images (72)

Evangelos Odyssey Papathanassiou, mai cunoscut ca Vangelis, este un faimos cantaret la „clape „si in acelasi timp unfaimos compozitor de muzica electronica , nascut pe 29 martie 1943 la Volos, Grecia. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numara coloanele sonore ale filmelor Chariots of Fire (castigatoare a Oscar-ului pentru ce-a mai buna banda sonora in 1981), Blade Runner (1982), si 1492: Conquest of Paradise (1992).

Muzica sa este caracterizata prin utilizarea sintetizatorului si doar ocazional a unor instrumente acustice , pentru a crea atmosfera solemna si grandioasa .Datorita acestei complexitati pe care o are muzica sa , un fel de muzica clasica contemporana , nu este usor sa fie cantonat intr.-un stil , si este impropriu sa-l socotim un reprezentant perfect al miscarii New Age. Cu toate ca multe din creatiile sale au fost pentru cinematografie , Vangelis a primit recunoasterea si pentru compozitiile sale care au fost folosite ca si creatii pentru opere teatrale : Elektra (1983), Medea (1992), The Tempest (2002). De asemeni a comppus si pentru balet : R. B. Sque (1983), Frankenstein: Modern Prometheus (1985), The Beauty and the Beast (1986).

Desfasoara o activitate paralela de pictor realizand numeroase expozitii internationale . In onoarea sa Uniunea Astronomica Internationala a dat numele sau unui asteroid: (6354) Vangelis. Debuteaza pe piata muzicii fiind “clapar-ul “ formatiei The Forminx, una din multele formatii ce au aparut in anii 60 , imitand exemplul “star-ului “ Beatles . In 1967, Vangelis are prilejul sa faca banda sonora a filmului comic grec ” 5000 Psemmata „.

Mai tarziu , Vangelis face parte din formatia de rock progresiv Aphrodite’s Child alaturi de Demis Roussos (varul artistului) si Lucas Sideras. trioul de succes in special in Europa datorita slagarelor Spring Summer Winter and Fall, Rain and Tears si Let Me Love, Let Me Live. Grupul Aphrodite’s Child au scos trei albume de Studio ,cel mai cunoscut fiind ” 666″ , un dublu de vinil conceput dupa Apocalipsis de San Juan . Acest album a obtinut recunoasterea criticilor-pe de o parte – ca fiind pioner in stilul rock sinfónic , si pe de alta parte , cenzura din diverse tari l-a interzis intrucat profera mesaje satanice si obscene .

Intr-una din piese actrita Irene Papas tipa repetand o fraza ambigua intr.-un amestec de extaz halucinant si orgasmic , iar celalat concuziona cu „do it”, Asa incat a fost interzis in USA . 666 este considerat unul din albumele cele mai influente din acea perioada , reprezentand un succes al muzicii conceptuale , printre sustinatorii sai fiind si pictorul Salvador Dalí .

Inainte ca grupul Aphrodite’s Child sa se destrame , Vangelis a inregistrat primul sau album solo intitulat ” Sex Power” , coloana sonora a filmului cu acelasi nume , regizat de Henry Chapier,si tot pentru el va compune si muzica Amore. Acestei etape ii corespunde si lansarea a doua albume considerate reprezentative pentru stilul sau : Hypothesis, primul este un experiment de jazz electroacústic , iar The Dragon, al doilea are o muzica rock progresiva . Vangelis propune o fuziune a muzicii rock cu folclorul mediteraneean .

La jumatatea anilor 70, Vangelis este ocupat in compunerea diferitelor coloane sonore pentru filme independente ca : mexicanul „¿No oyes ladrar a los perros?” , rebotezata ca Ignacio, sau Crime and Passion , precum si in compunerea unor bucati mai putin cunoscute , in special Fais Que Ton Rêve Sois Plus Long Que La Nuit, un poem sinfónic in doua parti despre miscarile revendicative din mai 1968 din París. Tot in aceasta epoca se inscrie si muzica pentru documentarul L’Apocalypse Des Animaux, ,munca ce va fi continuata de altele de acelasi gen pe care le-a avut cu Frederic Rossif .

Din aceeasi epoca fac parte albume ca Beaubourg (1978), hermétic sau comercialul Spiral (1977), cel care contine clasicul To the Unknown Man . Din ambele albume se disting teme ca : Himalaya si Rêve. Iar filmul lui Peter Weir The Year of Living Dangerously , adopta tema L’Enfant, din Opera Sauvage, ca tema principala . In 1980 se editeaza albumul See You Later, album ce contine piese emblematice , cum ar fi : Memories of Green, ce va apare in filmul Blade Runner .

Anii 80 incep triumfal pentru Vangelis, castigand statuia Academiei din Hollywood cu coloana sonora a filmului Chariots of Fire , Creeaza muzica pentru filme ca Missing , de Costa Gavras, si The Bounty, de Roger Donaldson, Anii 80 vor insemna pentru Vangelis si partitura niciodata editata a filmului Francesco, -film italian despre viata lui San Francisco de Asís interpretata de Mickey Rourke. In 1992, dupa aparitia albumului de The City (prima colaborare cu Warner – East West) Vangelis are satisfactia succesului benzii sonore filmul 1492: Conquest of Paradise din nou alaturi de Ridley Scott .

Tema centrala , Conquest of Paradise, este una din bucatile cele mai cunoscute din acest gen de muzica . Celebritatea lui Conquest of Paradise s-a raspandit repede in lumea filmului si a muzicii, astfel ca a fost adaptata pentru campania de imagine a boxeurului Henry Maske In anii 90 a aparut discul Voices ce explora diversele posibilitati sonore ale vocii umane cu ajutorul solistilor : Paul Young , Caroline Lavelle, Stina Nordenstam , si Oceanic, disc conceptual . In 1995, apare El Greco, probabil unul din cele mai cunoscute din discografia sa . In 2001, NASA il contacteaza pe Vangelis pentru a compune o piesa ce se vrea un imn pentru misiunea 2001: Mars Odyssey.

Mythodea, a fost prezentata in direct la Atena , si in format DVD. In 2002 apare Imnul oficial al Cupei Mondiale de Fotbal FIFA din Corea si Japónia , compusa si interpretata de artist . In 2008, Vangelis compune 2 piese originale pentru Swiadectwo (sau Testimony), un film documentar despre Ioan Paul II . Vangelis a colaborat cu multi artisti ca Jon Anderson, vocalistul grupului rock Yes (care era cat pe ce sa-l contacteze ca pianist pentru a-l inlocui pe Rick Wakeman), aceasta colaborare a dus la aparitia albumelor Short Stories, The Friends of Mr. Cairo, Private Collection si Page of Life.

De asemeni , Vangelis a facut un duo cu actrita si cantareata Irene Papas, editand impreuna albumele Odes si Rapsodies . A mai colaborat cu Montserrat Caballé, Vanessa Mae, Caroline Lavelle, Demis Roussos, Melina Mercouri, Suzanne Ciani, Claudio Baglioni, Mariangela, Stina Nordenstam, Michael Hoppé, Richard Anthony, Michel Huygen , Milva, si cu actorul Sean Connery.

Sursa: http://www.cinemarx.ro

Ramona Lengyel  

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *