Noua ne plac foarte mult maslinele, mie in special cele verzi , asa ca azi m-am gandit sa evidentiez in acest articol cateva dintre calitatile lor. Se pare ca maslinele sunt printre cele mai vechialimente cunoscute de om, in regiunea mediteraneana datand de aproximativ 8.000 de ani. Astazi, toata lumea stie cat de bun este uleiul de masline pentrusanatate, dar despremasline nu se vorbeste, ele fiind de fapt niste fructe foarte sanatoase. Deci, te poti opri la standul de masline din piata sau magazine pentru ca ele sunt bune pentru tine!
Daca arunci o privire la standul cu masline, vei vedea un curcubeu de culori, de la verde la maro la violet la negru, cu arome la fel de diverse, variind de la dulce la acru. Cu toate acestea toate maslinele incepe de fapt in aceeasi culoare: verde.
Maslinele necoapte sunt incredibil de amare si nu sunt comestibile. Pentru a deveni acele fructe gustoase cu care tu esti familiarizat, trebuie eliminata acea amaraciune a lor, care este cauzat de o substanta numitaoleuropeina, acest lucru fiind posibil printr-o varietate de procese.
Maslinele sunt culese in diferite stadii de maturitate (pe masura ce se coc se transforma treptat de la verde la negru) si apoi sunt preparate printr-o varietate de procese: inmuierea in ulei, apa sau saramura, sau ambalate in sare. O metoda artificiala (dar mai rapida, durand doar cateva zile, spre deosebire de luni) utilizata in special pentru conservarea de masline negre este inmuierea acestora intr-o lesie speciala, care indeparteaza amaraciunea, dar si o mare parte din aroma lor. Recomandarea mea este sa optezi mereu pentru maslinele preparate traditional, diferenta fiind evidenta!
Maslinele verzi si maslinele negre nu sunt de fapt tipuri de masline. Diferenta dintre maslinele verzi si negre, este aceea ca maslinele verzi sunt culese din pom cat sunt inca verzi, in timp ce maslinele negre sunt maturate in copac pana cand devin negre. De aceea, maslinele negre au o textura mai moale si sunt mai putin amare decat maslinele verzi.
Iata mai jos cele mai importante tipuri de masline, in functie de tara de provenienta, de culoare si de metodele de prelucrare:
- Kalamata – originare din Grecia, ele sunt niste masline negre culese doar la maturitate si conservate in apa cu sare, avand o aroma puternica;
- Picholine – originare din Franta, ele sunt niste masline verzi, avand o aroma usor sarata, iar uneori sunt conservate cu acid citric;
- Manzanilla – originare din Spania, ele sunt niste masline verzi, vandute cu samburi sau umplute cu alte ingrediente, ambalate cu sare si suc de acid lactic;
- Nicoise – originare din Franta, ele sunt niste masline negre, culese la maturitate, au dimensiune mica, aroma puternica, vandute de multe ori cu tot cu frunze si imbogatite cu ierburi aromatice;
- Liguria – originare din Italia, ele sunt niste masline negre, conservate in apa sarata, au o aroma vibranta si uneori sunt vandute cu tot cu frunze;
- Ponentine – originare din Italia, ele sunt niste masline negre, conservate in apa sarata si in otet, avand o aroma medie;
- Gaeta – originare din Italia, ele sunt niste masline negre, conservate intai doar in sare uscata, apoi unse cu ulei de masline, si vandute apoi alaturi de rozmarin sau alte ierburi aromatice;
- Lugano – originare din Italia, foarte sarate, sunt folosite in special pentru gustari in bucataria italiana.
Exista sute de tipuri de masline, cele prezentate mai sus reprezentand doar tipurile cele mai populare.
Un aspect important legat de masline este faptul ca au un indice glicemicmic: 15. Acest indice il intalnim si la varza, broccoli, ceapa, praz, ciuperci, etc. Indicele glicemic mic elibereaza treptat energia, pe cand alimentelecu indice glicemic mare duc la cresterea nivelului de zahar din sange, adica energie de scurta durata si astfel reapare repede dorinta de a mai manca ceva, etc.
Maslinele ofera o serie de beneficii pentru sanatate. Ele sunt bogate infier, vitamina E, cupru si sunt o sursa excelenta de fibre. In ceea ce priveste nivelul de grasime… Este adevarat ca maslinele contin grasimi, dar aceste sunt monosaturate, deci sanatoase, reducand riscul de ateroscleroza si crescand nivelul HDL (colesterol bun). Prin continutul bogat in grasimi mononesaturate si vitamina E, maslinele au proprietati antiinflamatorii care vin in ajutorul celor care sunt afectati de osteoartrita, artrita reumatoida sau astm. De asemenea, vitamina E se dizolva in grasimi si este cunoscuta drept un antioxidant de nadejde pentru noi, ea incetinind imbatranirea si actionand in procesul de eliminare al apei dinorganism.
Consumul de masline previne aparitia artritelor si incetineste procesul de imbatranire al intregului organism. Mai mult, s-a creat o legatura intre consumul lor si prevenirea cancerului la san. Totusi, acestea trebuie consumate cu moderatie deoarece contin o mare cantitate de sodiu, care poate genera stari de agitatie si chiar stari maniacale cu manifestari agresive. Nu se recomanda masline persoanelor cu stari de “atac de panica”, cu “palpitatiii sau “transpiratiii, consumul in exces putand conduce la infarct, la anumite persoane excesiv de emotive.
Cand alegi maslinele sa optezi mereu pentru cele care au fost procesate traditonal (nu artificial, cu lesie). Indiferent de soi ele vor adauga mereu un plus de valoare si savoare nutritie tale.
Sursa: http://despremasline.blogspot.ro/2012/07/despre-masline-tipuri-si-beneficiile.html