului sunt dintre cele mai diverse. Pe langa rolul de indulcitor, zaharul este si un conservant des folosit. Astfel, zaharul impiedica dezvoltarea bacteriilor in gem. In plus, joaca rolul unui aditiv in industria alimentara pentru a se ajunge la textura dorita.
Zaharul mai este utilizat si pentru a accelera fermentatia sau pentru a schimba punctul de fierbere sau de congelare a unor mancaruri.
Tipuri de zahar
Zaharul clasic, asa cum il stim toti, sub forma unor cubulete de zahar alb sau al acelor granule, este de fapt zaharoza provenita de la sflecla de zahar sau trestia de zahar. Zaharoza este prezenta si in alte plante, alaturi de glucoza si fructoza, dar nu in cantitati suficiente pentru a fi recoltata.
Alte tipuri de zahar mai sunt fructoza (fructe, miere), galactoza (lapte si produse lactate), glucoza (miere, fructe si legume), lactoza (lapte – o dizaharida compusa din glucoza si galactoza), maltoza (din orz), zaharoza (din glucoza si fructoza din plante), xiloza (lemn sau paie).
Melasa este un sirop negru, puternic, un produs secundar al procesului de extragere a zaharului din sfelca si trestia de zahar.
Zahar alb vs. sirop de porumb bogat in fructoza
Siropul de porumb bogat in fructoza a fost dintotdeauna un indulcitor controversat. Creat in anii ’60, se gaseste astazi in numeroase alimente procesate. Cu timpul, a devenit un sirop popular, mai ieftin decat zaharul alb.
Cum procesul de productie al acestuia necesita adaugarea unor enzime, nu are valoare nutritionala si este rapid si usor prelucrat de organism. De aici si reputatia foarte proasta. Se pare ca ar fi destul de nesanatos si ar contribui la aparitia obezitatii.
Studiile in domeniu nu sunt inca concludente, unii sustinand ca siropul de porumb bogat in fructoza nu ar fi cu mult diferit de zaharul alb procesat. Astfel, o forma de sirop frecvent utilizat contine 45% glucoza si 55% fructoza, zaharul alb contine 50% glucoza si 50% fructoza.
Zaharul in natura si organism
Zaharul alimenteaza celulele corpului, creeaza o crestere rapida a energiei, insa proprietatile sale benefice se opresc aici. Rareori, alimentele care contin zahar au si proteine, vitamine sau alte minerale necesare intr-o dieta sanatoasa.
Ba mai mult, orice exces de zahar din organism nu va fi transformat in energie, ci va ramane stocat ca grasime.
Tocmai de aici provin numeroasele controverse legate de consumul de zahar. Oamenii de stiinta dau ca sigura o legatura clara intre excesul de zahar si obezitate, acest aliment crescand riscurile diabetului zaharat de tip 2.
De asemenea, zaharul forteaza corpul sa produca un exces de insulina, fenomen care, in timp, poate dauna pancreasului.
Nu in ultimul rand, produsele cu mult zahar dauneaza si danturii noastre, zaharul fiind printre principalele cauze ale aparitiei cariilor.
Ca utilizare ceva mai speciala si benefica, amintim de folosirea trestiei de zahar in cadrul etanolului, cel care produce mai putine emisii de gaze cu efect de sera decat benzina. In Brazilia, de exemplu, majoritatea masinilor pot fi alimentate cu etanol, gaz si un combustibil mix din etanol si benzina.
Cum teste recente indica faptul ca etanolul pe baza de zahar este cu pana la 800% mai eficient decat cel pe baza de porumb, procesele tehnologice avansate ar putea duce la un combustibil mai eficient.
Sursa: http://www.ziare.com
Ramona Lengyel