images (17)

Steve McQueen a fost un actor supranumit si „The King of Cool”. S-a nascut in Beech Grove, in statul Indiana, la 24 martie 1930 cu numele de Terence Steven McQueen. Niciodata nu si-a cunoscut tatal care si-a parasit sotia si fiul imediat dupa ce se nascuse. Acest lucru l-a afectat toata viata.
McQueen a crescut in statul Missouri, in casa unchiului sau, unde l-a lasat mama sa. La varsta de 12 ani era un tanar rebel, asa ca unchiul sau l-a trimis sa traiasca cu mama, care intre timp se mutase in Los Angeles.

Doi ani mai tarziu mama sa il trimise la o casa de copii, din cauza ca nu putea sa-l educe.Curand McQueen a parasit acest loc si a plecat sa hoinareasca prin diverse locuri,pana in 1947 cand se inrola in Marina. Cand a abandonat serviciul, 5 ani mai tarziu, hotara sa se faca actor, asa ca incepu cursurile la faimosul Actor’s Studio in New York, profitand ca statul ii ajuta pe militarii care doreau sa se reintegreze in viata civila.

Terminandu-si studiile in 1955 McQueen obtinu primul sau rol pe Broadway. Un an mai tarziu incepe sa joace in filme,intai cu roluri secundare.In 1958 a jucat ca actor principal in The Blob, si apoi doi ani a aparut intr- serie pentru televiziune ceea ce i-a adus recunoasterea criticii. Filmul care l-a transformat intr-o stea, a fost, fara nici o legatura, Marea evadare filmata in 1963, iar apoi si-a consolidat popularitatea in Cei sapte magnifici. A fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor principal pentru The Sand Pebbles, in 1966, cu un rol facut parca pentru el. A avut un succes rasunator cu Bullitt.

Incepand de atunci, McQueen a combinat rolurile de actiune cum cel despre cursa de automobile Le Mans, cu roluri de caracter ca cel din Papillon, demostrand astfel ca este un bun actor. Apoi ” Infernul din zgarie nori “, unde a jucat alaturi de un alt mare actor Paul Newman in 1974. A avut apoi o perioada in care s-a retras, revenind in 1978 pentru a juca in An Enemy of the People.

McQueen a fost un « fan » al adrenalinei, asa ca era un impatimit al vitezei si al curselor de motociclete sau masini.Era atat de pasionat incat se gandea sa se dedice carierei de pilot de curse. A fost prieten foarte bun al marelui maestru de arte martiale Bruce Lee si se antrena in Jeet Kune Do.

Dupa 1978 McQueen a mai aparut doar in doua filme.

A murit pe 7 noiembrie 1980, la varsta de 50 ani in Juárez, México. Cauza a fost un stop cardiac, consecinta a tratamentului intensiv pe care-l facea contra cancerului pulmonar de care suferea.Viata sa sentimentala, a fost vesnic instabila. S-a casatorit in 1957 cu Neile Adams. Presiunea Hollywood-ului i-a deschis usa unei lumi de noapte si a consumului de substante ilicite, de care abuza frecvent (heroina, canabis si altele). Steve McQueen era prieten cu Sharon Tate si cu sotul ei Roman Polanski care l-au invitat la ei sa petreaca seara.A refuzat si a fost absent cand pe 9 august 1969, Charles „Tex” Watson, Patricia Krenwinkel si Susan Atkins, membrii ai « familiei », patrunsera in casa lui Sharon Tate, ucigand-o pe aceasta si inca alte patru persoane invitate de familia Polanski (Abigail Folger, Jay Sebring, Wojciech Frykowski si Steven Parent). Steve a fost sub stare de soc cand a auzit ce nume figurau pe lista neagra a lui Charles Manson. Decide sa se inarmeze pentru a o proteja pe Neile si copii. Devine suspicios si consumul de droguri il face paranoic.

Legaturile sale cu diverse femei sunt tolerate de Neile, pana intr-o zi cand se hotaraste sa se desparta. Dupa legatura lui Steve cu actrita Barbara Leigh, Neil se hotaraste sa –si gaseasca si ea pe cineva. Cand Steve McQueen isi da seama ca nevasta il inseala, inebuneste. Timp de mai multe saptamani incearca sa afle adevarul si cand are confirmarea ca a fost inselat, Steve o ameninta cu o arma. Dupa o bataie de o violenta si o cruzime rar intalnita, Neile cere divortul in 1972. Din aceasta casatorie au rezultat doi copii : un baiat (Chad) si o fetita. In acelasi an se turneaza filmul The Getaway unde o va cunoaste pe actrita Ali MacGraw.Se vor casatori a doua noapte.Paranoia a crescut incetul cu incetul si addictiunea ocupa un loc important in viata actorului.Cu toata dorinta sa de a renunta, el continua.Cu toate ca-si iubeste sotia, are in continuare aventuri, iar cand o aventura cu manechinul Barbara Minty risca sa devina serioasa, Ali McGraw se desparte de el. Dupa despartirea de cea de-a doua sotie, o instaleaza in casa lui pe tanara Barbara

Cunoscutul actor s-a stins din viata pe 07.11.1980, intr-o localitate din Mexic. Forma de cancer la plamani, provocata de azbest, de care suferea starul, se banuieste ca s-ar datora costumelor de protectie purtate la cursele auto si in perioada armatei.

Sursa: http://www.cinemagia.ro

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *