MentaUleiul de menta este incredibil! Absoarbe durerile de burta si de cap si va da forta!

Menta este folosita de mult timp, fiind adaugata la diverse produse, cum ar fi bomboanele, inghetata, guma de mestecat, prajiturile sau pasta de dinti, ca urmare a gustului si a mirosului racoritor si  placut.

Totodata, menta a atras si o binemeritata reputatie pentru abilitatea sa de a trata numeroase probleme abdominale, cum ar fi crampele si durerile, balonarea, constipatia, diareea, flatulenta, cancerul de stomac, sindromul colonului iritabil si bolile vezicii biliare.

In timp ce beneficiile sale in problemele digestive sunt binecunoscute, alte cercetari mai recente sugereaza ca menta ar putea fi, de asemenea, de ajutor in a reduce pofta de mancare (pentru cei care tin dieta), in a elimina durerile de cap si chiar in a imbunatati performanta fizica.

In anul 2007, cercetatorii italieni au facut un studiu la 57 de persoane care sufera de persoane care sufera de sindrom de colon iritabil. Ele au fost alese pentru a evalua eficacitatea uleiului de menta. S-a dovedit ca in termen de patru saptamani, 75% din cei care au folosit ulei de menta au aratat o reducere substantiala a simptomelor obisnuite ale sindromului de colon iritabil (balonare, durere, disconfort, diaree, constipatie, senzatie de evacuare incompleta, flatulenta).

Pe de alta parte, cei care au consumat ulei de menta sub forma de placebo nu au simtit nicio modificare semnificativa a simptomelor avute pana atunci.

In urma evaluarilor suplimentare cu privire la efectele pozitive ale mentei in tratarea sindromului de colon iritabil, cercetatorii au remarcat ca, datorita continutului sau de mentol, uleiul de menta blocheaza canalele de calciu care relaxeaza peretii intestinului. In 2011, un studiu australian a aratat ca menta declanseaza efectiv stimulii de antidurere din colon, atenuand astfel durerea inflamatorie.

Poate menta imbunatati intr-adevar performanta si ajuta la dieta?

Cercetatorii de la o universitate din Iran au demonstrat ca datorita proprietatilor sale antispastice, antiinflamatoare, antioxidante si vasoconstrictoare, uleiul de menta ajuta la reducerea durerii musculare si a oboselii, acest lucru putand duce la performante fizice imbunatatite. Studiul a constat in consumarea timp de 10 zile, de catre 12 participanti, a unei sticle de apa minerala care continea 0,05 ml de ulei de menta. In acelasi timp, participantii depuneau eforturi fizice. La sfarsitul studiului, rezultatele au aratat imbunatatiri in eficienta respiratorie si in consumul de energie din timpul exercitiilor.

In general, participantii pareau sa nu fie atat de epuizati. Bazandu-se pe faptul ca metabolismul glucidelor a crescut la sfarsitul celor 10 de zile, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca, prin cresterea metabolismului energetic muscular, menta poate incuraja si pierderea in greutate.

“Chicago Tribune” a raportat un studiu din 2011, in care participantii au fost rugati sa miroase participantii au fost rugati sa miroase pur si simplu ulei de menta la fiecare doua ore. Aparent, cei care au inhalat menta au simtit mai putin foame si au consumat, in medie, cu 2.800 mai putine calorii pe saptamana decat cei care nu au mirosit menta.

 

Mirela Wagner

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *