Odata cu inaintarea in varsta, orice copil va simti din ce in ce mai mult nevoia de intimitate si de un loc doar al lui, in care se poate relaxa, se poate odihni, poate invata si poate face lucruri specifice varstei, fara sa fie inconjurat de alte persoane. In adolescenta, in special, renovarea incaperii proprii este necesara, pentru ca decorul sa fie adaptat conform preocuparilor din aceasta perioada.

Pentru parinti, amenajarea camerei unui adolescent poate fi o adevarata provocare din mai multe puncte de vedere, cum ar fi aspectul financiar si obtinerea unui decor practic, dar pe placul copilului. Insa, acest proces este o necesitate, nu doar un moft, asa ca implicarea trebuie sa fie completa, din partea tuturor, pentru ca rezultatul final sa fie cel potrivit!

Iata cele mai importante criterii pe care trebuie sa le ai in vedere intr-o astfel de incapere

  1. Spatiul trebuie sa fie multifunctional

In general, intr-o locuinta, fiecare camera are rolul sau. Insa, cand vine vorba despre camera unui adolescent, aceasta trebuie sa fie multifunctionala, servind atat ca loc de odihna, cat si ca loc de studiu si relaxare. Din acest motiv, toate elemente ce alcatuiesc decorul trebuie sa fie bine alese pentru a crea o armonie si pentru a raspunde tuturor nevoilor pe care copilul le are. Asadar, in ceea ce priveste locul de dormit, ai la dispozitie doua solutii la fel de eficiente: un pat de o persoana cu multiple spatii de depozitare, ori o canapea extensibila ce poate fi stransa pe parcursul zilei, obtinandu-se, astfel, o libertate mai mare de miscare. Gasesti numeroase piese de mobilier pe acest site care sunt practice, dar si frumoase, si care se potrivesc de minune in camera adolescentului tau. Nu trebuie sa lipseasca un dulap pentru haine cu multiple spatii de depozitare si cu oglinda, un birou si un scaun, o biblioteca si, eventual, un fotoliu in care copilul poate citi si se poate relaxa.

  1. Locul pentru studiu, bine organizat

In cel mai luminos colt al camerei, trebuie sa fie pozitionat biroul. Acesta trebuie sa aiba inaltimea ideala, pentru ca pozitia copilului sa fie una corecta, atunci cand invata sau cand isi face temele. La fel de important este si scaunul, ce trebuie sa fie ales cu atentie, din acelasi motiv precum masa de lucru. Biblioteca, pentru a econimisi spatiul, poate fi asezata pe birou sau poate fi alcatuita din rafturi separate montate pe perete. Este de preferat ca o ferestra sa existe in apropiere, pentru a avea parte de cat mai multa lumina naturala. Chiar si asa, este necesara o veioza sau o lampa eficienta, in cazul in care adolescentul trebuie sa faca teme dupa ce afara se intuneca.

  1. Decorul trebuie sa sporeasca creativitatea

Adolescenta este perioada in care copiii isi doresc sa se exprime, sunt intr-o continua formare a valorilor si a intereselor, iar acest lucru se va reflecta si in dorintele lor legate de decor. Ca parinte, trebuie sa tii cont de acestea si sa faci tot posibilul ca lucrurile preferate ale copilului tau sa se regaseasca in amenajarea camerei. De la nuantele peretilor, pana la obiectele decorative, totul trebuie sa il inspire si sa ii sporeasca creativitatea!

Nu uita, camera adolescentului este o buna parte din universul sau, asa ca aici trebuie sa se simta tot timpul confortabil si in siguranta. Respecta-i intimitatea si astfel, ii vei da de inteles ca ai incredere in el si ca realizezi schimbarile prin care trece!

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *