images (76)
Tracy Chapman s-a nascut pe 30 martie 1964 in Cleveland, Ohio. Ea a fost cantareata si compozitoare de succes in anii 80. Succesul lui Chapman a fost de necontestat inca din momentul lansarii primei piese. Desi cantareata colabora cu o companie faimoasa in anii 70, melodiile ei erau originale si moderne. In momentul aparitiei primului album, existau doar cativa artisti care se aventurasera sa creeze melodii moderne si sa transforme stilul clasic. Contributia ei a marcat inceputul unei noi ere si muzica ei a ramas populara pana in anii 90. Mai mult decat atat, albumul ei si a altor doua formatii – 10.000 Maniacs si R.E.M. – a influentat gandirea oamenilor prin mesajele transmise. Cele mai multe se refereau la corectitudinea politicienilor si consecintele actelor oamenilor aflati la conducerea tarii. Cum era de asteptat, reactiile publicului au fost diversificate. A urmat o perioada de pauza insa revenirea din 1996 si lansarea celui de-al patrulea album, „New Beginning”, a ridicat-o in topul celor mai talentate cantarete.
Chapman a crescut intr-o familie de muncitori in Cleveland. Inca din copilarie tanara a invatat sa cante la chitara si mai tarziu sa isi scrie propriile versuri. In timpul liceului a castigat o bursa de studiu si a decis sa se mute la Universitatea Tufts unde a studiat antropologia. In timpul petrecut la Tufts a devenit pasionata de muzica folk-rock si a inceput sa cante in cafenelele din oras. Unul dintre colegi, Brian Koppelman, a observat talentul ei si a recomandat-o tatalui sau, Charles Koppelmanm, directorul SBK Publishing. In 1986, acesta i-a asigurat un contract de colaborare cu Elliot Roberts, care lucrase deja cu Neil Young si Joni Mitchell. Roberts si Koppelman au ajutat-o pe Chapman sa colaboreze cu Elektra in anul 1987.
Tracy a inregistrat primul album impreuna cu David Kershenbaum in 1988. Dupa lansare cantareata a fost uimita de impactul melodiilor sale asupra publicului si a hotarat sa se alature turneelor impreuna cu 10.000 Maniacs. In doar cateva luni, a cantat la concertul organizat in cinstea lui Nelson Mandela cu ocazia implinirii a 70 de ani si a cucerit publicul pentru totdeauna. Piesa „Fast Car” a urcat in topuri pana pe locul 6. Vanzarile albumelor sale au crescut la fel de repede precum succesul ei. A castigat 4 premii Grammy, inclusiv la categoria de cel mai talentat artist.
Cariera cantaretei se dezvolta din ce in ce mai mult insa al doilea album nu a avut succes datorita mesajelor legate de evenimentele politice. Desi a primit critici pozitive, Crossroads nu s-a vandut in multe exemplare si s-a ridicat pana pe pozitia 9 in top. Dupa acest album, Chapman a renuntat la cantat si dupa cativa ani a revenit cu „Matters of the Heart”. Nici de aceasta data nu a avut prea mult succes si a decis sa se retraga. Trei ani mai tarziu a revenit insa cu „New Beginning” si a atras atentia fanilor. Melodia „Give Me One Reason” a devenit hit si s-a inscris in top 10 din Marea Britanie. La inceputul anului 2000 a fost lansat „Telling Stories”.

Sursa: http://www.bestmusic.ro

Ramona Lengyel 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *