download (4)

Ce este real? De ce unii oameni vad unele lucruri ca fiind posibile (in realitatea lor) iar altii nu?

Perceptia ta despre lume este realitatea ta.
Stim ca filtram informatia din exterior conform credintelor noastre, valorilor, amintirilor, meta programelor, etc. Ca rezultat al acestei filtrari, dobandim o perceptie asupra lumii, pe care o numim realitate. Exista chiar o zicala:

„daca vrei sa iti schimbi viata, incepe prin a schimba felul in care o percepi.”

ImagePentru o mai buna intelegere a realitatii si a modului in care ne afecteaza viata, ia in considerare urmatoarele: sa presupunem ca cercul din figura 1 reprezinta toata cunoasterea posibila – tot ce s-a descoperit si ce urmeaza a fi descoperit.

O parte a cercului reprezinta „ceea ce stii ca stii” – stii cum te cheama, stii unde locuiesti, etc. Alta parte a cercului reprezinta „ceea ce stii ca nu stii”- stii ca exista ceva numit scufundari, dar nu stii prea multe detalii despre sau nu stii cum se procedeaza.

Aceste doua parti compun impreuna ceea ce numesti tu “realitate”, sau altfel spus perceptia ta despre realitate. Restul cercului, cea mai mare parte reprezinta „ceea ce nu stii ca nu stii”, si se gaseste in acest moment in afara perceptiei tale (realitatii).

Daca nu face parte din cunoasterea sau realitatea ta, nu inseamna ca nu are un efect asupra vietii tale. De exemplu, stiai ca stomacul tau are o captuseala care se schimba complet o data la 5 zile?

O realitate mai larga implica mai multe posibilitati/optiuni in viata!

Daca ai pasi in afara realitatii tale (in pozitia punctului verde de ex) – adica sa faci ceva complet nou, despre care sa nu ai idee cum se va termina – , cum te-ai simti?

Daca nu ai mai fost in Japonia, nu ai fi calatorit in lume, nu ai cunoaste limba japoneza si te-ai gasi deodata intr-un colt din Tokio… cum te-ai simti? Temator, confuz, ingrijorat, anxios? S-au poate te-ai bloca.

Pe de alta parte daca ai avut deja unele din aceste experiete, sau experiente asemanatoare, deci incluse deja in realitatea ta, ai trai aceasta experienta total diferit.

Care e reactia care apare atunci cand te simti temator, confuz, ingrijorat, anxios? Majoritatea oamenilor cauta sa revina intr-o zona cu “elemente cunoscute”, cu elemente percepute ca fiind “sigure” pentru ei (realitatea propie), si abandoneaza orice proces de explorare a noului, a necunoscutului din lume sau din ei insasi. Daca vrei sa iti extinzi realitatea si potentialul in viata, este necesar sa explorezi “ceea ce nu stii ca nu stii”

Data viitoare cand te vei simti confuz sau speriat aisgura-te mai intai ca esti in siguranta, apoi respira adanc (deoaree deseori avem tendinta de a ne tine respiratia in astfel de momente, lucru care ingreuneaza situatia). Apoi exploreaza situatia. Si poate chiar vei dobandi noi perspective asupra identitatii tale, asupra credintelor si valorilor tale, asupra strategiilor pe care le folosesti pentru a obtine diferite lucruri, sau poate vei gasi o noua varianta de a aborda situatia in cauza, folosind noi resurse in directia realizarii scopurilor dorite.

Uitandu-te la figura 1 poti realiza ca mai exista o parte a cercului “ceea ce nu stii ca stii”. Acesteia i se pot da diferite interpretari. De exemplu poate fi vorba de amintiri pe care ai ales sa le uiti sau poate fi vorba de anumite “conditionari sociale” primite pe parcursul copilariei : “baietii trebuie sa urmeze acelasi drum cu tatal lor, sau fetelor li se spune ca ele nu pot invata matematica, sau ca nu pot fi ingineri sau piloti de avion. Ce impact crezi ca au acestea supra realitatii tale si deciziilor tale in viata?
Inovatia presupune explorarea a “ceea ce nu stii ca nu stii”

Sa vorbim foarte pe scurt despre inovatie (fie ca e pe plan personal, sau in cadrul societatii). Conform figurii 1, de unde credeti ca vin ideile inovative? De la ceea ce deja stim ca stim? -Nu! De la ceea ce stim ca nu stim? -Poate, dar doar o parte superficiala. Sau din intrarea in “ceea ce nu stim ca stim” si in “ceea ce nu stim ca nu stim”? -Da aici e oportunitatea marilor reusite!

Ramona Lengyel

Articol dupa Roger Ellerton

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *