Intre ingrijirea paliativa si ingrijirea medicala exista diferente importante. Intelegerea acestor diferente si intelegerea importantei ingrijirii paliative vor asigura ca bolnavii primesc servicii adecvate de paliatie la momentul potrivit, astfel incat sa poata profita la maximum de fiecare zi pe care o au.
In timp ce decesul este o parte normala a vietii, este adesea tratat ca o boala. In consecinta, multe persoane mor in spitale, singure si in suferinta. Ingrijirea paliativa se concentreaza in principal pe anticiparea, diagnosticarea si tratarea simptomelor resimtite de pacientii cu o boala grava sau care au viata in pericol. Scopul final al ingrijirii paliative este imbunatatirea calitatii vietii atat pentru pacient, cat si pentru familie, indiferent de diagnostic. Desi ingrijirea paliativa, spre deosebire de ingrijirea in ospiciu, nu depinde de prognostic, pe masura ce se apropie sfarsitul vietii, rolul ingrijirii paliative se intensifica si se concentreaza pe gestionarea simptomelor agresive si pe suport psihologic.

Ajutarea pacientilor si a familiilor lor sa inteleaga natura bolii si prognosticul este un aspect crucial al ingrijirii paliative, aproape de sfarsitul vietii. In plus, specialistii in paliatie ajuta pacientii si familiile lor sa stabileasca ingrijiri medicale adecvate si sa alinieze obiectivele de ingrijire ale pacientului cu cele ale echipei de asistenta medicala. In cele din urma, stabilirea nevoii de procura medicala, directive in avans si statutul de reanimare este o parte integranta a ingrijirii paliative la sfarsitul vietii.

Ce este ingrijirea paliativa?

Cand un pacient este grav bolnav, de obicei familia acestuia alege sa lucreze cu medicii in speranta unei vindecari sau a unui management prelungit al simptomelor pentru a le prelungi viata. Acesti pacienti pot alege, de asemenea, sa primeasca ingrijiri paliative ca masura de confort pentru a ameliora durerea sau efectele secundare ale tratamentelor lor curative pentru a imbunatati calitatea generala a vietii lor.

Un exemplu bun care sa exemplifice importanta ingrijirii paliative o reprezinta pacientii bolnavi de cancer, care aleg sa urmeze chimioterapia si/sau radiatia ca tratament curativ. In timp ce acest tratament este adesea eficient pentru reducerea sau distrugerea celulelor canceroase, are o gama larga de efecte secundare, incluzand greata, pierderea poftei de mancare, arsuri ale pielii, gura uscata, oboseala si constipatie.

Abordarea acestor reactii adverse imbunatateste calitatea vietii generale a pacientului, motiv pentru care ingrijirea paliativa este importanta de luat in considerare ori de cate ori un pacient primeste un diagnostic de boala grava sau cronica. Pe masura ce boala pacientului avanseaza la stadiul terminal, nivelul de ingrijire necesar creste. Echipa de paliatie ofera sprijin pentru pacient.

De ce este importanta ingrijirea paliativa?

In societatea de astazi, oamenii traiesc mai mult decat oricand – chiar si cei care se confrunta cu boli cronice grave se pot bucura adesea de o viata mult mai lunga decat generatiile trecute, datorita avansarii in tratamentul bolilor, inclusiv cancerul, bolile de inima, diabetul si nu numai. In timp ce medicii pot avea succes in a le oferi pacientilor o viata mai lunga, atat boala, cat si tratamentul pot provoca durere si alte efecte secundare.

Ingrijirea paliativa este importanta, deoarece ofera pacientilor o optiune pentru gestionarea durerii si a simptomelor si pentru o calitate mai buna a vietii, in timp ce urmeaza in continuare masuri curative. Cand un pacient este grav bolnav, intelege valoarea fiecarei zile. In timp ce inca trebuie sa se confrunte cu boala lor, sprijinul de in controlul durerii si al altor simptome poate face din fiecare zi o experienta mai pozitiva, care permite pacientului sa profite la maxim de timpul pe care il are cu familiile lor.

De ce exista ingrijiri paliative?

In ciuda progreselor in medicina moderna, uneori conditiile medicale nu pot fi rezolvate. Daca o persoana are o afectiune de limitare a vietii, ceea ce inseamna ca nu poate fi vindecata si va duce la sfarsitul vietii, accentul grijii sale va trece de la scopul de a se vindeca in a se asigura ca are cea mai buna calitate a vietii. Aceasta ingrijire se poate concentra pe:

  • Controlarea simptomelor
  • Independenta
  • Bunastare emotionala, spirituala si culturala
  • Planificarea viitorului
  • Ingrijirea familiei

Ingrijirea paliativa nu este doar pentru ultimele zile de viata. In functie de circumstantele sale, o persoana poate accesa ingrijiri de paliatie pentru cativa ani, luni, saptamani sau zile. Acest tip de ingrijire este disponibil pentru toata lumea, indiferent de varsta, cultura, fond, credinte sau locatie.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *