images (3)

Un nou studiu pe animale realizat in SUA si publicat online pe 28 august 2007 in Jurnalul Chimiei Agricole si Alimentare arata ca anumite substante din rodie se acumuleaza inprostata si opresc dezvoltarea cancerului la acest nivel.Este vorba de elagitanine, substante ce fac parte din clasa taninelor. Sunt polifenoli cu gust am?rui ce se g?sesc si in ceai, vin, capsuni, afine si chiar usturoi.

„Am aratat ca elagitaninele se concentreaza masiv la nivelul tesutului prostatic.” explica autorii , condusi de Navindra Seeram.

Cercetatorii au verificat efectul elagitaninelor intr-un studiu pe ?oareci. Un extract de rodie bogat in elagitanine a fost administrat soarecilor din experiment. La 24 de ore s-a verificat nivelul de elagitanine din sangele acestora, dar si din alte organe. Experii au observat ca are loc o acumulare crescuta a elagitaninelor in prostata rozatoarelor. „Nu se ?tie cu exactitate mecanismul prin care elagitaninele se concentreaza la nivelul prostatei, colonului si altor tesuturi intestinale, dar nu si in alte p?rti ale corpului. Aceasta predispozitie este totusi responsabila pentru preventia cancerului de prostata”, explica Seeram, conducatorul studiului.

Extractul de rodie a mai trecut un test in laborator. Cercetatorii au injectat celule canceroase prostatice unor soareci cu un sistemul imun compromis. Ulterior acestia au fost divizati aleator in doua grupuri, iar unul a primit extract de rodie. Rezultatele au ar?tat ca acest sucul de rodie opreste cresterea tumorilor chiar si in cazul unei gazde cu imunitate alterata.

Un studiu efectuat anul trecut bolnavi de cancer de prostata si publicat pe 1 iulie 2006. Cercetarea Clinica a Cancerului a evidentiat anterior ca ” sucul de rodie mareste de 3.5 ori timpul de crestere al antigenului specific prostatic – PSA , un factor de prognostic negativ al evolutiei bolii. Bolnavii cu cancer de prostata au fost divizati aleator in doua grupuri. O parte din bolnavi a primit zilnic cate 225ml de suc de rodie. Comparat cu bolnavii din grupul de control, la cei ce au primit suc de rodii cercetatorii au observat o crestere a timpului de dublare a PSA de la 15 luni initial, la 54 de luni . Totodata, ei au observat diminuare a cresterii celulelor canceroase cu 12% si o distrugere cu 17% mai mare a celulelor canceroase. Acest lucru inseamna in ultima instanta cresterea supravietuirii bolnavilor cu cancer de prostata la bolnavii ce au consumat suc de rodie.

Studii publicate in ultimii ani au aratat ca extractul de rodie poate opri si dezvoltarea cancerului pulmonar. Spre exemplu, in numarul din 1 aprilie 2007 al prestigiosului jurnal Cancer Research a fost publicata o cercetare experimentala efectuata pe soareci. Acestora li s-au administrat substante cancerigene : Benzpiren (BP) si N-nitrozo-triclor-etil-uree (NTCU) pentru a forma cancere pulmonare. Apoi soarecii au fost divizati in doua grupuri. Unul a primit zilnic extract de rodie (PE) in apa de baut. Ulterior, dimensiunea tumorii a fost masurata la 84, 140 (pentru cei tratati cu BP) si respectiv 240 de zile (pentru cei tratati NTCU). Tumora era cu 53,9 si respectiv 61,6% mai mica la 84 ?i 140 de zile in grupul de primise extract de rodie, comparat cu placebo iar la 240 zile reducerea a fost de 65.9% in grupul de NTCU si extract de rodie fata de placebo.

Rodia este bogata in antioxidanti. Exista studii ce au corelat consumul acestui fruct cu protectie fata de boala de inima si diverse boli cancerene. Totodata exista dovezi ce arata ca sucul de rodii incetineste distrugerea cartilajului in bolile articulare. Cu toate acestea, cercetatorii sustin ca mai sunt necesare numeroase studii clinice efectuate la oameni pentru a fi siguri cu excatitate de beneficiile rodiei.

Peste jumatate de milion de cazuri de cancer de prostata sunt diagnosticate anual in lume. Peste 200 000 de oameni mor din cauza maladiei. Este al doilea cancer ca mortalitate la barbati, fiind depasit doar de cancerul pulmonar. Zonele cu cea mai scazuta incidenta sunt Asia, India si China.

Sursa: www.jurnalul.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *