images (9)

Telly Savalas este fiul unei familii de imigranti grecesti. S-a nascut la 21 ianuarie 1922 la Garden City , Long Island new York USA , sub numele adevarat de Aristotelis Savalas . porecla sa era “ Golden Greek “ pana cand simbolul sau –chelia- i-a luat definitiv locul . A luptat in timpul celui de al doilea razboi mondial. A facut studii de psihologie la Columbia University, New York, BS . A fost casatorit intre 22 decembrie 1984 – 22 ianuarie 1994 pana la moartea sa ,cu Julie Hovland si au avut doi copii . Mai inainte din 1960 si pana in 1974 a fost casatorit cu Marilyn Gardner de care a divortat avand deasemenea 2 copii , aceasta fiind dupa casatoria cu Katherine Nicolaides din  1948 pana in 1957 din care a rezultat un copil . A lucrat ca jurnalist pentru ABC News. Actorul care are ca semn distinctiv lipsa podoabei capilare , a jucat roluri de personaje care de multe ori intruchipau caractere sadice sau psihotice.

El a devenit un star TV preferat al anilor 1970, cand a intruchipat personajul Detectivului Theo Kojak in filmul TV “ Marcus-Nelson Murders” (1973) ce a fost apoi extins la serialul „Kojak”, pe durata 1973-78. Recunoscut dupa chelie, imbracat elegant , star ce l-a interpretat pe detectivul de poli?ie „Kojak” (CBS, 1973-77), acest actor talentat , veteran a dobandit experienta de viata incepand cu un stagiu de trei ani in armata in timpul al doilea razboi mondial, unde va lucra pentru serviciilor de informatii ale Departamentului de Stat si apoi la ABC News inainte de a incepe o cariera care se va intinde pe 30 de ani . Ca prim director executiv si apoi director senior de stiri si evenimente speciale de la ABC, Savalas a creat ?i a produs seria ” Your Voice of America ” . La inceputul anilor 1950, el a fost, de asemenea, un crainic pentru “Voice of America’s Greek Service”.

Savalas a avut primua aparitie in serialul de televiziune „Armstrong Circle Theater” (1959) si apoi in seria „Witness” intruchipand rolul Lucky Luciano, atunci cand actorul Burt Lancaster l-a “descoperit”. Apoi , Savalas a dat replica lui Burt Lancaster in melodrama „The Savages Young” (1961). S-a mutat pentru a juca intr-un sir de productii, ce s-au dovedit castigatoare si au fost aclamate precum si cu o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar pentru interpretarea sa ca sadicul personaj Feto Gomez, din „Birdman of Alcatraz” (1962) .

Dupa ce il interpreteaza pe Pilat din Pont, din ” The Greatest Story Ever Told ” (1965), el a ales sa ramana complet chel si acest aspect ii va ramane ca semnatura si semn distinctive , undeva intre comic si amenintator, in anii care au urmat. Savalas a jucat in „Dirty Dozen” (1967), filmul fiind un ansamblu curgator, de ac?tune al regizorului Robert Aldrich, si a afisat un caracter total diferit de celelalte aparitii .

Cariera sa a fost transformata, cu rolul principal in celebrul Abby Mann pentru TV-scriptul filmulului „Marcus Nelson Murders” (CBS, 1973) atunci cand imaginea lui Theo Kojak ca star pop a fost lansata .Politistul Savalas a faurit imaginea stralucitoare pe termen lung de „Kojak” (CBS, 1973-78).In cursul acestor ani, i-a fost atribuit numele unui cal de curse Pop Telly lui, a inregistrat doua albume, „Telly” (1974) si ” Who Loves Ya, Baby ” (1976) si a scris si regizat filmul ” Beyond Reason ” (1977).

Cand foarte populara serie s-a incheiat, Savalas a reluat persona Kojak in mai multe aparitii TV pe baza filmelor ce au fost canonizate de public . Unul dintre fratii lui Savalas , George Savalas (cunoscut ca Demosthenes ) a jucat unul din ofiterii participanti la serialul Kojak ( acesta a murit de leucemie la 2 oct.1985 la 58 de ani . Telly Savalas se stinge la 22 ianuarie 1994 la Universal City , in California in urma unui cancer de sange .

Sursa: http://www.cinemarx.ro/persoane/Telly-Savalas-19507.html?biografie

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *