Telina este o planta ce este folosita in general la gatit, insa fara a se cunoaste adevaratele proprietati curative.
download (13)

Aceasta este buna pentru durerile de stomac si te ajuta sa scapi de excesul de lichid din organism. In plus, telina este un stimulent uterin, te scapa de indigestie, trateaza flatulenta si reduce tensiunea arteriala.

Planta contine compusi ce te ajuta sa dormi mai bine si de aceea este recomandata in cazul in care nervii iti sunt intinsi la maximum si te impiedica sa te odihnesti cum ar trebui. 

Unii o considera un bun afrodisiac, iar semintele sale au efecte anti-inflamatorii si anti-reumatic.

Extern, telina este utila in caz de infectii fungice si tumori

Telina poate fi combinata cu papadia pentru a trata poliartrita si retentia de apa.

Uleiul de telina este perfect pentru a scapa de celulita . Folosirea sa in aromaterapie poate ajuta la curatarea pielii. De asemenea, acesta mai este bun pentru a dizolva cristele acidului uric, in cazul celor care sufera de guta si artrita. 

Telina, foarte apreciata de grecii antici datorita virtutilor sale terapeutice, este un medicament deosebit de pretios, bogat in vitamine si minerale, recomandat in hipertensiune arteriala, reumatism, guta si astenie sexuala.

Telina contine zaharuri, proteine, minerale, precum potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, iod, vitaminele A, B1, B2, B3, C, E, celuloza si un ulei eteric ce-i imprima mirosul si gustul caracteristice.

Datorita continutului foarte ridicat de potasiu, sucul de radacina de telina mareste diureza, avand efect de drenor al rinichilor, ajutand la eliminarea acidului uric din urina, tratand edemele renale, retentia urinara, colica nefritica si litiaza renala. 

Sucul din radacina de telina se recomanda si in surmenaj, obezitate, astenie, fiind si un bun drenor hepatic. Se recomanda sa se bea zilnic suc, in cure de pana la 15 – 20 de zile. 

Sucul din frunze de telina are proprietati diuretice, stimulatoare, afrodiziace, depurative, digestive si antireumatice. De asemenea, se foloseste cu rezultate deosebite in curatarea sangelui si reglarea hormonala, precum si in acnee juvenila si psoriazis. 

Telina este un afrodiziac recunoscut. Romanii preparau vin din frunze de telina pentru sporirea potentei. Sucul din frunze de telina se bea zilnic, cate un pahar, in cure de trei – patru saptamani, ajutand la cresterea virilitatii, a potentei sexuale, tratand impotentele psihogene, rezultate din surmenaj fizic sau intelectual, dar si pe cele de origine vasculara sau endocrina. 

Ceaiul de telina, o lingurita de planta uscata si maruntita la o cana de apa fiarta, se recomanda in bronsita cronica, tuse veche, raguseala si astm bronsic. Se bea cate o ceasca de ceai inainte de mesele principale. 

Buna si in caz de hipertensiune

Telina contine anumite substante care dilata vasele de sange. Infuzia de telina se recomanda adesea persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala. 

Pentru ca este un bun drenor pulmonar si un excelent calmant al tusei, se recomanda consumul de telina in timpul racelilor sau al gripelor, sub forma de ceai, tinctura sau in salate alaturi de alte ingrediente. 

Tinctura de telina se poate prepara in casa foarte simplu si se foloseste timp de doi ani. Intr-o jumatate de litru de alcool de 40 de grade se pune la macerat o radacina de telina de marime medie, tocata marunt sau eventual data prin masina de tocat carne. Dupa opt – zece zile se filtreaza amestecul obtinut.

Din acest amestec se beau cate doua lingurite pe zi, cu 30 de minute inainte de masa. Cura cu tinctura de telina dureaza 10 zile, cu pauza de 10 zile, dupa care se reia. 

Extern, frunzele de telina oparite se pun pe articulatiile dureroase, sub forma de cataplasme, cu efecte benefice deosebite in mai multe tipuri de artroza. 

Sursa: http://www.ziare.com/

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *