images (24)

Dl prof. Univ. dr. Constantin Milica, specialist in fitoterapie, coordonatorul Centrului Aroma din Iasi, in cazul , ciroza umeda fitoterapia recomanda, in general, consumul de plante cu proprietati diuretice: rizomi de pir, suc de ceapa, frunze si flori de tarhon, frunze de mesteacan, cretusca, schinel, vulturica, rizomi de stanjenel, fructe de papalau, rizomi de boz, rizomi si radacini subtiri de urzica vie, patrunjel de camp (parti aeriene, uscate si maruntite), scoarta de ulm (desprinsa de pe tulpina la inceputul primaverii. Un efect puternic de eliminare a lichidului in ciroza umeda are pelinul: se ia pelin uscat, se freaca in palme pentru a se arunca betele, apoi se rasneste pentru a se obtine pulberea de pelin. Din acest praf se ia cate o lingurita, cu o ora inainte de masa, de 3 ori/zi – in prima saptamana, dupa care se bea cate o cana de ceai diuretic indulcit cu miere. A doua saptamana, se iau doua lingurite de pelin, tot de 3 ori/zi, iar a treia saptamana cate trei lingurite de 3 ori/zi. In urma acestui tratament, spune dl prof. Milica, lichidul acumulat se elimina in intregime. Tratamentul se poate repeta dupa o pauza de trei saptamani.

Atunci cand ciroza umeda are la baza o ciroza sau un cancer hepatic, dl prof. Milica spune ca este recomandata asocierea pulberii de pelin cu suc proaspat de rostopasca obtinut prin presare la rece. Se ia cate o lingurta pe zi, intr-un pahar cu apa, baut in mai multe reprize. De asemenea, se pot rasni, in cantitati egale, rostopasca, armurariu si pedicuta, apoi se ia o jumatate de lingurita din acest amestec (pulbere) si se tine sub limba timp de 15 minute, dupa care se inghite cu putina apa, de 3 ori/zi, inainte cu jumatate de ora de mesele principale. Foarte utila este o planta numita in popor banuti, banutei sau paralute (Bellis perrenis), de la care se foloseste doar partea aeriana in stare proaspata. Se prepara macerat in vin din 200 g planta proaspata la 1 l de vin alb. Se lasa la macerat 10-15 zile, se strecoara si se pastreaza la rece intr-o sticla inchisa la culoare. Se bea cate o ceasca in fiecare dimineata.
Efecte deosebite are si ceapa ro?se: 1 kg de ceapa se toaca marunt, se pune intr-un borcan si se toarna peste ea 5 litri de tiuca de fructe. Se lasa la macerat 10 zile si se iau dimineata, pe stomacul gol, cate 30?40 ml de macerat, apoi se sta culcat pe partea dreapta 30 de minute, dupa care se ia masa de dimineata. In cel mai scurt timp, ficatul incepe sa se regenereze. O alta planta cu efecte deosebite atat in ciroza uscata cat si in ciroza umeda este cimisirul (Buxus sempervirens), de la care se utilizeaza varfuri de crengute, cu frunze tinere. Se prepara ca decoct, din 1 lingurita frunze uscate la 250 ml apa. Se fierbe 2 minute, se infuzeaza, acoperit, inca 5 minute, se indulceste cu miere de albine si se beau cate 2 ceaiuri pe zi. Planta, spune dl prof. Milica, are in compozitia sa un alcaloid (buxenina G2), cu puternica actiune inhibitoare in dezvoltarea tesuturilor afectate de ciroza si a celulelor bolnave de cancer hepatic.

Tratamentul natural al cirozei umede se poate face si cu radacina de dud alb: un pumn de aschii de radacina de dud alb se pun seara in doi litri de apa, iar a doua zi se fierb pana cand apa scade la 1,250 litri. Se strecoara si se bea pe parcursul unei zile. Ceaiul se bea pana cand scade burta. Se face o pauza de 3 saptamani si apoi se repeta inca 14 zile. Se va urina foarte des, iar la inceputul tratamentului urina va avea culoare rosiatica.

Dintre uleiurile eterice utile in tratamentul cirozei umede, dl prof. Milica recomanda ulei de ienupar: se toarna 5-8 picaturi de ulei intr-un pahar cu 150 ml apa; se beau cate 3 paharele/zi, pentru a mari diureza.

Galea Gabrielea

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *