Relatiile dintre oameni sunt complexe si evolueaza in moduri diferite datorita faptului ca indivizii au trairi distincte si „bagaje” de experiente variate. De asemenea, fiecare persoana are o viziune proprie despre lume si viata ceea ce poate afecta major raporturile interpersonale.

De altfel, orice relatie esuata ne poate provoca traume profunde greu de vindecat care pot genera adesea dezamagiri masive si multa durere. Prin urmare, daca in relatia noastra apare o criza, cel mai bine ar fi sa cautam cea mai buna modalitate de a iesi din ea. Una dintre cele mai eficiente metode este psihoterapia de cuplu.

La ce ajuta terapia de cuplu

Cu toate ca in ultimii ani, oamenii au evoluat si au o deschidere mult mai mare catre tehnicile psihoterapeutilor, exista persoane care au probleme in relatie, dar evita sa apeleze la serviciile unui terapeut de cuplu.

Motivele pentru care acestia sunt mult mai reticenti cand vine vorba despre un psihoterapeut pot fi numeroase:

  • Se tem ca psihoterapeutul ii va da dreptate celuilalt;
  • Expu-nerea gandurilor si a trairilor sale vor adanci si mai mult conflictele la nivelul relatiei;

De obicei, cei care apeleaza la psihologul de cuplu, simt o imbunatatire la scurt timp dupa inceperea terapiei, iar acest fapt este datorat evolutiei extraordinare pe care a cunoscut-o psihoterapia de-a lungul timpului.

De altfel, simpla participare si implicarea in procesul terapeutic a celor doi la sedintele de psihoterapie arata ca cei doi si-au mai dat inca o sansa relatiei si ca doresc sa o salveze.

De ce sunt recomandate sedintele de psihoterapie in cazul unei crize

Psihologul de cuplu va poate ajuta sa va redescoperiti unul pe celalalt, sa intelegeti care sunt cauzele care au dus la aceste neintelegeri si sa evitati destramarea relatiei. Iata o lista cu cateva probleme care afecteaza armonia cuplului si -bprovoaca conflicte:
– Infidelitatea;
– Probleme de sanatate;
– Probleme financiare;-
– Cresterea si educatia copiilor;
– Relatia cu rudele (in special, socrii);
– Indecizia;
– Dinamica sexuala;
– Gelozia;
– Abuzul;
– Certurile.

Cum se desfasoara sedintele de psihoterapie

Intr-un cadrul special amenajat – de regula, cabinetul psihologului, favorabil pentru discutii deschise si trecute prin prisma experientelor fiecarui individ, se vor desfasura sedintele de psihoterapie. Iata cum se vor desfasura sedintele de psihoterapie

Pe parcursul sedintelor de terapie, psihologul va fi mereu impartial, nu va lua niciodata partea unuia dintre parteneri sau a celuilalt, nu va invinovati sau judeca pe niciunul dintre ei.

Terapia de cuplu ii poate ajuta pe parteneri sa se cunoasca mai bine unul pe celalalt, sa trezeasca in acestia sentimente de empatie care s-au pierdut in timp.

Daca in cadrul relatiei, procesul de comunicare este deficitar sau chiar unul inexistent, iar intoleranta exista de ambele parti, psihoterapia poate aduce schimbari pozitive in viata celor doi pacienti.

Psihologul de cuplu se va axa pe identificarea punctelor forte ale relatiei care ii poate ajuta pe acestia sa iasa din impas.

Psihoterapeutul va poate ajuta sa aveti o perspectiva diferita asupra problemelor de cuplu si de asemenea va poate sprijini in construirea unor tehnici eficiente de comunicare.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *