download
Cursurile de tangou, un dans in care raportarea la partenerul de dans este esentiala, sunt folosite in spitalele argentiniene ca o forma de terapie cu scopul de a-i ajuta pe bolnavii cu tulburari mintale si pe cei in varsta sa intre din nou in legatura cu oamenii
„Faptul de a-ti strange partenerul (de dans, n.r.) in brate face ca tangoul sa fie atat de special, creand un fel de raporturi amoroase”, a declarat Silvina Perl, coordonatoarea Atelierului de tangou din cadrul Spitalului Psihiatric Borda, unul dintre stabilimentele medicale din Buenos Aires care a adoptat ca o forma de terapie celebrul dans din Rio de la Plata.
Magia tangoului, dans aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea la Buenos Aires si Montevideo, inclus in 2009 in patrimoniul mondial al UNESCO, ajuta la o mai buna tratare a bolnavilor, a explicat acelasi psiholog.
„Tangoul, bineinteles, nu vindeca doar el singur. Insa, in timpul unei ore de curs, pacientii nu mai au halucinatii: ei sunt concentrati, ocupati cu executarea corecta a pasilor de dans”, a adaugat ea.
Borda este un spital psihiatric pentru barbati, dar mai multe femei voluntare o ajuta pe Silvina Perl sa ii invete acest dans dificil pe cei 20 de pacienti inclusi in program, intr-o atmosfera calma.
Atelierul de tangou de la Spitalul Public Ramos Mejia din Buenos Aires foloseste aceeasi tehnica, dar pentru un public diferit: pacientii de varsta a treia. De aceasta data, medicii doresc sa combata depresia si senzatia de vid cu care se confrunta persoanele care s-au pensionat dupa ce au dus o viata extrem de activa.
„Inactivitatea ii pandeste pe oamenii care s-au pensionat de curand: tangoul le permite sa isi regaseasca imediat acea viata sociala activa care le lipseste”, a declarat Alba Balboni, coordonatoarea atelierului, la care participa insa si persoane tinere.
Celebra fraza „e nevoie de doi pentru a dansa tangou”, folosita de obicei pentru a explica faptul ca in orice conflict responsabilitatile sunt adeseori impartite, pare sa fie „cheia” pentru efectul terapeutic pe care il are Atelierul de tangou de la spitalul Borda.
„Tratam psihoza cu ajutorul tangoului, pentru ca acest dans contine un limbaj universal care il obliga pe bolnav sa stabileasca un raport cu celalalt, in conditiile in care acel „celalalt” nu exista, inainte, in lumea lui”, a explicat Silvina Perl.
„Nu exista tangou fara celalalt si nu exista dans fara coordonare. Partenerul este absolut necesar pentru a dansa, la fel ca regulile, pasii, figurile de dans”, a adaugat ea.
Pacientii inscrisi in acest atelier, in loc sa ramana inchisi in lumea lor, inainteaza intr-un mod natural, catre partenerii lor, cautandu-i. Pentru a putea sa danseze, ei par sa accepte sa se deschida catre lumea inconjuratoare.
La spitalul Ramos Mejia, sala „Carlos Gardel”, denumita astfel dupa un celebru compozitor de tangou de la inceputul secolului al XX-lea, reprezinta o veritabila oaza de convivialitate, intr-o aripa a unei cladiri in care toata lumea se agita pe culoarele pline de oameni: bolnavi, medici si infirmiere.
„Tangoul este magic pentru persoanele in varsta”, spune Alba Balboni, care, dupa ce a trait 33 de ani in Statele Unite, participa la Atelierul de tangou. „Aceasta magie consta inainte de toate in faptul ca poti sa iti strangi partenerul in brate”, a adaugat ea.
Unul dintre „elevii” noi, Federico Tressero, in varsta de 65 de ani, pare deja captivat de aceasta magie. „Ne obisnuim treptat cu stransul partenerului in brate. La Academia de tangou se pune accentul pe coregrafie, insa pe noi ne atrage cel mai mult contactul cu partenerul”, a adaugat el.

Sursa: http://www.orange.ro/stiri/divertisment/-tango-terapia-un-tratament-special-utilizat-in-spitalele-argentiniene-120255

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *