download (14)

Stela Enache, pe numele real Steriana Aurelia Bogardo, este nascuta pe. 24 ianuarie 1950 la Resita, judetul Caras-Severin, ea este solista vocala.

Inca de la sase ani Stela incepe sa studieze pianul fiind inscrisa la Scoala de Muzica. In perioada 1964-1967 a urmat cursurile Scolii Populare de Arta din Resita, sectia canto. In perioada 1967-1972 a urmat cursurile Conservatorului de Muzica din Cluj. A fost perioada in care a participat la festivalurile studentesti de la Iasi, Targu Mures, Timisoara. 

Este remarcata de compozitorul George Grigoriu care reuseste sa faca un duet inedit la acea vreme cu Stela Enache si George Enache.
In 1971 a participat la Festivalul National Mamaia, unde a obtinut locul al II-lea la sectiunea „interpretare”. Interpreteaza in concurs piesele „Sa facem florile sa cante”, pe muzica lui George Grigoriu si „in minte” pe muzica lui Radu Serban.
In 1972 a participat din nou la aceeasi sectiune a festivalului Mamaia si a obinut acelasi premiu.

Este cooptata ca solista a Orchestrei Electrecord condusa de Alexandru Imre impreuna cu care face numeroase turnee in Germania, Rusia, Austria, tarile nordice s.a. Dupa desfiinarea formatiei, Stela Enache devine solista trupei condusa de basistul Doru Danciu sub numele de Sunshine Band.

In 1973 a plecat in Germania, iar apoi a efectuat turnee in toata lumea. In 1986 a incheiat primul contract pe un vas de croaziera. De atunci canta foarte mult pe vase de croaziera. Cu „Europa”, unul din cele mai selecte vase de croaziera, a facut de patru ori ocolul pamantului, timp de un an.

Apare alaturi de nume mari ale muzicii in diferite programe muzicale: Gilbert Becaud, Milva, Gloria Gaynor, Jennifer Rush, Tony Christie, The Platters, Lionel Hampton, Vicky Leandros, Al Bano etc. Stela Enache are in repertoriu peste 500 de cantece.

Ramona Lengyel

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *